Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() borysirl F&F Sympatyk 15 x 125p OPOLE | 2011-05-14 23:32:01 Kolejny w kolekcji :
Historia tego egzemplarza w moich rekach siega poczatku 2010 roku. Wypatrzylem ogloszenie we francuskim serwisie internetowym o sprzedazy samochodu kombi z niskim przebiegiem ale w stanie niejezdzacym. Poprzygladalem sie, popodziwialem go troche i sobie dalem spokoj, wracajac od czasu do czasu do ogloszenia, zerkajac na fotki. W pewnym momencie ktos na forum FSO AK wkleil linke do tego ogloszenia jako ciekawostke i natychmiast posypaly sie sugestie w kierunku mojej osoby bym sie za niego bral. Oznajmilem grzecznie ze juz go od dawna obserwuje ale ja juz mam zbyt duzo Fiaciurow by kupowac kolejnego, tym bardziej ze te co mam wymagaja niemalych inwestycji, finansow i czasu. Minelo kilka kolejnych tygodni a moze i nawet miesiecy i zaczalem sie obawiac ze skoro tak dlugo Fiat nie znajduje amatora to moze wkrotce zle skonczyc. Pomyslalem ze moglbym pomoc komus w sciagnieciu tego samochodu do Polski, komus kto moglby sie nim zajac i sprawic by zyl. Nikt sie taki nie znalazl a ja w koncu zadecydowalem ze zainteresuje sie tym egzemplarzem, byc moze kupie go i niech stoi i czeka na swoja kolej lub odsprzedam go komus celem przywrocenia go na drogi. Zadzwonilem, pogadalem z wlascicielem, umowilem sie z kolega by ten mi towarzyszyl i ruszylismy w sobote, dnia 24go kwietnia 2010 roku, bardzo wczesnie rano. W sumie wyszlo nieco ponad 500 km do przejechania w jedna strone, auto znajdowalo sie na poludnie od Paryza. Zajezdzamy na miejsce, okazuje sie ze wlasciciel to typowy Francuz, czyli Arab ![]() Samochod sprawia wrazenie jakby przebieg z licznika byl jego prawdziwym kilometrazem. Facet zaczyna opowiadac historie samochodu. Ponoc przed nim wlascielami bylo malzenstwo, gdzie pan byl Francuzem a pani Polka, woz zas sluzyl im glownie do wozenia raz w tygodniu warzyw na targ przy czym wozone byly one w przyczepce stad w miare dobrze zachowane wnetrze pojazdu. Czlowiek od ktorego ja kupowalem ten samochod byl tym ktory kupil pojazd od tego malzenstwa. Glownym zalozeniem miala byc sluzba na budowie ktora ow pan Arab prowadzil. Szczesliwy ze zakupil taniego wola roboczego pojechal na CT czyli Control Technique i tu szczescie nie bylo juz nigdy takie jak wczesniej. Diagnosci nie dopuscili Fiata do ruchu ze wzgledu na pekniecie reflektora oraz kiepskie hamulce ( ![]() O taki : ![]() Oto kilka fotek z dnia zakupu : ![]() ![]() ![]() ![]() Po zwiezieniu do domu : ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Samochod stanal od tego czasu i czekal az przyjdzie na niego kolej. Tak sie zlozylo ze zgadalem sie ze znajomym ktory chetnie zajalby sie przywroceniem tego auta na szose w staniej jak z dnia kiedy wyjechal on od samego Chardonetta Troche to potrwalo zanim zdolalem wygospodarowac na tyle czasu by moc zawiezc auto do Polski i tym sposobem z koncem kwietnia tego roku, 12 miesiecy od kupna, rozpoczal sie proces odnowy biologicznej. Zapakowalem go znow na lawete i heja do Polska ! ![]() Rozladunek w miejscu docelowym : ![]() ![]() Profesjonalna weryfikacja stanu i przebiegu ![]() ![]() Samochod zostal niemal natychmiast poddany doglebnej ocenie co trzeba naprawiac lub wymienic. Zaczynamy od nadwozia. Okazuje sie ze do zmiany jest maska przednia oraz drzwi prawy tyl. Byc moze okaze sie ze zmienic trzeba bedzie jeszcze jakis element, wszystko wyjdzie w praniu. Przebieg po raz wtory sie potwierdza, niestety pasowanie elementow jest zaprawde godne konca produkcji modelu 125p na Zeraniu. Teoria o malzenstwie wozacym warzywa na targ zdaje sie rowniez nie byc wymyslona jako ze po zdemontowaniu wykladziny bagaznika znajduje sie zasuszony koperek ( ktory zreszta chyba nalezaloby jakos zabezpieczyc i wozic w aucie jako talizman ). ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Jak widac, mimo ze auto jest “jak nowe” to wymaga niemalego wysilku by wygladalo tak jak u samego Pana Chardonetta w salonie, czyli : ![]() Wraz z postepem prac bede wklejal fotki i meldowal o dokonanych odkryciach lub osiagnietych sukcesach. |
faownik81 F&F Wolny Słuchacz :) FIAT CC / 900 Pionki | 2011-05-14 23:41:39 Wygląda zacnie ![]() ![]() |
![]() Milten F&F MEMBER Fiat 126p Kraków | 2011-05-15 00:48:26 Pod wykładziną bagażnika to się inny "koperek" chowa ![]() ![]() ![]() Więc sprawdź jeszcze raz co to dokładnie za zieleninka ![]() |
![]() borysirl F&F Sympatyk 15 x 125p OPOLE | 2011-05-29 22:12:11 Moje zamierzenia wobec tego pojazdu sa takie by go odnowic a wyglad zewnetrzny doprowadzic do specyfikacji z zalaczonego wczesniej prospektu reklamowego.
