MotoNews.pl

Pontiac Le Mans - czy warto?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam brać Oplową!
Mój braciszek "przymierza się" do zakupu właśnie takiego autka,rocznik 1988,silnik 1.6(16SE),automat,klima,nadwozie sedan.Auto jest ogólnie zadbane,oryginalny lakier,bezwypadkowe,właścicielem jest starszy pan.W związku z tym kilka pytań:
-Jakie są różnice(mechaniczne)w por.z Kadettem
-Jakie parametry ma silnik 16SE(moc,moment obr.)
-Czy ten silnik ma hydrauliczne popychacze zaworów
-I wreszcie ile to auto jest warte(gość chce ok.6kzł)
Z góry dzieki za wszelkie porady.

Pozdrawiam,kaovietz FSOAK.

Witam,
Tutaj chyba nikt nie posiada takiego modelu kadetta Ale Pablo45 na forum Kadett Tuning Klub od czasu do czasu używa chyba dokładnie tego samego modelu. Więc proponuje żebyś odezwał się do niego. http://forum.tuning.pl/viewforum.php?f=50 (chwilowo forum nie działa)
Pozdrawiam

To jest wierna kopia Kadetta robiona przez Daewoo na rynek USA. Podejrzewam (sądząc po Espero i Nexii) że różnice będą minimalne, lub żadne.

Troche się pogubiłem To Daewoo robiło Kadetta pod marką Pontiac na rynek amerykański

Dzięki Wam za odpowiedzi!Niestety tamto forum nadal nie działa .Może powiecie mi jeszcze tylko parę słów o silniczku 16SE,bo jakoś nie mogę znaleźć danych o nim.No i zaskoczyliście mnie tym,że to auto jest robione przez DU .Hmmm,czy w 1988 roku DU produkowało/montowało juz samochody???Pozdrawiam!

nie nooo to chyba jakis zart bo daewoo robilo kadeta pod nazwa nexia

Ja niestety posiadam dane do silnika 1,6 ale na wtrysku a z tych oznaczeń wynika że to chyba gaźnik.
Według mnie to Pontiac będący w rodzinie GM, robił Le Mans jako odpowiednik Kadetta na rynek amerykański (inne zderzaki i te sprawy).
kaovietz, jak chcesz to tu jest mail do tego gościa pablo045@wp.pl, który czasem jeździ takimi samochodem, może będzie on będzie mógł Ci pomóc. Jakby co to powołaj się na mnie.
Pozdrawiam

Nie mam wprawdzie Kadeta ale teoria jaką przedstawił n0ras wydaje mi się śmieszna (Daewoo włascicielem Pontiaca)
Przychylam się do tego co mówi Martinj że to po prostu amerykański Kadett (a stąd własnie automat, w których z wygody Amerykanie są rozkochani). Kiedyś miałem okazję rozmawiać z gościem co jeździ takim własnie egzemplarzem i mówił że różnic prawie nie ma, może poza pewnymi elementami wnętrza....
Teraz już gdybam ale może ów Le Mans mieć osłabione osiągi, znając restrykcyjne przepisy USA odnośnie przekraczania prędkości
PZDR Vincent

No i wstyd ale przyznam się do błędu i przepraszam wszem i wobec kolegę n0rasa Wstyd mi.
Oto co znalazłem przed chwilą w necie:
W 1988 roku do Stanów Zjednoczonych trafiła zmodernizowana wersja Opla Kadetta (Opel należy do General Motors) wytwarzana przez Daewoo powiązane kapitałowo z GM. Niezbyt sportowy wóz nosił w Stanach Zjednoczonych bardzo sportową nazwę Pontiac Le Mans.

i.....
Daewoo (1983 - ...)

Koncern motoryzacyjny Daewoo Motor Co. powstał w styczniu 1983 roku, lecz jego korzenie sięgają lat siedemdziesiątych. Działająca od 1962 roku firma Saenara Motor Co. montowała japońskie samochody ciężarowe. W 1965 roku została przejęta przez koncern Shinjiu Industrial Co., w ramach którego produkowano autobusy oraz montowano amerykańskie Jeepy.

Utworzono Shinjin Motor Co. i w latach 1965-72 montowano tu niektóre modele Toyoty. W 1972 roku nawiązano współpracę z koncernem General Motors. Powstała spółka GM Korea z 50% udziałów GM i Shinjin Motor Co. Rozpoczęto montaż, a następnie produkcję samochodów z gamy Opla. Największą popularnością cieszyły się pojazdy powstające na bazie Opla Kadetta serii E, sprzedawane pod różnymi nazwami (Le Mans, Racer, Cielo, Nexia). Od 1976 roku zmieniono nazwę firmy na Sachan Motor Co., a samochody otrzymały markę Sachan. Dwa lata później firma Daewoo Industrial Co. przejęła udziały od Sachan Motor.

