Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() simon_pg F&F Sympatyk Audi V8 4.2 Quattro ... Gdańsk | 2003-09-21 13:57:35 Powiedzcie mi jedną rzecz. Czy jest wogóle możliwe wyważenie wału korbowego od malucha?? Czasem czytamy w ogłoszeniach, że ktoś tam ma wyważony wał korbowy wraz z całą resztą(koło zamachowe, docisk). Ja jak poszedłem z wałem i kołem zamachowym do wyważenia to facet wręcz mnie wyśmiał i powiedział, że wał od kaszla jest a wyważalny!! Jak to jest?? Czy Wy macie wyważone wały korbowe, jak to zrobiliście, ile to kosztowało. No i jakie są ewentualnie podstawy twierdzenia, że wał jest a wyważalny!!!!!!!!!!
Proszę o dane. Za wszelkie info będę wdzięczny!! ![]() |
![]() CZUCZU (S) Kia CEED KTSW MEMBER | 2003-09-21 14:11:39 ja oddałem do szlifu + wywazenie.
Ceny nei znam bo nic nie płacilem - firma oddawała 2 silniki i facet za freee zrobił tzn najpierw wziął 200 zł a potem oddał ![]() |
![]() simon_pg F&F Sympatyk Audi V8 4.2 Quattro ... Gdańsk | 2003-09-21 14:27:09 Też śmigam na wale od bisa za 50zł+szlify.Ale drażni mnie fakt, gdy podczas rozmów w zakładach widzę głupie uśmieszki na przepitych mordach "fachowców". No i nie wiem, czy śmiją się z mojej nieświadomości, czy z tego że zaraz zarobią krocie!! Dążę do tego, iż po wypolerowaniu wału korbowego musiałbym go ponownie wyważyc. ![]() |
![]() BARRY F&F Sympatyk zalezy od dnia Stalowa Wola | 2003-09-21 16:27:50 Wal korbowy mozna wywazyc dynamicznie lub statycznie.
Z tym ze silniki wolnoobrotowe i o malej liczbie cylindrow poddaje sie wyrownowazeniu statycznemy.Oczywisicie wyronowazenie walu czy to statycznie czy dynamicznie ma dopiero sens kiedy masy bedace w ruchu obrotowym(leb korbowodu) i postepowo zwrotnym(glowka korbowodu)beda "identyczne". Wyrownowazenie statyczne wyglada tak ze wal korbowoy mocuje sie w pryzmach i sprawdza sie czy kazdym polozeniu znajduje sie w rownowadze statycznej.CHodzi o to ze gdy wal korbowy ustawimy w jakims polozeniu to zeby nie mial sklonnosci do przekrecania sie. Wywazenie dynamiczne dotyczny juz silnikow wysokoobrotowych. Umieszcza sie wal w maszynach zwanych wywazarkami.Wal korbowy wprawia sie w ruch i wyznacza sie wartosc nie wyrownowazonego momentu. Wiec jak widac wal od malucha mozna wyrownowazyc chociazby statycznie ![]() |
![]() DaymoN Malec, Seat Ibiza Wieluń | 2003-09-21 16:54:30 Tak spytam Barry jakie to dla Ciebie są silniki wolnoobrotowe a jakie wysokoobrotowe. Chodzi mi o rpm.....pozdro. |
dejta F&F Sympatyk Galant GTZ Rzeszów | 2003-09-21 17:15:37 oczywiscie ze mozna wywazyc wal korbowy, powiem tyle: maluch po wywazeniu walu zachowuje sie o niebo lepiej... moj kumpel ma i zaplacil za to 30 zlotych!!!! pienknie wchodzi na obroty i nawet seria z dobrze wywazonym walem moze byc lepsza niz tuning... |
![]() BARRY F&F Sympatyk zalezy od dnia Stalowa Wola | 2003-09-21 17:38:48
Troszke sobie wyjasnilismy juz na privie ale... Kazdy wal jest wywazony statycznie a nie kazd dynamicznie. Sily masowe drugiego rzedu teoretycznie da sie wyronowazyc ale pociagnie to za soba zwiekszenie gabarytow silnika ,mas oraz kosztow produkcji samego silnika.Wiec praktycznie jest to nie oplacalne i nikt tego nie robi.Reasumujac sily masowe pierwszego rzedu sa zrownowazone tylko czesciowo a sily masowe drugiego rzedu wogole. Wal silnika czterocylindrowego jest symetria walu dwucylindrowego oczywiscie tego w ktorym korby sa obrocone wzgledem siebie o 180 stopni w takim wale zrownowazone sa tylko dwie sily odsrodkowa i pierszego rzedu , druga jak wyzej zostanie niezrownowazona. Wal korbowy silnika trzycylindrowego(jak i 6 cylindrowka) tutaj sily sa calkowiscie wyronowazone wiec mozemy powiedziec ze ten wal jet zewnetrznie wyronowazony niezapomnijcie ze jeszcze zostaje wyrownowarzanie wewnetrzne. Bedac sam ostatnio u szlifierza spytalem sie ile kosztuje wywazanie walu z kolem zamachowym i gosciu mi powiedzial ze teraz wystarczy wywazyc samo kolo zamachowe a takie cos robili 50 lat temu nocomment ![]() A skan mozesz podeslac chetnie sobie poczytam ![]() |
![]() DaymoN Malec, Seat Ibiza Wieluń | 2003-09-21 18:16:42
Dobry żart Barry RESPECT zgadzam się z TOBĄ w 100% |
![]() simon_pg F&F Sympatyk Audi V8 4.2 Quattro ... Gdańsk | 2003-09-21 18:19:00 Ja też piszę się na skanik. Poszukam i poczytam jeszcze materiały na PG ale skanem nie pogardzę.
