MotoNews.pl

Xenony w Vectra B

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam małe pytanie. Ktoś zna jakiegos "magika", który potrafiłby podłączyć lampy xenonowe z Vectry b po '99 w Vectrze B przed liftingiem. Chodzi mi o zamianę całych lamp, które mam obecnie, na xenony z całym osprzętem i podłączenie ich .

A nie jest to to samo poza tym , ze tamte są zespolone i mają przetwonik xenonowe?
Wg mnie to dokładnie to samo jeśli chodzi o podłączenie.
Kiedyś na giełdzie widziałem taką B z 98 z zamontowanymi xenonami i koleś powiedział, że sam założył.

Tak, wiem ... ja mogę powiedzieć że sam turbo założyłem...hihihihihihi

PS: jaki jest koszt całych lampek z przetwornikami?

Zakładałem lampy zwykłe od modelu po 98 do mojej Vectry i jest troszke z tym roboty. Trzeba ciąć błotniki i wycinać otwory we wzmocnieniu czołowym. Między zderzakiem a lampami zostaje szpara - ok 1 cm. przy ciemnym kolorze wystarczy przykleić jakąś gumke ( widziałem to 5 dni temu na zaparkowanej Vectrze ale jeszcze u siebie nie zrobiłem ) ale na jaśniejszych może to troche rzucać się w oczy. Są też inne wtyczki do lamp i inne silniczki do regulacji poziomu. Jeśli idzie o elektryke przy xenonach to nie ma żadnego problemy. Często montujemy xenony do samochodów amerykańskich i japońskich przy przeróbce lamp i wystarczy tylko zmienić bezpiecznik na troszke większy i założyć po przekaźniku do każdej przetwornicy. Jedyne co to nie będziesz miał przy xenonach to regulacji wysokości lamp.

No to widzę, że będzie z tym sporo roboty i jeszcze może nie być tym czego oczekuję. Najbardziej przeraża mnie to ciecie blach.W takim razie muszę jeszcze wszystko przemyśleć . A co do ceny, to jeszcze do końca nie wiem. Myślę, że z pomocą pewnej osoby, musiałbym oddać swoje lampy w rozliczeniu i jakieś niewielkie pieniadze dopłacić. Natomiast pełny zestaw kupiony na giełdzie to jakieś 2000 - 3000 zł.

Not o ja sie rozmyśliłem jak mi kolega co ma blachy WK rozpisał całą zabawe to nie będe próbował.

Ale jak się Gambit zdecydujesz to chętnie spojrzę w Twoje nowe, silne oczka.

PS: Parker czy to prawda,że xenony trzeba co jakiś czas wymieniać? I czy trzeba wymieniać tylko przetwornice czy całe lampy? Tak z ciekawości bo słyszałem kiedys ze w mondeo wymieniali po 2 latach bo tak trzeba z xenonami.
Wiedzac że to był ASO i auto firmowe jakiegoś dyra to myślę o naciągnieciu, ale chciałbym wiedzieć dokładnie jak to jest.

[ wiadomość edytowana przez: IWAN dnia 2002-11-25 09:12:19 ]

Widziałem w Słomczynie dwa ksennony do Vectry facio chciał 1800 złociszy. A ha i nie zapominajacie ze wmysl przepisów xsenonowe siatła mijania musza byc wyposazone w urzadznie do oczyszczania - spryskiwacze. Kazdy poluciant który przeczyta przepisy moze żadac kasy przy pierwszej lepszej kontroli

Nie no, jak to co jakis czas wymieniac? Bez zartow. Jesli chodzi o same zarowki to ich trwalosc jest jak okreslaja producenci wieksza od samochodow do ktorych sa montowane.
take ze tamten przypadek to albo naciagniecie albo wymiana wskutek jakiejs usterki.
PZDR
Dab

PS: Parker czy to prawda,że xenony trzeba co jakiś czas wymieniać? I czy trzeba wymieniać tylko przetwornice czy całe lampy? Tak z ciekawości bo słyszałem kiedys ze w mondeo wymieniali po 2 latach bo tak trzeba z xenonami.

Tam są wymienne żarówki. Ale pierwszy raz słysze żeby cokolwiek wymieniać dopóki się nie przepali???? Nowa żarowka kosztuje 500-600 zł/szt.

Koledzy, ja też zrobiłem baranie oczy ale przeciez to ASO FORD więć mówię....nie bede tak negował od ręki.
Teraz to już wiem jak się w ASO zarabia kase na autach firmowych.

Ja tylko słyszałem że aby wymienić żarówke w nowym Mondeo to trzeba zdjąć zderzak i kosztuje to w ASO 200 zł. Może to ma jakiś związek z tą wymianą co 2 lata - profilaktycznie bo klient i tak sam nie wymieni

Ciekawa profilaktyka 2000PLN zamiast 200PLN + żarówka 500-600PLN. To na lampę wychodzi 1200PLN straty a biorąc pod uwagę, zę przechodzi któraś żarówka np 4 lata to ....Może ktoś chciałby ze mną otworzyć ASO dla lamp xenonowych.

I to ASO zatrudnia moich 2 znajomków...dobrze, że nie mechanicy.

Dzięki panowie za info.

