MotoNews.pl

Co jest lepsze mobil 1 czy castrol magnatec??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich
Obecnie jeżdze na oleju mobil 1 10W/40( Opel Astra 1.4 '93 )chcialbym zmienic na castrol magnatec 10W/40 móglby mi ktos doradzic czy wyjdzie mi to na DOBRE CZY NA ZLE/??? z gory dziekuje za odpowiedz a tak apropo to mam 140 TYS FAKTYCZNEGO PRZEBIEGUi nie mam załozonego zadnego gazu i rowniez nie planuje montowac

[ wiadomość edytowana przez: asterek dnia 2003-09-16 16:21:27 ]

[ wiadomość edytowana przez: asterek dnia 2003-09-16 16:24:21 ]

czesc
hmm yatsz ktory lepszy.no tak,powiem Ci tak ja jezdzilem na castrolku potem przezycilem sie tylko na 15 tys na mobila i cos mi niepasowało w nim dlatego wrucilem spowrotem do castrola magnatec 10/40. Napewno oba oleje sa dobre niejestem az takim znawca oleji zeby sie wypowiadac stanowczo na ich temat!.
Napislaem ci moje odczucia jezdzac na obu tych olejach,ja do moabila niewruce wkazdym badz razie ,a wybor mnalezy tylko do ciebie niemasz nic do stracenia poprostu sprobuj
zycze szerokiej drogi pozdrawiam

Podane oleje są tej samej klasy lepkośćiowej 10W40, jeśli są tej samej klasy jakościowej (SH lub SJ), to są to oleje równożędne. Na pewno, znajdzie się ktoś, kto będzie miał inne subiektywne wrażenia.

Powiem ci tak ja pracuje w serwisie Volvo i tam lejemy do wszystkich aut Castrola i nie nażekamy ale Castrol zostawia taki jagby osad na silniku a Mobil nie i tym się tylko różnią te oleje. No ale skoro szwedzi zażyczyli sobie żeby lać Castrola to lejemy chyba że klijen sobie życzy inaczej.

Pozdrawiam Mec

http://www.autokacik.pl/oleje/oleje.html - tutaj jest trochę parametrów różnych oleji.

http://www.autokacik.pl/oleje/oleje.html - tutaj jest trochę parametrów różnych oleji.

Akurat te oleje (jeżeli chodzi o parametry producenta) to są identyczne. Jezeli kupujemy olej luzem z beczki kupujmy u sprawdzonego sprzedwacy!!! W łodzi kumpel kupił mobila, ale okazał sie, zupełnie przypadkiem, LOTOSEM .

Ja osobiście jeżdże od zawsze na Quaker State jest to jedyny olej (oprócz Penzoil-a, ten sam producent) który jest wytwarzany z pensylwańskiej ropy naftowej. I jest to jedyny producent oleju, który daje 400.000 km gwarancji na silnik (elementy smarowane).

Dzieki wam wszystkim za wyczererpujace wypowiedziteraz mam jeszcze większy mentlik w glowie niz wczesniej ale chcialem uslyszec wasze opinie i chyba wyjdzie na to ze bede dalej zalewal tym mobilkiem tak jak to czyniono po wyjezdzie z fabryki chodż nie daja mi spokoju niby to wspaniale wlasciwosci magnateca co niby to posiada ale chyba nie ma sie co tak tym przejmowac bo i predzej czy pozniej remont silnika jest nieunikniony chyba ze zapodamy sobie XADO to sie sam wyremontuje

Zycze wam jak najmniej dolewania oleju i Pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: asterek dnia 2003-09-19 00:00:09 ]

Nie wiem co jest lepsze ale ja mam MOBIL 1

Przy tych samych klasach jakościowych i lepkościowych są to równożędne oleje. Żadna z tych szanyjących się firm nie pozwoliłaby na robienie gorszego oleju niż konkurencja. Ponadto różnice, które powstają mieszczą się zazwyczaj w zakresie błędu pomiarowego. Co do fabrycznego zalewania, to kwestia dogadania się producenta pojazdu z dostawcą oleju dającym lepsze warunki. Czysta ekonomia.