[MKVII] Nie działają światła mijania, obrotomierz, kontrolki

  
Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Dziś wymieniałem żaróweczki od licznika, nagle po złożeniu przestały działać kontrolki oleju, hamulca ręcznego, światła przednie mijania, drogowe, obrotomierz, wskaźnik paliwa. Kierunki działają, postojowe także. Obejrzałem wszystko, Wszystkie bezpieczniki ok, wszystko podłączone tak jak być powinno, co może być przyczyną?
  
 
Miałem to samo. Podczas składania licznika wtyczka się trochę poluzowała. A doszedłem do tego po tym że gdy obrotek nie działał, to musiałem zastosować piąchopirynę i pomagało . To musi być wtyczka, nic innego.


[ wiadomość edytowana przez: Maylo dnia 2011-08-13 22:04:33 ]
  
 
Trafiłeś w sedno, dziękuje za pomoc
  
 
Srzynka bezpieczników też tak miałem

Wymienić albo przelutować
  
 
Podpinam się pod temat.

Żeby nie było za pięknie to RS musi pokazać, że jest escortem i się coś zepsuło.

W czasie jazdy nagle wysiadły wszystkie kontrolki, obrotomierz oraz wskaźnik temperatury. Prędkościomierz działa, na zegarach z kontrolek działa tylko kierunkowskaz. Cała elektryka na zewnątrz działa (światła), problem jest tylko z zegarami. Co się mogło stać ? Jest jakiś bezpiecznik od tego ?


[ wiadomość edytowana przez: Dumahh dnia 2012-07-11 18:23:31 ]
  
 
tak jak pozostali... skrzynka bezpieczników. przerabiałem też ten temat
  
 
Sprawdz bezpiecznik number 9 i 27.Pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: batigol66 dnia 2012-07-11 21:55:55 ]
  
 
Cytat:
2012-07-11 21:51:20, batigol66 pisze:
Sprawdz bezpiecznik number 9 i 27.Pozdrawiam [ wiadomość edytowana przez: batigol66 dnia 2012-07-11 21:55:55 ]



Przyczyną okazał się bezpiecznik nr 11
  
 
Dokładnie, mi też 11 ostatnio się jarał.
  
 
tak masz racje bo zaszly zmiany od modeli 95 rok ja mam 92 to mam inaczej.
  
 
Cytat:
2012-07-12 00:44:43, kiciek pisze:
Dokładnie, mi też 11 ostatnio się jarał.



Temat powrócił, tym razem stopił się bezpiecznik nr 11 ale jego obudowa! Bezpiecznik jakimś cudem przetrwał, ale nie działają w ogóle światła mijania. Wszystko inne działa. Czy mogła zjarać się jakaś ścieżka w skrzynce, czy mogło pójść co innego ? Stopiony bezpiecznik wymieniłem na nowy, ale światła nadal nie działają.
  
 
sprawdź przekaźnik do świateł, miałem to ostatnio z drogowymi.

-----------------
był escort mk6 1.6 16V ghia
był escort mk5 xr3i 1.8 RQB
był escort mk7 RS 2000 black&white
był Focus c-max 2.0 tdci
był escort mk7 electric orange
był Focus ST 2.5 T
obecnie Mondeo mk5 2.0 ecoboost
obecnie Escort Cabrio mk5 xr3i RQB
  
 
elektryka jedna z bolączek escortów - sprawdź skrzynkę bezp., wszystkie połączenia w skrzynce bezpieczników potraktuj lutownicą - ostrzegam trochę jest z tym zabawy ale efekt murowany
 
 
Przelutowanie skrzynki to dla mnie czarna magia, wolę się w to sam nie bawić.

Zmieniłem zespolony i problem zniknął, ale... Dziś zadymiło się z zespolonego i ponownie nadtopił się bezpiecznik nr 11 (wg opisu na klapce powinien miec 7,5A). Ja miałem tam wsadzony 10A, bezpiecznik nadtopiło, ale przetrwał, poszedł dymek z zespolonego (jakimś cudem działa dalej).

Czy wsadzenie bezpiecznika 10A w pozycje nr 11, gdzie powinno znajdować się 7,5A mogło spowodować to co się dzieje ?

P.S. Za co w ogóle odpowiada bezpiecznik nr 11 w MKVII ?
Po jego wyciągnięciu nie działa wskaźnik temp na desce, żadna kontrolka, światła mijania oraz obrotomierz. Czy nie odpowiada on również za poduszki ?




[ wiadomość edytowana przez: Dumahh dnia 2014-08-08 18:35:52 ]

[ wiadomość edytowana przez: Dumahh dnia 2014-08-08 18:36:25 ]