MotoNews.pl

Dywaniki do 2101

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Poszukuję kompletu oryginalnych dywaników do Lady 2101 75 rok.
Dajcie znać gdzie albo u kogo można kupić.
Dzięki i pozdrawiam.

a co masz kolego na myśli?

dywan (obicie) w kabinie?
czy
dywaniki gumowe do kabiny ?

czy może też chodzi o to samy tylko do bagażnika ?

Oryginalne dywaniki GUMOWE do kabiny ( dwa do przodu, dwa do tyłu)

Tak się zastanawiam czy w tamtych czasach łady były wyposażane fabrycznie w gumowe dywaniki ?
Z tego co mi wiadomo to nie, a dywaniki gumowe kupowało się w sklepach rzemieślniczych lub zwykłe gumowe wycieraczki do mieszkania. O jaką oryginalność tu chodzi ?
Ale może się mylę ?

Cytat:
2011-03-09 10:05:25, milko pisze:
Tak się zastanawiam czy w tamtych czasach łady były wyposażane fabrycznie w gumowe dywaniki ? Z tego co mi wiadomo to nie, a dywaniki gumowe kupowało się w sklepach rzemieślniczych lub zwykłe gumowe wycieraczki do mieszkania. O jaką oryginalność tu chodzi ? Ale może się mylę ?

też tak myślę, że oryginalnie to tam fabryka nic nie kładła.

a współcześnie dostępne to są komplety ale z 4/5 dywaników które idą do wszystkich klasyków 2101-2107, na przykład:

gumowe:

poliuretanowe:

chodzi mi o coś takiego :
http://allegro.pl/show_item.php?item=1480085035 , tylko koleś ma po jednej sztuce do przodu i jednej do tyłu. A z tej stronki www.pasker.ru, da się je jakoś zamówić.

Cytat:
2011-03-09 11:12:19, brabus55 pisze:
chodzi mi o coś takiego : http://allegro.pl/show_item.php?item=1480085035 , tylko koleś ma po jednej sztuce do przodu i jednej do tyłu. A z tej stronki www.pasker.ru, da się je jakoś zamówić.

rosyjskie sklepy nie wysyłają poza WNP. (celne procedury to blokują)

ja czasem chłopakom pomagam zdobyć potrzebne graty, ale tylko wówczas gdy ma to finansowy sens bądź dany towar nie występuje w Polsce.

Dywaniki znajdziesz w PL, może nie takie jak w Rosji mają, ale za co w swoim budżecie, ewentualnie uniwersalne dopasować.

Dobra, dzięki za informacje, mam na razie tak jak tu ktos powiedział wycieraczki sprzed drzwi , a powoli będę coś szukał. Powiedzcie mi jeszcze czy nie stoi gdzieś jakaś Żiguli na złomie, potrzebuję parą elementów, np. listwy plastykowe, które są przykręcone na wewnętrznej stronie słupków przednich. Od nie dawna jestem posiadaczem pięknej Żiguli no i tak po kolei będę szukał trochę drobiazgów które mi brakują lub są troch zmęczone. Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

Według mnie najlepsze na przód do tej łady byłyby gumowe dywaniki rzemiosła im głębsze tym lepsze na nasze warunki -błoto , śnieg w zimie itp.
Kiedyś bez problemu można było kupić takie. Profil powinien być podobny jak są w tym sklepie Skodex do fiata 126p.
Wtedy sięgają pod pedały hamulca, sprzęgła itp. z przodu i mają z boku profil omijający nadkola . Podobny dywanik od strony pasażera.
Ja takie kupiłem nowe ,gdzieś pod Warszawą ich produkują , ze 2 lata temu na giełdzie na Żeraniu w Warszawie, chyba do fiata 125p ? Pasowały.

[ wiadomość edytowana przez: milko dnia 2011-03-09 14:31:54 ]

Cytat:
2011-03-09 12:10:16, brabus55 pisze:
Powiedzcie mi jeszcze czy nie stoi gdzieś jakaś Żiguli na złomie, potrzebuję parą elementów, np. listwy plastykowe, które są przykręcone na wewnętrznej stronie słupków przednich.

Glowy nie dam ale wydaje mi sie ze te listwy podejda (sa identyczne) od kazdej Lady tylnonapedowej

-----------------
Były
Łada 2105 r.1983
Łada 2101 r.1986
Łada Samara 2109 r.1990
Jest
Wrak Łada 2105 r. 1986

Mały OT
Niedawno miałem na warsztacie Lancię Y do małych napraw
Właścicielka założyła gumowe dywaniki bodajże od jakiejś Mazdy - wiadomo zima śnieg itp
Kształt się zgadzał wymiary na oko też ale...
Koniec dywanika wypadał tuz pod pedałem sprzęgła i w efekcie naciśnięcie tegoż powodowało jego zablokowanie (zaklinowanie) a potem gwałtowne odblokowanie czego następstwem ( w najlepszym przypadku) był gwałtowny "kangur".
Niewiele brakowało a zaparkował bym w inny aucie
A teraz do rzeczy
Wydaje mi się że powinieneś założyć dywaniki takie jak opisuje bartixr czyli dedykowane do klasyków a nie bawić się w dopasowywanie z innych samochodów tak jak niektórzy forumowicze podpowiadają (bez urazy Panowie)
Będą pasować a i bezpieczniej też będzie

pzdr
CHIO

uff ale się rozpisałem

Ja u siebie mam dywaniki gumowe oryginalne od fiata multipli bodajże. Nie są zbyt grube i bez korytek zbytnich(no ale w zimę nie jeżdżę) ale nawet wymiarowo nieźle pasują no i jakościowo też niezłe.

