Jak zlokalizować stukający popychacz?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Rzecz tyczy się oplowskiego V6. W sumie byłbym zadowolony nawet gdyby udało mi się zlokalizować chociaż spod którego wałka dobiega stuk puszczającego poychacza.

Popychacz słychać najgłośniej na wolnych obrotach,zaznaczam,że ciśnienie oleju jest dobre.

Być może błądzę ale czy stetoskop medyczny będzie jakimś wyjściem?

a stetoskop diagostyczny nie bedzie lepszy?

medycznym sie da, w roverze tak robilem

Jak się nie ma stetoskopu to wężyk zwykły paliwowy jest idealny. Szczelnie w ucho i płasko do pokrywki zaworów. Bez problemu zlokalizujesz źródło stuku.

Polecam także kij od miotły.

kij od miotły odpada bo nie ma dostępu z góry do wszystkich pokryw wałków.Spróbuje na dniach medycznym obadać,który popychacz stuka

opel

jaki masz olej? kiedy zmieniałeś?
jak nie wali bardzo to bym to olał , chyba że kupisz org. , ja kupiłem 16 nowych ina i po paru tyś km już coś tam było słychać ...
są dodatki wyciszające pracę popychaczy - a liqui molly działają ,a jak założysz sekwencję to i tak będą bociany , mówiłem kup moją

-----------------
"Fatalna Imitacja Auta Turystycznego"

P.U.H. MARAKANT

Transport samochodów / pomoc drogowa
Poliwęglan do rajdówek

Olej świeży z GM(tanie gówno) 10W40.Słychać go w sumie nawet dość mocno bo słyszę go na postoju we wnętrzu. Mar,to mówisz,że warto kupićjakiś dodatek wyciszający? W sumie i tak będę ściągać wałki więc jeśli zlokalizuje spod którego wałka napier... stuk to wymienie odrazu 6szt.
Mar ale Ty masz tańsze w utrzymaniu 16V a ja lubie wyrzucać kase w gówno jakim jest dziadowskie 24V

Cytat:
2011-06-21 22:07:28, HEMIGTX pisze:
Olej świeży z GM(tanie gówno) 10W40.Słychać go w sumie nawet dość mocno bo słyszę go na postoju we wnętrzu. Mar,to mówisz,że warto kupićjakiś dodatek wyciszający? W sumie i tak będę ściągać wałki więc jeśli zlokalizuje spod którego wałka napier... stuk to wymienie odrazu 6szt. Mar ale Ty masz tańsze w utrzymaniu 16V a ja lubie wyrzucać kase w gówno jakim jest dziadowskie 24V

to jak i tak ściągasz wałki to wtedy zdiagnozuj który popychacz nie trzyma (będzie miękki) , ja bym jednak zaryzykował najpierw sprawdzenie dodatku, ale jak już będziesz wymieniał popychacze to nie oszczędzaj
jak tam zawias?

-----------------
"Fatalna Imitacja Auta Turystycznego"

P.U.H. MARAKANT

Transport samochodów / pomoc drogowa
Poliwęglan do rajdówek

W SS GTi wyciągnąłem, rozebrałem, wyczyściłem wszystkie popychacze i mu przeszło. Czasem jak się odezwie jeszcze to trzeba go troszkę wyżej przeciągnąć na obrotach i zaraz się zamyka.

co do dodatków to czasem pomagają czasem nie, ale większość z wymianą oleju trzeba znów dolać więc jak chcesz jeździć to jednak chyba warto poszukać który to jest. I oby nie był to wałek. Ostatnio właśnie corsa 1.2 miała taką przypadłość że popychacze ok a wałek umarł i dlatego stukało, po zmianie wałka zdecydowana poprawa ale to pewnie wyjątek

zmien olej na valvoline max life 10w40
ten olej z GM to sie do kosiarki do trawy nadaje nie do samochodu

Jutro jade kupić olej polecany przez nikussa,na necie dobre opinie widzę,że krążą o valvoline max life więc zaryzykuję i naleję dobrego oleju
Mar-tylny zawias ogarnięty a przód może trochę poczekać

Cytat:
2011-06-23 00:55:04, nikusss pisze:
zmien olej na valvoline max life 10w40 ten olej z GM to sie do kosiarki do trawy nadaje nie do samochodu

też śmigam na max laifie 2ma autami i jestem mega zadowolony A GM to kupa straszliwa ale jakość adekwatna do ceny

Cytat:
2011-06-23 00:55:04, nikusss pisze:
olej z GM

Mobil

Cytat:
2011-06-23 15:12:10, Krzemowy pisze:
Mobil

Dokładnie kazdy jedzie po tym oleju a to ten sam mobil co w bańkach z naklejką...

Ja też nie wiem czego wy się czepiacie tego oleju. Hemi mam ten sam samochód co Ty, ten sam motor, od 1,5 roku eksploatuję go na tym oleju m.in. dlatego że poprzedni właściciel też na nim jeździł, nigdy nie miałem problemów z ciśnieniem, pracą silnika czy czymkolwiek innym, na co mogłby wpływać kiepski olej...zmieniany co 15.000, czysty, bez zadnych problemów auto smiga

ja nawet do rajdowki leje ten olej