MotoNews.pl

Łada 2101 wyrzuca olej do filtru powietrza.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich, jestem nowy na forum i mam problem ze swoja łada . Problem polega na tym że do obudowy filtru powietrze dochodzi od boku wąż od silnika i przez ten waz olej dostaje sie do obudowy a co za tym idzie do gaznika i caly czas zalewa mi swiece. Moze ktos mial podobny problem i mógłby mi cos podpowiedziec...

Przedmuchy na cylindrach - co najmniej pierscienie do wymiany a jest niestety duze prawdopodobienstwo ze silnik kwalifikuje sie do kapitalki

-----------------
Były
Łada 2105 r.1983
Łada 2101 r.1986
Łada Samara 2109 r.1990
Jest
Wrak Łada 2105 r. 1986

Jaki jest koszt naprawy?? Jeśli ktoś jest zainteresowany to sprzedam ta Ładę w całości lub na części, moge sprzedać każdą część osobno, samochód jest kompletny. Może ktoś ma taki silnik do sprzedania za nie duze pieniądze?

A nie masz za wysokieo poziomu oleju?
Mnie jak kiedyś łada napompowała benzyny do miski olejowej i mi poziom skoczył grubo ponad max to też sadziło olejem z miski do filtra powietrza. Druga sprawa jest taka, ze jak masz strasznie brudny filtr powietrza to nie przepuszcza tyle ile trzeba i podciśnienie moze ciągnąć powietrze z miski razem z odrobiną oleju.
Ja bym pierwsze sprawdził drobiazgi, a nie od razu ładzie zmieniać silnik

A tak z ciekawosci to ile chcialbys za ta 2101? I czy masz moze jakies fotki?

-----------------
Były
Łada 2105 r.1983
Łada 2101 r.1986
Łada Samara 2109 r.1990
Jest
Wrak Łada 2105 r. 1986

Fotki mam, moge wyslac na maila:] A cena to nie wiem jaka, nie orientuje sie, moze ktos by mi podpowiedzial po ile takie cuda chodza:]?? Oczywiscie i w calosci i na czesci moge sprzedac.

To przeslij mi prosze na and-lus@wp.pl . Co do cen to w zaleznosci od rocznika, stanu technicznego, zgodnosci z oryginalem itp to,, jedynki'' chodza od 500 za auto na chodzie do 10000 PLN za ideal z pierwszych lat produkcji. Ja np swoja jedynke sprzedalem za 1200 PLN w calkiem znosnym stanie ale odbiegajacym od oryginalu.

-----------------
Były
Łada 2105 r.1983
Łada 2101 r.1986
Łada Samara 2109 r.1990
Jest
Wrak Łada 2105 r. 1986

plyszczarz86 moze masz racje, bo faktycznie wczesniej wszystko bylo git, i zanim auto postawilem (na wakacjach) to dolalem okolo 1,5l oleju i po paru miesiacach odpalilem a tu niespodzianka silnik wariuje, wiec moze by c tak jak mowisz. Ktos wie jaki klucz idzie do korka spustowego w misce? Bodajze imbus ale nie mam takiego i musze skoczyc kupic a nie chce kupic zlego

[ wiadomość edytowana przez: nanaszko dnia 2011-02-07 15:59:34 ]

Do korka spustowego powinieneś mieć imbus w narzędziach w zestawie dołączanym do auta. W poście o sprzedarzy doczytałem, ze masz paliwo w oleju. Sprawdź jeszcze 2 rzeczy:
- pompa paliwa moze puszczać paliwko (moja puszczała a nawet nie było widać, ze uszkodzona)
- ojciec wspomonał kiedyś, ze jak puszcza zawór iglicowy w gaźniku to moze ci sączyć się benzyna cały czas po ścianach cylindrów do miski olejowej

Z wyrzucaniem oleju sobie juz poradziłem Wymienilem olej, tamten byl zadki, wlalem swiezy olej, nowy filtr, przeczyscilem swiece i rezeultat- jak reka odjal, odpala bez problemu, oleju nie wyrzuca, wszystko OK

Super
i obeszło sie bez kapitalki