Świece-białe elektrody i czarne obwódki. Co to oznacza?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Rzecz tyczy się Łady 2107 1300S

Jakiś czas temu wyregulowałem gaźnik w taki sposób że po 10km miałem całe czarne świece. Wiadomo zbyt bogata mieszanka. Zakupiłem nowe świece NGK BP6E i jeszcze raz ustawiłem gaźnik. Starałem się maksymalnie zubożyć mieszankę wkręcając jak najbardziej wkręt składu mieszanki, a spadek prędkości obrotowej kompensując wykręcaniem wkręta ilości mieszanki. No i silnik znacznie lepiej wkręca się na obroty, ładnie chodzi, nie gaśnie. Po przejechaniu około 100km, wykręciłem świece no i elektroda boczna jest biała, a obwódka obok gwintu czarna.

Czy przesadziłem ze zubożaniem mieszanki?

Załączam fotke

Pozdrawiam

jesli przejechales 100 km to glownie jechales na glownej dyszy... nie wiem jak to fachowo nazwac...

srubkami kreci sie sklad ktory ma znaczenie przy niskich i srednich obrotach. chyba do okolo 2500 - sklad mieszanki wolnych obrotow bierze udzial w ukladzie przejsciowym gaznika

Cytat:
2011-03-01 12:24:58, konukera pisze:
jesli przejechales 100 km to glownie jechales na glownej dyszy...

Ale nie napisałem że za jednym razem przejechałem 100km. W tym było jakieś 40km miasta.

Cytat:
2011-03-01 13:32:00, mylkus3 pisze:
Ale nie napisałem że za jednym razem przejechałem 100km. W tym było jakieś 40km miasta.

lepiej zrobić to na przyrządzie "analizator spalin"

zbyt bogata mieszanka to "rozrzutność"
zbyt uboga to niezdrowe dla zaworów i gniazd zaworowych i marna jazda do tego.

spalanie masz dobre tylko ja bym delikatnie wzbogacił. Jak będą miały kolor piaskowy będzie idealnie.

Właśnie nieco wzbogaciłem bo czasami gasła przy mocniejszym hamowaniu do zatrzymania. Zobaczymy jaki teraz będzie kolor.

A jaki powinien być prawidłowy kolor świec przy jeździe na LPG??

Witam,
mam kolor świec , elektroda brązowa, a obwódka czarna co to będzie oznaczać ?

[ wiadomość edytowana przez: Sashaaa dnia 2013-06-24 12:27:52 ]

miałem kiedyś malucha, ba 3 sztuki

kolor nalotu na świecy a spalania i prawidłowa mieszanka