MotoNews.pl

Opel Corsa silnik 3 garowy??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Mam pytanie moi znajomi kupili kose trzy letnią pojechali nią na przegląd a facet gały wybebeszył jak zobaczył trzy cylindrowy silnik. Mnie osobiście też to zaskoczyło. Co to za silnik czy wszystkie Corsy taki mają c, czy to jakiś ewenement.

Ta silniki Z10XE czyli 1.0 12V

Lepiej niech zmienią mechanika bo może nie zna się gość wcale na tym silniku skoro taki zdziwiony
PZDR Vincent

Ten silnik byl montowany w Corsach od 98 a napewno od 99 roku, bo znajomi dostali taki z firmy.
Pozdrawiam i radzę posłuchać rady Vincenta.

Moja siostra ma taki silniczek w Corsie i chyba nawet ona (Corsa) jest młodsza niż z 99 roku. więc to nie jest zaden evenement.

Kolejny świetny mechanik

Witam! Ja jestem posiadaczem takiej corsiczki 3 cylindrowej.Mam ja z roku 99 a byly montowane te silniczki od 97 roku jak corsa przeszla lekka modernizacje upiekrzajaca, zmieniono jej zderzaki wlot powietrza dodano 3 zaglowki z tylu.Ten silniczek jest rewelacyjny niektore 4 cylindrowce sie chowaja. Rowno pracuje jak na 3 cylindry ma nienagana moc i dobry moment obrotowy no i oczywiscie jest bardzo oszczedna.

A zapomnialem dodac.Ten mechanik to jakis doswiadczony musial byc ze go taki widok zdziwil. Zycze powodzenia na przeglodach i naprawach u takiego mechanika

To ciekawe jakie by zrobił oczy jak by zobzaczył 3-cylindrowca DIESLA w DAIHATSU.

Ten mechanik jest jakoś mało oblatany w tym czym sie zajmuje.
Ja jak kupowłem auto zastanawialrem się nad silnikiem 1,0. Poprosiłm o jazde próbną i mialem możliwość porównać ohba te silniki. Ten 3 cylindrowy chodzi trochę jak kosiarka. Jeżdzić się da ale bez rewelki.
Wiem od znajomych że 1,0 pali więcej niż 1,2.

Omar to jakies brednie ze pali wiecej 1.0 od 1.2 znajomi musza jechac na serwis. Mi pali max w zimie w miescie 6,5l/100 a tak to do 6 sie spokojnie miesci.A nieoszczedzam poza miasto jak wylatuje na dwupasmowke to 140 lekko, kerce na obroty,wyprzedzanie itp i niespala mi wiecej.Chyba ze ja mam taki akurat oszczedny. Jak cos bedziesz wiedzial pisz.Bedziemy w katakcie .Pozdrawiam!!

Mi Chodzi o C a nie B. Ona jest trochę większa i cięższa. Ja nie mówię że to zły silnik, raczej chodzi mi o tego mechanika.

I ja nie jestem omar tylko ogmar.
Pozdrawiam

Przepraszam Cie ale g mi nieweszlo i wyszlo omar. Radze naprawde zmienic tego mechanika.Jeszcze raz przepraszam ogmar!!

Spoko ja nie z tych co zaraz łapią focha.

Szerokiej drogi.

w corsie b był silniczek X10xe 40 kw
(55 KM) od 03.97
w Corsie c od 08.00 Z10xe 43 kw (58.5 KM)

Ostatnio jechałem Corsą B 1,0 12V i muszę przyznać, że bardzo milo się przyśpiesza- nie da się co prawda zbyt łatwo ruszyć z piskiem opon, ale jest całkiem zwinna. Szczerze mówiąc w kwestii kultury pracy - z początku nie zauważyłem tych trzech cylindrów
Odbijając się od tematu zdziwionego mechanika - chciałbym napisać, że moja 1,2 pali w mieście od 6,5-6,7/100 km (a jestem aktywnym uczestnikiem ruchu). Podobno jest to mniej więcej o 0,2 litra gorzej niż w seicento 900
pozdrawiam