W 1983 roku ponownie zmieniono nazwę spółki na Daewoo Motor Co. i od tego czasu samochody sprzedawano pod marką Daewoo. W kwietniu 1987 roku rozpoczęto eksport samochodów do USA. Był to model Racer, ale na rynku amerykańskim był sprzedawany jako Pontiac Le Mans. Po dwudziestu latach koncern GM wycofał się z tej spółki (w 1992 r).

Kto by przypuszczał....... głupio mi

[ wiadomość edytowana przez: Vincent dnia 2003-09-18 20:48:36 ]

[ wiadomość edytowana przez: Vincent dnia 2003-09-18 20:53:47 ]

Kiedyś sie przymierzałem do kupna takiego samochodu i troszkę go pooglądałem - na wszystkich tabliczkach miał napisanie Daewoo, ale nie pamiętam gdzie był produkowany. Pamiętam też że ma zupełnie inne sterowanie nawiewami i ogrzewaniem. Ten, który oglądałem miał silnik 1,6 na wtrysku, i miał osiągi podobne do C16NV - miałem krótką jazdę próbną. Pod maską wszystko wyglądało podobnie ale to nic nie znaczy . Tylko tyle mogę ci niestety powiedzieć.
Jeździ takich samochodów trochę więc pewenie daje się stosować zamienniki od kadzia.

Tak mnie zaciekawił temat że rzuciłem temat w wyszukiwarkę i znalazłem kilka opinii włascicieli:

Jeżdzę tym autkiem od 1995 roku i nic poważnie mi się nie popsuło.Trzeba zauważyć.że jest to samochód znacznie lepiej wykonany od Opla Kadetta(blachy:tworzywo tapicerki.Życze każdemu takiego niezawodnego autka.

No i oczywiście skrzynia w manualu wymaga wymiany na 5-cio biegową. Ale nie ma z tym problemu, pasuje od opla.

Jeżdżę tym sprzętem od ponad 7 lat. Żeby wszystkie tak się trzymały! Z tradycyjnych usterek, praktycznie brak mozliwości uszczelnienia wału korbowego, zawsze się spoci. Tanie w eksloatacji, ponieważ, tak jak pisał A.Suszko, wiele części pasuje od opla, nie tylko kadeta oraz daewoo, nie tylko nexi. Z serwisami amerykańców, jeśli ktoś ma słabe serce, wogóle nie powinien się kontaktować Ogólnie przejechałem już podad 250 000, i każdemy silnikowi życzę takiej pracy. Oczywiście jak o każdy samochód, trzeba o niego zadbać, a na pewno potrafi się odwdzięczyć.

autko całkiem niezłe za nieduze pieniadze. Wszystkie cześci dostepne. Żeby wszystkie samochody tak sie trzymały (stan-wiek pojazdu) to byłoby dobrze. Mógłby troszke mniej palić w miescie, ale nic nie jest doskonałe

Nie zgadzam sie z poprzednim wpisem. Autop jak auto ma swoje wady i zalety dla mniej zorientowanych jest to opel kadett w wersji usa. Wiele czesci pasuje od opla kadetta i od daewoo nexia.

odradzam wszystkim , te cholerne autko

Jak widać od glorii do skrajnie negatywnych opinii
Nie ma to jak inet i google

PZDR Vincent

A tu są oferty i ceny
Znaleziono 3 ofert.
Marka Typ Rok Przebieg Kolor Cena
Pontiac Le Mans 1991 160000 granatowy metalik 7500
Pontiac Le Mans 1989 130000 biały 8000
Pontiac le mans(amerykańska wersja opla kadeta)
1990 155 niebieski metalic 5100

PZDR Vincent

Dziękuję Wam za wszystkie wypowiedzi.Czyli jednak Daewoo ,Co do silnika to jest on na jednopunktowym wtrysku...Póki co braciszek wstrzymał się z zakupem,szuka czegoś innego.A co do opinni to jest tak z każdym autem,od skrajnych zachwytów do totalnego gnojenia.Z podanych cen wynika,że cena 6000zł jest również "standardowa".Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki!

Witam
Dlaczego więc nie zdecyduje się na Kadeta, których do wyboru jest mnóstwo i na pewno znajdzie coś dla siebie. Pontiac mimo wszystko może posiadać jakieś niestandardowe rozwiązania które w przyszłości mogą sprawić nieco kłopotów.
Jest tu mnóstwo Speców-włascicieli tych autek, którzy na pewno doradzą coś bratu a i wybór wersji silnikowych jak i nadwoziowych jest dużo większy
PZDR Vincent