MotoNews.pl
2 GDZIE zalozyc gaz??? (25863/13)

GDZIE zalozyc gaz???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam mam pytanko planuje zalozyc do mojej samarki gaz. moze ktorys z klubowiczow doradzi gdzie mam sie udac mieszkam w zabrzu . jakis sprawdzony warsztat a swoja drogo ile kosztuje tak przyjemnosc???

CENY WACHAJĄ SIĘ OD 1300 DO OK 2000 ZŁ. WSZYSTKO ZQLEŻY OD ZBIORNIKA NA GAZ NO I "FACHOWCA".ZAŁÓŻ SOBIE BUTLE W MIEJSCU KOŁA ZAPASOWEGO,BEDZIESZ MIAŁ BAGAŻNIK NADAL DO DYSPOZYCJI , BUTLA JEST DROŻSZA O MNIEJ WIĘCEJ 150ZŁ OD ZWYKŁEJ

Cytat:
2003-09-21 15:26:32, TROLL pisze:
ZAŁÓŻ SOBIE BUTLE W MIEJSCU KOŁA ZAPASOWEGO,BEDZIESZ MIAŁ BAGAŻNIK NADAL DO DYSPOZYCJI

Taaaak, pomysł jest świetny, miejsca w bagażniku to będziesz miał więcej ale jak złapiesz gumę to taksówką będziesz jechał do wulkanizatora a autko na pobocze. A jeszcze jak łapniesz gumę w szczerym polu, jakieś parenaście km od miasta, to dopiero będzie przygoda. Ja się nawet na km nie ruszam bez zapasu - jak złapię gumę to jadę od razu do pierwszego wulkanizatora przy drodze.
Andrzej

Dlaczego jak złapie gumę to pojazd na pobocze - koło się wozi nadal tylko na wierzchu, a bagażnik jest nadal cały do dyspozycji. Sam ma tak auta przerobione i tylko tyle że kupiłem dobiegówki aby nie zajmowały dużo miejsca

No, w Niwce też bym woził kółko na wierzchu, kolega Troll jednak nie dysponuje Niwą
Andrzej

Cytat:
ale jak złapiesz gumę to taksówką będziesz jechał do wulkanizatora a autko na pobocze. A jeszcze jak łapniesz gumę w szczerym polu, jakieś parenaście km od miasta, to dopiero będzie przygoda

SIE UŚMIAŁEM
KTO POWIEDZIAŁ, ŻE MA JEŻDZIĆ BEZ ZAPASU??
CHODZI O TO ŻE ZAPAS MOŻNA WTEDY PRZEŁOŻYĆ(NP.NA STOJĄCO W BAGAŻNIKU, ZA SIEDZENIEM-JAK NIE WIEZIESZ PASAŻERA , NA BAGAŻNIKU DACHOWYM, ETC...). TAK WIĘC DZIWIE SIĘ KOLEDZE , ŻE ..."OD RAZU BEZ ZAPASU". JESLI NAWET TO SĄ :TELEFONY, ZNAJOMI..........
Cytat:
Sam ma tak auta przerobione i tylko tyle że kupiłem dobiegówki aby nie zajmowały dużo miejsca

A KOLEGE NICO - POPIERAM W 100%
PS.
A DO BAGAŻNICZKA WŁOŻYSZ I WIĘKSZE I DŁUŻSZE PRZEDMIOTY

Witam, ja tez polecam butle w miejsce kola zapasowego, a kolo w bagazniku, niby to kole tez Ci miejsce zabiera, ale zawsze jak potrzeba przewiezc cos wiekszego to mozesz zlozyc siedzenie a kolo na ten czas polozyc gdzie Ci sie podoba, z butla "na wierzchu" nie ma takiego luksusu, wiem bo mialem samare z butla w bagazniku, a teraz mam zamiast zapasowki i to rozwiazani mi sie znacznie bardziej podoba. Warsztatow na slasku to nie polecam bo znajomy jest z zabrza i jezdzil az pod warszawe bo sie mu to oplacalo, ponoc u was tak strasznie drogo. Mojemu ojcu do felci mpi zakladal gosc z butla zamiast zapasowki w zeszlym roku za 1800zl Zrobil porzadnie, nie mielismy zadnych zastrzezen, warsztat jest w malym miasteczku jakies 30 km od Krakowa, jak bedziesz chcial to moge poszukac namiarow
Pozdrawiam Kid

Gdzie zalozyć to nie wiem ale za to wiem gdzie napewno nie zakładać - w AutoGaz Domanski.

