| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
R1-E 126 Opole | 2011-06-21 10:02:41 Jak chcesz się z tym autem związać na dużej to proponowana kolejność:
- karoseria - zawieszenie, hamulce, koła - silnik i skrzynia biegów Szczegóły każdego podpunktu opisane na forum |
kobzacz F&F Sympatyk Fiat 126 FL Wrocław | 2011-06-21 11:21:14 |
zayon Chotomove | 2011-06-21 18:51:40 Co do nowych Bili to masz pod nosem Zerkopol.
Ja kupowałem 2 tygodnie temu przednie. |
qepter Warszawa | 2011-06-21 19:02:24 a orientujesz sie moze jaka jest cena na przod i tył takich amoróww ? |
34 F&F Sympatyk fiat 126 opole | 2011-06-21 19:05:50 Jak się nic nie zmieniło to:
550 zł / szt. przód 350 zł / szt. tył |
qepter Warszawa | 2011-06-21 19:34:40 łojejku a jakas alternatywa tansza jest? i czy ten resor mozna tak zrobic jak wczesniej pisalem?? |
qepter Warszawa | 2011-06-21 20:12:26 zahipolowac czyli nawiercic dziure w amorze wylac stary olej i wlac ten hipol i zaspawac dziuure tak?? jezdzi na takim czyms ktos jakie sa ogolne opinie daje rade? |
MAD_DOGG F&F Sympatyk Ferrari killer & 100 ... Łódź | 2011-06-21 21:06:06
Przednie są spowrotem po 350 |
Wariad Fiat 126p fl Sosnowiec | 2011-06-21 21:08:00
wiercisz zdórke i wylewasz do pojemniczka jakiegoś ze skalą byś wiedział jaką mają pojemność amorki,(czyt. ile wlać hipolu) przyspawujesz w to miejsce nakrętke, kupujesz hipol( olej do skrzyni dla potomnych ) i i zakręcasz śrubą odpowiedniej długości. a co do podstawek to nieprzerabiałem tego tematu ale wole oddać resor do sklepania kowalowi niż bawić się z tymi podstawkami. bo:
1. nielubią zchodzić ze szpilek. 2 lubią pękać. 3 możesz szpilki z belki wyrwać, takia jest moja opinia na ten temat, z mojej strony to wszystko więcej niepomoge jakośto wszystko jest gdzieś na forum. |
Tybek F&F MEMBER 126p 1.1SPI+ 2x125p ... Wieluń | 2011-06-21 21:15:27 Zahipolować tzn- nawiercić dziurkę, spuścić olej, następnie wlać tyle samo hipolu i zaspawać. Jako alternatywa może być, na równym jest w miarę, gorzej na dziurach, ale można się przyzwyczaić Ja na tym jeżdżę... Generalnie to tak jak pisali niektórzy wcześniej. Ja bym zrobił tak:
1. Buda jeśli wymaga poprawek, wzmocnienia to bym to zrobił. 2. Zawieszenie tylne 1- 1.5 zwoja uciął, do tego bałwanki zostawił jedną bulwę, albo je w ogóle wyciągnął) no i do tego amortyzatory jakieś twarde- albo hipol, albo tylny z fiata bravo, ktoś kombinował też z amorem tylnym od berlingo. Ja bym proponował na początek hipole (koszt praktycznie żaden), pojeżdżaj trochę, a po jakimś czasie będziesz wiedział czego oczekujesz od amortyzatora/zawieszenia tylnego. 3. Zawieszenie przednie- najpierw sobie przeklep resor na ok 13 cm, i załóż tylny seryjny amor. Jeśli będzie za miękko to dołóż lagę, pokombinuj z gęstszym olejem w amortyzatorze... Zetnij odboje. Podstawek bym nie ruszał. Przynajmniej ja mam seryjne i wysokość jest dobra. 4. Pozycja za kierownicą- a więc jakiś kubełek, jakieś pasy szelkowe 3 bądź 4 punktowe, mniejsza (niekoniecznie, kwestia dopasowania do kierowcy) kierownica. wyreguluj sobie wysokość i odległość kierownicy. 5. Hamulce- dobra seria, w seryjnym silniku daje radę, zarówno ręczny jak zasadniczy. 6. Pojeżdżaj jakiś czas na tym co masz, jak zacznie Ci brakować mocy to wtedy zmodź jakiś silnik- tutaj też jest spore pole do popisu bo można wiele zrobić (są na forum ludzie co grzebią w 650 więc istnieje jakaś szasna że ktoś Ci coś podpowie w tym temacie. Ja poszedłem na łatwiznę i zrobiłem swapa aczkolwiek wcześniej miałem lekko pomodzony silnik- głowica -2mm, wał korbowy bis, wałek Świątek 385, pusty wydech, lekkie koło zamachowe, coś tam popaprany gaźnik i mimo że silnik nie był wysilony mocno to w porównaniu do serii chodził jak dzień do nocy. Auto przyspieszało jak normalne auto a nie jak żółw) Chyba tyle. Najważniejsze są pierwsze 4 punkty z naciskiem na zawieszenie i pozycję za kierownicą.
Pozdro |
qepter Warszawa | 2011-06-21 21:25:18 oo dzieki!! mam jeszcze jedno pytanie bo maluch ma glownie po szutrach jezdzic i czy jak zaleje hipolem to nie bedzie za twardo i czy jak sklepie resor o 13cm to nie bedzie za nisko jak na szutry?? |
Porthos Fiat 126p Spec n ;-) Głosków | 2011-06-22 07:10:23 Przyjedź na którąś imprezę ak centrum i zobaczysz jakie maluchy, jak zrobione latają na mazowszu i z jakimi wynikami
2-3 lipca jest Rally Mińsk Mazowiecki. Gdzie będziesz latał głównie po szutrach ? U nas większość imrez jest na nawierzchni utwardzonej, no chyba że samemu będziesz latał puchar toru słomczyn. |
qepter Warszawa | 2011-06-22 09:15:44 Mam dzialke na mazurach i pare fajnych oesów znalazlem a w przyszlosc moze jakies kjsy. Napewno sie wybiore potparzyc topowe maluchy |