Czyli reasumując gdybyśmy nawet zaliczyli silnik malucha do wysokoobrotowych to nie ma sensu bawić się w wyważanie dynamiczne?! Wystarczy jeśli wał będzie wyważony statycznie i będzie to bis (środek ciężkości bliżej osi). Do tego wyważenie koła zamachowego i wystarczy. P.S. No i jeszcze jedno pytanko na temat odelżania korb i tłoków. Dotarłem do informacji, że im lżejsze elementy układu korbowo-tłokowego tym silnik chętniej i wyżej będzie wkręcał się na obroty.Przykładem jest koło zamachowe. Powiedzcie mi jak mocno i czy wogóle odciążaliście korby i tłoki w swoich maszynach?? Z góry serdeczne dzięki!! ![]() |
![]() DaymoN Malec, Seat Ibiza Wieluń | 2003-09-21 19:37:17
Witka więc tak, silnik malucha jest silnikiem wysokoobrotowym, jeśli ktoś ma wątpliwości polecam książke prof. Wajanda z Polibudy Łódzkiej "Nisko, średnio i wysoko obrotowe silniki spalinowe". Wał od malca poprostu jak chcesz mieć wypas to bierzesz idziesz razem z wałem i kołem zamachowym, odchudzasz koło na ile chcesz i facet wyważa statycznie i dynamicznie (jak mówiłem nie ma wyważenia dynamicznego jeśli nie ma statycznego). I to daje efekt powalający. Jeśli chodzi o tłoki i korby prawda. Im mniejsza masa do zakręcenia i rozpędzenia tym łatwiej silnik wchodzi na obroty. Jak cosik więcej chcesz wiedzieć co wiem powiem. Pozdro ![]() |
![]() schwepes F&F Sympatyk zezłomowałem Kraków | 2003-09-22 00:25:06 są silniki wysokoobrotwe wg pewnego przyjętego podziału, oraz silniki "wysokoobrotwe" w potocznym znaczeniu, czyli silniki które mają względnie* wysoko max. moc i moment
*względnie, bo dla silnika malucha można już uznać za to granicę 6000obr, a dla innych np. 7000 czy 8000obr co do wyważenia, to chodzi o wyważenie dynamiczne całego układu - wał, koło, docisk - które powoduje że nie ma 'bicia' bocznego i nie zdarzą nam się przypadki jak wycieki spod koła zamachowego czy pęknięcia bloku, o których czasem się słyszy.. (oczywiście wyważana jest całość, natomiast materiał jest zbierany tylko z koła!! dlatego wyważone koło z jednego silnika nie będzie tworzyło wyważonego układu w drugim - takie ogłoszenia to dla mnie bujda ![]() odchudzenie ukł. korbowego, jak i wszystkich innych wirujących mas jak koła, elementy ukł. hamulcowego, półosie, elementy skrzyni biegów powoduje przyrot przyspieszenia szczególnie na niższych biegach.. wg doświadczeń Szczecińskich w malcu odchudzenie samego koła zamachowego o ok. 40% (na podst. wszystkim znanego schematu) daje wzrost przyspieszeń na 1 biegu o ok.12%, na 2 biegu 8%, a na dalszych jeszcze mniej.. |