[S] Przyczepka Laweta Lekka na katB!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam na sprzedaż swoja lawetę,

laweta zarejestrowana jako przyczepka lekka na kat B!,

opłacona ubezpieczenie wazne do 17.05.2011

badanie techniczne bezterminowe,

masa własna 250kg

ładowność 500kg

DMC 750

możemy ją ciągnąc legalnie posiadając tylko prawo jazdy kat B czyli za osobówką.

wymiary ładunkowe 336x200cm

długość całkowita 476cm

najazdy długość 170cm

zaczep do 1300kg

koła 12 calowe

na wyposażeniu wyciągarka i koło zapasowe

posiada pełne oświetlenie,

bardzo dobrze się prowadzi,

możliwość przeróbki na platformę pod quady

woziłem na niej swój Szayowoz, przejechaliśmy z nią prawie całą Polskę z południa na północ bez żadnych kontroli i awarii.

po uzgodnieniu możliwy transport

cena: 2800 do negocjacji.

kontakt:
email: luki.kl@interia.pl
GG: 7673752
tel na PW

Sprawdź czy juz nie trzeba badan robić co rok na ta przyczepke.
Przepisy sie miały zmienić...
Na B można ciągać przyczepy powyżej 750kg bez problemów.

Cytat:
2010-12-25 00:22:29, pioban pisze:
Sprawdź czy juz nie trzeba badan robić co rok na ta przyczepke. Przepisy sie miały zmienić... Na B można ciągać przyczepy powyżej 750kg bez problemów.

nie słyszałem nic na ten temat robiłem ja na początku tego roku wiec wtedy przepisy były jakie były

na poczatku roku tez mozna bylo ciagnac przyczepy pow. 750 na B

Przyczepy cięzsze to zawsze mozna ciągnąć, bo mając B można prowadzić zestaw do 3,5 tony i to sie nie zmienia.
EDIT; Na szczęście w kwestii przegladów też się nic nie zmieniło, ja mam akurat lawete zarejestrowana jako przyczepe lekką więc jest to dla mnie dość istotne

[ wiadomość edytowana przez: MAD_DOGG dnia 2010-12-26 18:58:30 ]

jesli chodzi o mase to chodzi nie o kategorie prawka ale o max masę przyczepy z ladunkiem wzgledem danego samochodu bo auta typu passat moga teoretyczne wg prawa ciagnac ok DMC 600kg itd

ja tez mam lawetke mala na DMC 750 takze siedze w temacie
przeglad jest bezterminowo

na kat B mozna ciagnac zestaw nie przekraczajacy 3,5 tony z tym ze DMC przyczepy nie moze przekraczac maks DMC zapisanego w dowodzie danego samochodu w zaleznosci czy przyczepa z hamulcem czy bez. Ja mam np u siebie zapis 1200kg z hamulcem i taka tez lawete ciagne i nigdy problemow nie bylo

kolejny bład na b moze ciagnac auto o dmc 3,5t + przyczepe lekka 750kg czyli 4250.

i tu masz racje mateuszu zapomnialem o tym

ciekawi mnie skąd niektórzy biorą info typu że na b nie można ciągnąć 2 osiowej lawety itp.

Kategoria B uprawnia do kierowania pojazdem samochodowym o DMC (dopuszczalnej masie całkowitej) nieprzekraczającej 3,5 t wraz z przyczepą, której DMC nie przekracza masy własnej pojazdu ciągnącego oraz DMC zespołu pojazdów nie przekracza 3,5 t co wynika z art. 88, ust. 2, pkt. 1 lit. b PoRD (prawo o ruchu drogowym). Dopuszcza się również ciągnięcie przyczepy lekkiej, czyli takiej, której DMC nie przekracza 750 kg, praktycznie bez względu na masę pojazdu ciągnącego, a zatem łączna DMC zespołu pojazdów może w takim przypadku wynosić 4,25 t, wynika to z art. 88, ust. 3, pkt. 3 PoRD.

nieaktualne. sprzedana.

