(126)skrzynia biegów...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
cześć! tak się zastanawiamy, bo padła nam skrzynia(druga w ciagu roku )czy da sie zrobić zsynchronizowaną jedynkę w malcu?czy wogole podejdą wnętrzności z innego jakiegos starszego modelu fiata do skrzyni maluchowskiej?dzieki!
I z innej beczki:czy ktos sie orientuje ,jakie cisnienie w kołach mają maluchy startujace w wyścigach górskich?Słyszałem że na suchym asfalcie , przy negatywie koł,dużo wieksze ciś.daje lepszą przyczepnośc w zakretach(tzn.przod 3, tył 4, 4,5 atm)chyba to musze sprawdzić

co do skrzyni to dwie serie na rok to nie jest tak źle
wiecej cie chyba przeróbka wyniesie niz pożeranie 2 na rok
choc jesliby było jakies sensowne i solidne rozwiazanie do 500 pln to pokusiłbym sie chyba i uzbierał

z doswiadczenia wiem ze jak chcesz mniejsza przyczepnosc to ładujesz po 3-3,5 atm wiec wydaje mi sie ze kąty nie mają znaczenia choć moge sie mylić
nie testowałem tego w różnych wariantach pochylenia kół bo akurat tak sie składa ze nie mam stacji diagnostycznej do regulacji kółek

ps. co wam najczesciej pada w skrzyniach??

Cytat:
2003-09-15 22:35:28, SMOCZEK pisze:
cześć! tak się zastanawiamy, bo padła nam skrzynia(druga w ciagu roku )czy da sie zrobić zsynchronizowaną jedynkę w malcu?czy wogole podejdą wnętrzności z innego jakiegos starszego modelu fiata do skrzyni maluchowskiej?dzieki!

Nie podejda. Lepiej spraw sobie skrzynke od 700. Tutaj masz opis jak, co i co jeszcze....

Peeryt,co nam siada? przeważnie zsynchroniztory, łożyska(kuleczki były na dnie skrzyni )wodziki,rozkręcała sięna wałku głównym, normalnie kompletna degradacja.Zaczyna się zawsze,od trudnego włączania , lub po zdjeciu nogi z gazu wyskakuje bieg,ostatnio przez skrzynie (normalnie znikneła 1 i 2,a jak wskoczyła 2 to niemogłem wrzucić trójki bo się klinowała)stracilismy nawet tytuł II vice mistrza w wyścigach amatorskich w kl 1 , zajął to miejsce maluch prawie seryjny,ale tak bywa,przez dwa dni nieodzywałem sie do malca .Musze sobie zorganizowac skrzynke z eleganta taki gdzieś rocznik 96-99, może troszke dłużej pochodzi, albo zmienic technike jazdy .Pozdrawiam!

[ wiadomość edytowana przez: Smoczek dnia 2003-09-16 21:16:53 ]