[ wiadomość edytowana przez: IWAN dnia 2002-11-26 14:15:26 ]

Witam
Czy opłaca się wymieniać w Vectrze lampy zwykłe , na xenonwe.
Ktoś mówił mi że dają ostrzejsze światło , ale za to węższy promień.
Czy to prawda , proszę o pomoc.
Pozdrawiam

Mam lampy xenonowe w swojej Vectrze. Swieca duzo, duzo lepiej od lamp "normalnymi" zarowkami, nie ma co porownywac.
Koszt dolozenia xenonow bedzie jednak dosc spory: musisz zakupic lampy z zarowkami, przetwornice, ukl. samopoziomujacy, dolozyc spryskiwacze (wiaze sie to ze zmiana zbiorka na plyn do spryskiwaczy i pompy na wieksze), przerobic ukl. elektryczny itp.
Ale jezeli Ci zalezy to do dziela.

No nie wiem czy az taki to jest problem jak pisze kolega...
Ja wymieniłem na lampy ksenonowe w godzine kupiłem lamy ksenonowe zamontowałem pod zwykłą elektryke wtyczki dorobiłem, spryskiwaczy nie mam, poprostu jak jest mokro to dobrze by było stanąć co 200km i se przetrzeć je szmatką
Koszt lamp to 2200zł fakt ze zderzak trzeba sciągnąć ale jak sie umie to sie robi to w godzine. A czy warto wymienić... Pewnie w nocy to jest bajka a nie jazda Praktycznie długich nie musisz mieć

Cytat:
2003-09-19 00:26:30, Gouda_kg pisze:
No nie wiem czy az taki to jest problem jak pisze kolega...
Ja wymieniłem na lampy ksenonowe w godzine kupiłem lamy ksenonowe zamontowałem pod zwykłą elektryke wtyczki dorobiłem, spryskiwaczy nie mam, poprostu jak jest mokro to dobrze by było stanąć co 200km i se przetrzeć je szmatką
Koszt lamp to 2200zł fakt ze zderzak trzeba sciągnąć ale jak sie umie to sie robi to w godzine. A czy warto wymienić... Pewnie w nocy to jest bajka a nie jazda Praktycznie długich nie musisz mieć

a co zrobiles z ukl. samopozimujacym?
Co do spyskiwaczy to w swietle prawa sa one konieczne przy lampach xenonowych. Jezeli policjant to zauwazy to zabierze dowod.

Dowiedziałem się czegoś więcej:
jeśli chodzi o układ samopoziomujący to jest on już zamontowany w samych lampach. Przeróbka elektryczna związana z pokrętłem w kabinie od poziomu lamp to też nie problem , problemem żeczywiście są spryskiwacze , jeżeli są żeczywiście niezbędne w świetle prawa to tutaj trzeba trochę pogrzebać.

wiec pozwole sie że też sie wtrące ! xenony i spriskiwacze ! wiec jestem ciekaw jedziemy swoim bolidem 100 km/h i co ? jestem ciekaw czy jak taki spryskiwacz oczywsci nam lampe xenonową? czy jest to mozliwe? wydaje mi sie ze nie moge sie mylić ! a np jak ktos ma orginalny zderzak irmschera to trzeba bo szpecic jakimiś durnymi spryskiwaczami? wydaje mi sie ze xenony poprawiaja bezpieczenstwo i chyba Policja nie bedzie sie przyczepiac do tak błachej rzeczy !

Swojego czasu rzecznik prasowy Komendanta policji w Warszawie po fali kradzieży torebek i dokumentów z przednich siedzeń samochodów (najczęściej chodziło tu o kobiety) w swoim wystąpieniu w Wiadomościach polecił ostrożność i między innymi przyciemnianie szyb. Reasumując co innego bezbieczeństwo a co innego przepisy , bo ja miałem przy ciemnione szyby i dowód straciłem.

pozwole sobie w ramach tego temu zagaic w sprawie technicznej.

W pewnym zakladzie w W-wie zakladaja xenony do vectry b (mam te starsza wersje) na 2 sposoby:
- pierwszy za 2000 PLN
montuja lampy od wersji z xenonami i dodaja prztwornice zarownki itp
- drugi za 1300 PLN
lamp nie zmieniaja i dodaja jakies przetwornice itp chyba w wersji uniwersalnej.

Facet mowi, ze "duzo lepsze" sa swiatal za 2000 PLN - co jest pewne bo moga wiecej zarobic.

Czy ktos z was ma informacje jakie sa roznice w uzytkowaniu powyzszych wersji??

Jednoczesnie na stronie helli w czesci poswieconej systemom xenonowym do samodzielnego montazu jest napisane, ze mozna jes zakladac do samochodow z gladkimi kloszami lamp. A stare vectry b takich kloszy nie maja.

Czy ktos przerabial ten temat??

dzieki za info

Michal

wiec taka jest róznica ze vectry B z xenonami śa wyposarzone w lampy soczewkowe i wtedy daje to efekt 100 %
a te za 1300 zł to tylko jest efekt wizualny i nie opłacalny dlatego ze widoczność w nocy jest tragiczna ! A Mam namiary do kolesia co orgilane xenony załorzy za 1200 zł ze wszyskich z przerobieniem instalacji i z nowymi zarówkami ale trzeba mu zostawic stare lampy a wzamian dostaje sie w bardzo dobrym stanie urzywki xenonowe z gwarancją na 3 miechy za bardzo rosądną cene ! jak ktos by chiał namiary dam je za ok 3 tygodnie ! pozdrawiam