| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
konukera Kandydat na Kandaydata vfts 2107'88 / samara wafka | 2011-08-01 20:40:59 Wiesz co.. podjedz od mechanika ktorego podalem w watku DOBRY MECHANIK OD ŁADY WARSZAWA POSZUKUJE.... zrobi ci to za pare zlotych...
moze np. linke masz od nivy?? niby takie same ale sie roznia z tego co kojarze... ale nie pamietam czym bo jak masz wszystko nowe to powinno dzialac i pasowac, a rozpieraki w klasykach takie same.. moze cylinderki nie halo? wiem ze sa z regulatorami, albo bez, i wtedy inne szczeki, moze to jest zle? |
A13 SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Warszawa | 2011-08-02 07:33:25 Takie już są hamulce w Ladzie - Niekończąca się opowieść.
Jak brakuje gwintu w naciągu linki, to dołóż podkładek i metalowych tulejek. Jak rozpieraki w bębnach latają, jak..... jak komar po pokoju i opierają się o półośki, to trzeba podspawać szczelinę. ot tyle Co do rozpieraków, to zamieść zdjęcie i będzie wiadomo |
A13 SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Warszawa | 2011-08-02 13:12:57 Ano pomyliłem trochę pojęcia. Chodziło mi o dźwignie rozpieraków. Rozpieraki to te poziome, a dźwignie pionowe.
Ej tam od razu wymiary w książce naprawczej. Każdy producent części robi po swojemu i w d mają, co użytkownicy o tym myślą. Ja przykładowo na gwincie naciągającym linkę mam podłożony kawałek tulejki miedzianej o długości 2cm i 2 podkładki i już osiągam koniec gwintu. Bywało tak, że miałem tulejkę 5 cm. Z sugestii w książce zapamiętałem, że hamulec ma łapać na 4 tym ząbku |
Leszek_Gdynia (S) Przyjaciel LKP była LADA 21072 '88 Gdynia | 2011-08-02 15:45:41 Mój magik zawsze przy zakładaniu nowej linki flexa obcinał kilka zwojów spreżynty, ktora okala linke zaraz przy wejsciu do bebna. To rozwiazywalo sprawe i reczny łapał na 4-5 ząbku Potem regulacja zostawał już na nakrętkach tak jak powinno byc. |
A13 SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Warszawa | 2011-08-03 08:41:51 Tak, zgadzam się z powyższym. Jeżeli mamy naciągnięty hamulec i na 4-5 ząbku ma opór, a koła nadal nie stają, to mogą blokować te sprężynki na końcówkach linki. Można je skrócić np 1/4 długości.
Podsumowując, sporo roboty jest ręcznym. |
A13 SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Warszawa | 2011-08-30 18:32:05 Linki do ręcznego są 2 w 2107: długa i krótka. Krótka przy dźwigni, a długa, to do kół. Obie linki są połączone tym czymś z gwintem.
Ostatnio sprawdzałem, czy ręczny działa, zaciągnąłem sobie go 2x i co.... zgięła się dźwignia (ta dźwignia w kabinie - wajcha)
Założyłem nową z nową krótką linką, nasmarowałem rolkę i na razie jest ok. Też miałem problem z bębnem, jak zakładałem nowy, nie wchodził. Ściągnąłem go śrubami i pokrzywiłem. Myślałem, że się ułoży i takie tam.... gucio nie ułożył się (blokował non stop koło). Założyłem nowy i wszystko spasowałem (tzn. przypiłowałem odpowiednio dźwignię rozpieraka). Korektor nie wpływa na ręczny. |