Cytat:
2010-12-26 20:00:45, mateuszc pisze:
ciekawi mnie skąd niektórzy biorą info typu że na b nie można ciągnąć 2 osiowej lawety itp. Kategoria B uprawnia do kierowania pojazdem samochodowym o DMC (dopuszczalnej masie całkowitej) nieprzekraczającej 3,5 t wraz z przyczepą, której DMC nie przekracza masy własnej pojazdu ciągnącego oraz DMC zespołu pojazdów nie przekracza 3,5 t co wynika z art. 88, ust. 2, pkt. 1 lit. b PoRD (prawo o ruchu drogowym). Dopuszcza się również ciągnięcie przyczepy lekkiej, czyli takiej, której DMC nie przekracza 750 kg, praktycznie bez względu na masę pojazdu ciągnącego, a zatem łączna DMC zespołu pojazdów może w takim przypadku wynosić 4,25 t, wynika to z art. 88, ust. 3, pkt. 3 PoRD.

Wszystko sie zgadza. Do tego dochodza ograniczenia wynikajace z homologacji pojazdu ciagnacego przyczepe, gdzie MMC przyczepy (NIE DMC!!!) z hamulcem i bez wpisana jest w DR w rubryce O1 i O2. Dlatego przed podpieciem przyczepy nalezy sprawdzic jakie mozliwosci ma samochod ciagnacy i ograniczyc je do max dopuszczlanych wspolnych parametrow. Dopiero wtedy wszystko jest zgodnie z prawem.

I drobna uwaga, bo okazuje sie, ze nie wszyscy o tym wiedza - DMC przyczepy to jej masa wlasna + ladownosc.

Cytat:
2011-01-20 22:48:51, Zuraw pisze:
Wszystko sie zgadza. Do tego dochodza ograniczenia wynikajace z homologacji pojazdu ciagnacego przyczepe, gdzie MMC przyczepy (NIE DMC!!!) z hamulcem i bez wpisana jest w DR w rubryce O1 i O2. Dlatego przed podpieciem przyczepy nalezy sprawdzic jakie mozliwosci ma samochod ciagnacy i ograniczyc je do max dopuszczlanych wspolnych parametrow. Dopiero wtedy wszystko jest zgodnie z prawem. I drobna uwaga, bo okazuje sie, ze nie wszyscy o tym wiedza - DMC przyczepy to jej masa wlasna + ladownosc.

Co to jest MMC i czym się różni od DMC?

MMC to maksymalna masa przyczepy i dotyczy homologacji pojazdu.

DMC to dopuszczlana masa przyczepy i dotyczy przepsow ruchu drogowego.

Przykladowo mamy dwie asry 8v 75KMii 16v 100KM. Zgodnie z PoRD obie moga ciagnac przyczepy nie ciezsze niz masa wlasna pojazdu i takie, zeby zestaw nei byl ciezszy niz 3,5t.

Ale astra 8v z racji slabszego silnika oraz slabszych hamulcow zgodnie z homologacja moze ciagnac przyczepe o masie 900kg, zas 16v o masie 1200kg. Dlatego o tym jaka przyczepe mozna przypiac do samochodu swiadcza nie tylko PoRD, ale rownei zhomologacj samchodu, ktory ma ciagnac przyczepe i ta moze byc maksymalnie taka, jak slabszy z warunkow.

Ale zarowno homologacja jak i kodeks mowia o DMC. Po prostu z rownania przykladowo (DMC <= 1200) i (DMC <= 1400) wychodzi ze masz DMC ograniczone do 1200.

chłopcy - przyczepa sprzedana, dla dywagacji o MMC i DMC przyczep i lawet załóżcie odpowiednio zatytuowany wątek a ja tam przeniosę część waszej dyskusji... nie bierzcie tego osobiście ale musi być porządek - bo tej dyskuzji to szukajka nie znajdzie niestety w razie czego
ten wątek blokuję tymczasem

[ wiadomość edytowana przez: Furiosus dnia 2011-01-24 10:23:10 ]