Chcialbym zachowac maksimum oryginalu z pewnymi tzw dodatkami od siebie ale tylko takimi ktore pasowaly beda do epoki z ktorej pochodzi auto. W zasadzie by odtworzyc efekt z folderu to wydawaloby sie ze nalezy nakleic pasy ozdobne i znalezc odpowiednie kolpaki. Plan wydawal sie latwy az do zeszlej nocy kiedy to napisal mi kolega Masztal iz po wnikliwej analizie katalogu francuskiej Montany zauwazyl pewien szczegol. Mianowicie jego teoria brzmi iz auta ktore maja pasy ozdobne nie maja napisu na tylnych blotnikach “ MONTANA “ . Bohater tegoz watku mial na sobie resztki napisu Montana a wedle powyzszej teori znaczyloby to ze auto wyjechalo z salonu bez pasow ozdobnych. Tak wiec mam teraz zgryz, jak postapic, na szczescie do dekorowania auta jest jeszcze troche czasu : ) A teraz co do stanu auta oraz zakresu prac. Pierwsze prace poczynione, w wiekszosci to demontaz celem weryfikacji. Mimo ze samochod ma tak niski przebieg a wyglada niezwykle zdrowo to jednak okazuje sie ze pracy bedzie calkiem sporo. Do wymiany kwalifikuje sie pokrywa komory silnika oraz tylne prawe drzwi. Ponadto trzeba bedzie polakierowac jeszcze kilka elementow po calosci bo iloc obic, obtarc, odpryskow i zadrapan jest taka ze zaprawki bymogly wyjsc niekorzystnie. Zderzaki zostaly zainfekowane ruda wiec podjalem decyzje o zamianie ich na nowe. Poki co lista ustalonych czesci wyglada o tak : zderzaki nowe przod + tyl uszczelka tylnej klapy kombi guma zderzaka tyl 2 szt blaszek mocujacych emblemat atrapy pozycjokierunki “chromowane” kompletne tlumik srodkowy 4szt boczków drzwiowych 2szt kloszy lamp oświetlenia wnętrza znaczek FSO w klakson kierownicy wycieraczki przód i tył korbki opuszczania szyb 2szt deska rozdzielcza halogeny na przód włącznik halogenów lampa p.mgłowa tył włącznik lampy p.mgłowej pasek rozrządu małe koło rozrządu duże koło rozrządu kpl uszczelek i uszczelniaczy silnika mieszek zmiany biegów zestaw naprawczy pompy paliwa spinki do boczków drzwiowych spinki do listew bocznych nadwozia Jesli ktos cos to ja bardzo chetnie przyjme , kupie lub pozycze ![]() A tutaj kilka aktualnych fot prosto z frontu : ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Czy ktos kiedys widzial taki regulator napiecia w sprzedazy ? Wychodzi na to ze ten juz nie do konca jest sprawny a chcialoby sie zastosowac taki sam nowy... ![]() |
![]() borysirl F&F Sympatyk 15 x 125p OPOLE | 2011-06-13 21:41:42 Samochod jest coraz bardziej rozebrany, weryfikacji poddane byly juz prawie wszystkie elementy ale wciaz wychodzimy z zalozenia ze cos sie moze okazac... Mit wersji eksportowych wykonanych lepiej od tych na rynek krajowy raczej upada. Przynajmniej jesli idzie o nadwozie i podwozie, silnika poki co nie tykamy. Okazuje sie ze niedosc ze pasowanie elementow jest w paskudnym wydaniu to okazuje sie ze wszystko bylo montowane na maximum polowe srubek ale przynajmniej niewkrecone srubki byly wrzucane pod wykladzine ![]() ![]() Kanapa, a w zasadzie jej spodnia blacha, zlapala korozje, trzeba bedzie to odczyscic i pomalowac. ![]() ![]() Oto rzeczone gwozdzie ![]() ![]() ![]() ![]() Pasy KLIPPAN ![]() ![]() Tak teraz wyglada wnetrze, no