MotoNews.pl

Felgi 4x108 do fiata

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
jak w tytule
mam na oku fajne i tanie felgi rozstaw 4x108 i chciałbym je wmontować do fiata
jak zapatrujecie się na taki pomysł i jaki najlepszy sposób polecacie

jest jedno rozwiązanie, dystanse ze zmianą rozstawu.

a co sądzicie o nawierceniu i gwintowaniu piast?

a to jest poroniony pomysł

nie wiem konkretnie o jakiego fiata ci chodzi, ale w 125p i 126p nie bardzo jest gdzie, nawiercić nowe otwory.

Dotykanie piasty w modelach 126 i 125, Łada itp pod względem rozwiertów i gwintowań, tylko po to aby założyć inny rozstaw felg, to poroniony pomysł, który grozi utratą 1, lub wszystkich 4 kół.
Tylko dystans.
pokaż te felgi.

gdzieś widziałem rozwiercone otwory pod nowe mimosrodowe gniazda srób w felgach 4x108 po zmianie na 4x100

podłączam sie do tematu

felgi ats classic 6J13 rozstaw 4x108
nie interesuja mnie dystanse bo nie zmieszcze sie w nadkolu (et13)

jak wiadomo felgi te maja nabijane tuleje a w odlewie fabrycznie sa fasolki, w razie czego mam zwykle et30 4x100 na wzor

kto mi to zrobi na slasku ew. małopolsce? nie znam fachowcow z Bielska którzy by sie tego podjeli, a moze jednak sa?

Zmieniałem rozstaw w felgach poprzez powiększenie otworów i włożenie nowych większych stalowych wkładek. Robili to na frezarce w zakładzie produkującym maszyny do cukiernictwa, nawiasem mówiąc na prawdę genialni fachowcy . Ale robiłem to przy rozstawie większym o ~4mm od fiatowskiego, inne przerabiałem z 4x100 na 4x98, na dole jest ich zdjęcie. Zależy czy w feldze jest na to miejsce, bo przesunąć każdy otwór o 5mm to już trochę materiału trzeba wybrać.

[ wiadomość edytowana przez: MAD_DOGG dnia 2013-07-25 21:12:23 ]

Ładna robota, wciskali to na prasie? Jeśli da się to wybić młotkiem polecał bym jakiś dobry klej dwu składnikowy, chyba że łeb śruby będzie trzymał i tuleje i felgę.

To jest na radełkowane i na wcisk, otwór jest mały, wkładka ma po prostu spory kołnierz, tu tył:

Pełen profesjonał nie ma sie co obawiać.