Cytat:
2011-03-09 21:52:02, chio pisze:
Mały OT Niedawno miałem na warsztacie Lancię Y do małych napraw Właścicielka założyła gumowe dywaniki bodajże od jakiejś Mazdy - wiadomo zima śnieg itp Kształt się zgadzał wymiary na oko też ale... Koniec dywanika wypadał tuz pod pedałem sprzęgła i w efekcie naciśnięcie tegoż powodowało jego zablokowanie (zaklinowanie) a potem gwałtowne odblokowanie czego następstwem ( w najlepszym przypadku) był gwałtowny "kangur". Niewiele brakowało a zaparkował bym w inny aucie A teraz do rzeczy Wydaje mi się że powinieneś założyć dywaniki takie jak opisuje bartixr czyli dedykowane do klasyków a nie bawić się w dopasowywanie z innych samochodów tak jak niektórzy forumowicze podpowiadają (bez urazy Panowie) Będą pasować a i bezpieczniej też będzie pzdr CHIO uff ale się rozpisałem

popieram, również zdecydowanie jestem za dywanikami dedykowanym ido auta.
idealnie leżą, o nic nie zawadzają.
faktycznie spełniają swoją rolę.

Będę niebawem niebawem zmieniał w swoim aucie na elastyczne poliuretanowe ponieważ w zimie po-uszkadzałem swoje gumowe przy niedelikatnym wyjmowaniu na myjni (porozrywały się ), poza tym nie leża dobrze - chyba nie byłby dedykowane do auta i tak naprawdę nie chronią przed brudem i wodą z butów, z których przesypuje się i kapie poza dywanik.

Cytat:
2011-03-09 21:52:02, chio pisze:
Wydaje mi się że powinieneś założyć dywaniki takie jak opisuje bartixr czyli dedykowane do klasyków a nie bawić się w dopasowywanie z innych samochodów tak jak niektórzy forumowicze podpowiadają (bez urazy Panowie) Będą pasować a i bezpieczniej też będzie pzdr CHIO uff ale się rozpisałem

Bez urazy ,ale to nie te czasy jak ze 20 lat temu ,że w Polsce do łady były masowo produkowane różne rzeczy dedykowane do poszczególnych modeli i bez problemu można było to kupić w sklepach. Zresztą być może można i teraz kupić takie ale nie każdy wie gdzie .
Jeśli chodzi o dywaniki gumowe które ja kupiłem na przód to idealnie pasują , mają dobre wycięcie obok nadkola , mają wycięcie podchodzące w pobliże pedałów. (gdyby tego nie było to właśnie śnieg, brud błoto ściekało by pod ten dywanik i potem jak by ktoś podczas porządków odkręcił wykładzinę podłogową to by mógł zobaczyć pod tym małe jeziorko wody).
Podobnie jest od strony pasażera , ludzie jak siadają to nie mają nóg zgiętych w kolanach pod kątem prostym ,ale najczęściej je wyciągają do przodu , brudząc tą pochyłą ściankę pod półką.
W maluchu miałem dywanik dedykowany do malucha gdzie koniec dywanika od przodu wychodził poza pedał gazu i nigdy nic mi się nie zaplątało.
Prawdopodobnie w tej Maździe były dywaniki z miękkiego materiału , wtedy taki dywanik łatwo się roluje , zawija itp. i według mnie takich od strony kierowcy nie powinno się nigdy takich stosować.
Moje są zrobione z grubszej gumy , są sztywne,(korytko też usztywnia ), po założeniu przylegają dobrze do podłogi, nie zawijają się , nie rolują itp.

Nie no bez jaj, nie zyjemy na Madagaskarze. Jak ktos poznal na tyle internet zeby pisac na forum to pewnie slyszal o czyms takim jak Allegro. Ciagle jest tam co najmniej klika aukcji z dywanikami do zwyklych Lad, zwlaszcza ze 2101 - 2107 w tej kwestii sie niczym nie roznia.

-----------------
Były
Łada 2105 r.1983
Łada 2101 r.1986
Łada Samara 2109 r.1990
Jest
Wrak Łada 2105 r. 1986

No to bez jaj ,można podać te linki do aukcji z dywanikami koledze który o to pytał. Po to jest to forum, chyba ,że na zasadzie „wiem ale nie powiem” , chyba że ktoś lubi pisać puste posty które niczego nie wnoszą do tematu.
Od autora wątku dowiedziałem się przynajmniej o tym sklepie internetowym SKODEXIM_PL , jakoś wcześniej podczas szukania różnych podzespołów na niego nie trafiłem, podobnie jak też sam nie trafiłem na sklep Ladas77 podczas szukania części do łady.
Bartixr też pokazał jakąś ofertę ze zdjęciami.
„2101 - 2107 w tej kwestii sie niczym nie roznia jako samochody” , natomiast oferowane dywaniki do nich różnią się znacznie.

Nie wkleje bo jestem poza domem i pisze z komorki wiec nie chce mi sie bawic z recznym wklejaniem linkow. Ale prosze, udostepnie ta tajemna wiedze, wchodzimy po kolei: allegro - motoallegro - czesci samochodowe - akcesoria - dywaniki i tu w okienko wyszukiwania wpisac ,,Lada''. Pojawia sie 2 strony aukcji z dywanikami do roznych Lad.

-----------------
Były
Łada 2105 r.1983
Łada 2101 r.1986
Łada Samara 2109 r.1990
Jest
Wrak Łada 2105 r. 1986