moze jest nawet i bardziej rozebrane bo wyleciala rowniez deska ( ktora rowniez klasyfikuje sie do wymiany ) ale fotki nie mam. ![]() ![]() ![]() Tutaj zas widac ze, mimo niklego przebiegu oraz ( jak mniemam ) stosowaniu plynu a nie wody, nagrzewnice trafil szlag.... Kolejny element do wymiany ![]() ![]() Deska ze sterowaniem zostala zupgreadowana o dwa nowe przelaczniki : a) wlacznik halogenow b) wlacznik lampy przeciwmglowej na tyl ( dziwne ze tej lampy w aucie nie bylo, widac we Francji nie byla wymogiem dla tego rocznika, w Polsce zdaje sie juz byly w tym roku seryjnie w kazdym kancie ). ![]() A tutaj poczynione zakupy ktore maja tafic do tego kombi. We Francji zakupilem, nowki sztuki nie smigane, halogeny dalekosiezne CIBIE gdzie snop swiatla ma siegac ponoc 450 metrow !! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Niestety sa bez przykrywek, nie wiem co za pomysl by nowki w pudelku byly sprzedawane bez oslon plastikowych, zdecydowalem zatem o zakupie uzywek celem odzysku takowych oslon. Decyzja dosc szybko zapadla ze halogeny maja byc zolte a oslony czarne tak by ladnie sie komponowac z reszta facjaty Break Montany. ![]() W Wielkiej Brytanii zas zostala zakupiona lampa p.mglowa na tyl, rowniez marki CIBIE zeby ladnie wspolgralo z reszta wyposazenia jak i obywatelstwem pojazdu ![]() Ciag dalszy nastapi... |
![]() cichy_b0b F&F MEMBER Fiat 126p/ Clio RS 1 ... Poznań | 2011-06-13 21:49:35 W moim 126p z 77 roku tapicera podobnymi "gwoździami" była mocowana |
![]() Pat_kdb F&F MEMBER Fiaty 126p i Fiat 126 Bytom | 2011-06-13 22:03:57 dokladnie ![]() |
![]() mar125 (M) Furious Moderator 124sc'74 , 125p'76 , ... sosnowiec | 2011-06-13 23:05:17 w kancie 1971 też mam kilka takowych ![]() |
![]() nikusss 4xVW i Polski Fiat gliwice | 2011-06-13 23:32:44 borys moze nowy dywan na podloge chcesz? |
![]() borysirl F&F Sympatyk 15 x 125p OPOLE | 2011-10-13 17:03:49 Temat remontu ze wzgledu na przerwe wakacyjna nieco ugrzazl w miejscu. Udalo sie zdobyc juz praktycznie wiekszosc czesci do dokonczenia dziela. Podloga zostala oczyszczona oraz zabezpieczona, bak odnowiony, hamulce zostaly zrobione. Zdobylismy nawet nowy dywan oraz niespekana deske rozdzielcza, nowa kompletna nagrzewnice i wiele innych niezbednych tajli. Zapewne czegos tam jeszcze brakuje ale to wyjdzie w praniu przy uzbrajaniu auta ale do tego jeszcze troche czasu potrzeba.
No i wlasnie : Niestety utknelismy na etapie kiedy trzeba zabrac sie za odrobine blacharki oraz polakieroanie czesci samochodu. To co planowalismy z kolega Masztalem nie wyszlo i poszukujemy teraz warsztatu ktory podjalby sie prac w ktorych zakres wchodzi : Wymiana maski na nowa Wymiana tylnych prawych drzwi na nowe Spasowanie wszystkich tych elementow ze soba oraz porzadna regulacja drzwi by swobodnie sie zamykaly. Lakierowanie nowych - maski i drzwi, oraz tylnich blotnikow oraz dookola dolnej czesci auta do polowy wysokosci ale oprocz pasa przedniego. Jesli znacie jakis konkretny warsztat ktory zechcialby sie tego podjac i byl nie dalej niz w promieniu 100 - 150 km od Warszawy to prosze o namiary tutaj w watku lub na priv. Licze na pomoc w tej kwestii. |