MotoNews.pl
2 Podświetlenie tablicy rejestracyjnej (2597/27)

Podświetlenie tablicy rejestracyjnej

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Jest sprawa nie mam zdezaka z tyłu....i musze inaczej podswietlenie zrobic kupilem juz lapke wszystko przymocowane kable itd. no i nie swieci....zarowa jest dobra...a bezpiecznik ktory odpowiada za swiecienie tych lampek...jest dobry bo inne rzeczy funkcjonuja normalnie.
Czy mozliwe jest ze kable sie jakos przepaliły ?!? bo przez pewnien okres czasu narazone byly bezposrednio na wode i inne czynniki atmosferyczne...

Sprawdz czy dochodzi napiecie jesli tak i nie swieci to moze(-) tzn masa jest slaba i podlap ja gdzie indziej.Jesli nie pomoze to pewnie gdzies kabelek poszedł.POZDRUFFKA!!!

tzn kabel nie byl zaizolowany i na niego dzialały czynniki atmosferyczne ( deszcz ) mogl sie kable przepalic ? jest taka mozliwosc ?

a jak sprawdzic napiecnie na kablu ?

Hmm....mam 2 masy....

Odkrec obudowe swiatel podlacz sie jakas dobra zarowka na kablu do masy a drygi przewod podlap po kolei do tych felernych kabelkow jesli ktorys zaswieci znaczy slaba masa.

najprościej miernikiem, a z tym przepaleniem sie....hmmm istnieje taka możliwość. trzeba sprawdzac po koleji

danielek - jesli wszystko inne swieci.....a tylko podswietlenie rejestracji nie chodzi to to jest wina masy
zaznaczam ze wszystkie swiatelka i kontrolki z tego bezpiecznika działaja....

Witam i ja rowniez podejrzewam tu brak masy. Metoda sprawdzania - ze zwykla zarowka i 2 kabelkami.
Podlacz jeden kabelek do tegoz przewodu a drugi do zderzaka - pewnie nie swieci jesli zas podlaczysz przewod a drugi dasz zamiast do zderzaka tylko dotkniesz do jakiegos elementu metalowego (ale bez rdzy i lakieru) powinno zaswiecic. Jesli nadal nie swieci to nie jest to masa, tylko brak + (plusa) na tym przewodzie i musisz sprawdzac go dalej albo ewentualnie podpiac go od swiatel pozycyjnych. Piszesz ze kabel nie byl zaizolowany - mogl tez zewrzec do masy i sie upalic. Pomaga wymiana kabla

Miałem podobny problem,wystarczyło wyczyścić złącze konektorowe(chociaż wyglądało dobrze).

Reszta ma mase to i bedzie swiecic!A do tych zarow od tablicy masa jest lapana ze zderzaka i roznie z nia bywa!!!Jak nie masa to zmieniaj kable!!!POZDRUFFKA

panowie pomocy.chce umiescic rejestracje na zderzaku starego typu.Wiem, że tak ludzie robią.kupiłem podświetlenie od cienkiego.Tylko jak to robicie, czy kleicie podswietlenie czy jak?to jest problem.jest taka srebrna listwa i pod nia sie wycina miejsce na rejestracje wlasnie chodzi oto jak to podswietlenie i na czym umiescic?czy kleicie silikonem czy moze cos innego.bardzo prosze o jakies wskazówki.zderzak juz czeka na montaz tylko brakuje podswietlenia.

will chłopie... to chyba nie jest takie trudne. Wymyśl coś a później, to ty sam będziesz mógł udzielać wskazówek mniej zaradnym klubowiczom Przecież pomysłów na umocowanie lampki do zderzaka jest co najmniej kilka. A jak już będziesz robił, to cyknij kilka fotek i już artykuł do WW gotowy

pozdrawiam BENY

Beny chodzi mi o sprawdzone sposoby !!! żeby lampka wytzrymala dożywocie !!!a tak poza tym twoja rada ... !!! hmmmm ... !!! sam sobie odpowiedz.pozdrowionka!!!

Ja osobiście bym zaproponował przewiercić zderzak i przykręcić lampki podświetlające na stałe bo silikon to będzie raczej jednosezonowy. A i tak bedziesz chyba wiercił w zderzaczku dziurki żeby jakoś poprowadzić przewody elektryczne i nadać całości estetyczny wygląd
Pozdr

Wytnij kwadratowy otwór , taki sam jak u góry zderzaka i wciśnij zaciskową lampkę... tą samą którą masz (pod tablicą) na zderzaku. 5 minutek i bedzie świeciło jak psu jajca na wiosnę.

Cytat:
2003-05-17 20:23:12, Waga pisze:
Wytnij kwadratowy otwór , taki sam jak u góry zderzaka i wciśnij zaciskową lampkę... tą samą którą masz (pod tablicą) na zderzaku. 5 minutek i bedzie świeciło jak psu jajca na wiosnę.

Ale Will ma poldka SLE i tam nie ma oświetlenia pod tablicą na zderzaku tylko pod klapą bagaznika w gumowej listwie (chyba że ma dupę od caro) Ale jeśli te lampki są wciskane to jak najbardziej trzeba wyciąć odpowiednie otwory i wcisnać lampki.

[ wiadomość edytowana przez: Mokry dnia 2003-05-17 21:09:19 ]

Własnie ze ma dupe od caro

zderzak w ktorym instaluje rejestracje to ten starego typu przed przejsciowka!!! bo przejsciowka ma oswietlenie na gorze i zostaly by dziurki ,a tak zderzak jest prosty.

Ja to widziałem dwa rozwiązania:
1. nad rejestracją przyczepiona taka podłużna lampa do podświetlenia od Żuka.
2. Małe lampki przy obu końcach tablicy (takie prostokątne - niestety nie wiem od jakiego auta).

Witam,
Spaliła mi sie żarówka odpowiadająca za podświetlenie tylnej tablicy tejstracyjnej. Problem w tym że wiem jak sie za bardzo do niej dostac aby ja wymienić.
Próbowałem podważyć plastikową osłonę żarówki, śrubokrętem ale nie chciała ona odejść. Z obawy przed uszkodzeniem wolę tu zapytać być może juz to ktoś wymienial i powie jak to zrobić .
Dzięki za pomoc !

Jesli zderzak jest podobnie zrobiony jak mój to musisz odkrecic oprawę oswietlenia - 2 sróbki, wyciągnąć ze zderzaka i wyciagnac z oprawy dinks z zarówką, poł obrotu i sie wyciagnie, podobnie jak pozycja w relektorze przednim, po wymianie zarówki, skladasz wszystko do kupy i juz