Przede wszystkim nie miałem na myśli Nivki - tutaj koło woże z tyłu na tylnej klapie - ale inne samochody osobowe Jeżeli chodzi o Domańskiego to Kamil masz rację - w 100% odradzam

Butla w miejsce koła w Samarze - to najlepsze rozwiązanie!!!
Wyjeżdżając gdzieś dalej za miasto wrzucam koło (kupiłem dojazdówke o 1/3 mniejszą od nominału) do bagażnika i jest ekstra! W poprzedniej Samarce miałem zbiornik nad lewym tyln. kołem, tak by można było po złożeniu kanapy wozić dłuższe rzeczy, jednak sama butla była dość kłopotliwa przy wyjeździe na wakacje...
W klasykach ten problem nie jest tak dokuczliwy ze względu na głębszy kufer i możliwość umieszczenia zbiornika na "półce" pod szybą (zaraz za "kanapą").
Co do patentów na przewożenie zapasu na bagażniku dachowym byłbym ostroznym optymistą - naprawdę lepiej zainwestować 140 PLN za dojazdówkę + pokrowiec i trzymać ją w bagażniku.
Gaz zakładałem w Krakowie na ul. Myśliwskiej (polecam) - do pełn. wtrysku + zbiornik w koło = 2100 (można się targować!)
Za instalację do silnika z gaźnikiem to wydatek ok. 1300 PLN

Mam pytanko a nawet trzy
Gdzie w trójmieście można założyć gaz ?
I jaka jest wybuchowość takiej instalacji?
I jaki mniej wiecej jest koszt tej przyjmności ?
pozdrawiam

Gdzie nie napiszę Ci.
Wybuchowość: ja nie słyszałem, żeby coś złego się z butelką stało. Paliwo tzn. benzynka jest również substancją wybuchową, a jest w samochodzi znacznie mniej zabezpieczona przed urazami.
Koszt do Twojej 2107 od 1100-1400 zł, w zależności od marki instalki, butli no i warsztatu.

Trochę off topic ale z mojego doświadczenia w sprawie koła zapasowego: Mam ale nie zamierzam używać chocby z tego powodu, że nie zdejme koła letniego ( nie mam odpowiedniego klucza do ciasnego otworu w alufeldze...) Zamiast tego mam w bagażniku piankę w sprayu dająca szansę na dojazd do wulkanizatora. Koło wożę , bo panowie policjanci lubią sprawdzić , czy takowe jest na swoim miejscu.

Jeżeli chodzi o gaz na Śląsku i to do Łady...to w Rybniku jest salon Łady w którym zakładają również instalacje do wszystkich samochodów. Sam tam zakładałem gaz do Skody Fabii, ogólnie wszystko działa OK, miałem nawet darmową regulację po 1500 km Instalacja ze zbiornikiem w miejsce koła zapasowego o pojemności 33l (tyle wchodzi gazu) kosztowała mnie 2100 zł.

Cytat:
2004-01-03 17:06:52, onikaaa pisze:
Mam pytanko a nawet trzy
Gdzie w trójmieście można założyć gaz ?
I jaka jest wybuchowość takiej instalacji?
I jaki mniej wiecej jest koszt tej przyjmności ?
pozdrawiam

Najlepsze instalacje zakladaja podobno tm gdzie mi zakladali "ARGAZ" na Sopockiej na Osowej.

Zeby to wybuchlo musialka by dostac mocno sama butla, bo przed sielnikiem sa elektrozawory ktore odcinaja gaz na czas pracy silnika na benzynie oraz na czas kiedy silnik nie pracuje.

A koszt jak slyszalem od 1200 do 1500.

Witam
co do gazu, to ja zakładałem na Morenie, koszt 1250 zeta, instalacja Tomasetti, butla 45 litrów, uzytkowe ok 36 l, to wystarcza na ok 300-400 km w zależności od zużycia. nie wiem tak końca czy ich polecać, bo mam trochę zastrzeżeń, przede wszystkim niechlujny montaż, niedokręcone opaski, kiepskie złączki i nieekomiczne wg. mnie rozmieszczenie w komorze silnika, ale to kwestia dyskusyjna, trudno mi powiedzieć czy po innym warsztacie nie narzekałbym podobnie.
Najlepsza opinia w chyba cieszy się warstzat w Gdyni-Orłowie, na terenie dawnego WPT, na Wrocłwskiej, ale tam treba zostawić 1400 PLN, ale moze warto
Jesli chodzi o położenie butli, w klasykach montuje sie je na pólce nad tylnim mostem, nie traci sie wiele z pojemności bagaznika, butla jest tam umieszczona w najbezpieczniejszym chyba miejscu.
co do zagrożeń, statystyki od wielu lat wykazują ze benzyna w aucie jest wiele niebezpieczniejsza niz gaz, testy prowadzone przez kilka firm i instytucji wykazały ze gaz jest bezpiecznym paliwem w aucie, duzo bezpieczniejszym niz benzyna.