Tarcze - Pony 91 - Wymiana

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy da sie zmienic tarcze bez wymiany lozysk ? Mechanik poiwedzial ze tzreba sciagac piasty zeby dostac sie do tarcz hamulcowych i prawdopodobnie pojda lozyska sie walic.
co wy na to.

Bruner

spoko! ja w moim poniaku zmieniałem tarcze. założyłem z Lukasa tarcze i klocki i nie było mowy o wymianie łożysk wszystko zależy od umiejętności ściągnięcia piasty! ja podziękowałem moim nadwornym mechanikom i pojechałem do serwisu. kpl. łożysk to około 250pln. jedna strona łatwo można policzyć ile zaoszczędziłem wymieniając te części w serwisie..

na dużo większe zmieniałeś??

widze ze jestesmy w temacie hamulczykow w poniaczu.
Ja mam ochote na wieksze tarcze tylko jeszcze nie wiem z jakiego modelu najlatwiej bedzie przerzucic...myslalem o sportowych zmiennikach np. Zimmerman(nawiercane) za okolo220zl sztuka albo Omni Competition (nawiercane i nacinane) cos kolo 800zl komplet...ale za ta cene moge miec wieksz tarcze z przodu i tarcze z tylu .

zmieniłem na ten sam rozmiar co był fabrycznie za dużo przerabiania żeby zmienić na większe/ nie da rady bez przeróbki zacisków hamucowych /

Cehol czy te tarcze lukasy to zwykle zamienniki czy wersja bardziej sportowa?...klocki tez kupiles lukasa? i ile wyplynelo z portfela?
thx za odp
pozdr

tarcze i klocki kupiłem z lukasa. zawsze wskazane jest stosować tarcze i klocki tej samej firmy. Są to typowe zamienniki .koszt klocków i tarcz wsumie 380.00 plnno i wymiana jakieś 120pln.

Witam! Miał ktoś do czynienia z tymi tarczami? Wiem ze JC robi części do d...y( częsci gumowe i inne- wiem cos o tym) , ale brak kasy zmusza mnie do nabycia tanszych tarcz!Słyszałem ze potrafią sie rozsypac po 5000tkm, ale czy to prawda ze az tak złe sa?!

Na hamulcach sie nie oszczedza. Warto dac pare zlotych wiecej za cos czym mozna hamowac a nie miekki badziew z JC ktory nawet przy spokojnej jezdzie szybko sie konczy. Tez sie skusilem cena i po 2 miesiacach wyminilem tarcze JC na inne. Lozyska mozna uratowac, wszystko zalezy od zdolnosci mechanika. Warto od razu przyjrzec sie tloczkowi i wymienic uszczelniacz za pare zlotych.