Mechanizm wycieraczek od Ascony...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich!
Ludzie! Pomóżcie mi. Mam wybitą tuleję w wycieraczce , ale nie o to chodzi. Sąsiad ma Opla Ascone(już bez silnika), która stoi i stoi . Ale widzę, że mechanizm wycieraczek jest OK . Gościu mi jest w stanie za friko go dać, tylko nie wiem czy jest sens się babrać przy tym, czy wogóle to będzie pasowało do Espero . Podobno mamy Oplowskie wycieraczki, dlatego pytam Was : ...będzie pasował mechanizm wycieraczek z Ascony do Espero???

Cześć.
Pepton, powiem Ci, że swego czasu, jak zauważyłem ze coś złego dzieje sie z mechanizmem wycieraczek i wyjąłem go żeby przebadać o co chodzi i zauwazyłem te nieszcześne plastikowe tuleje, które były dość poważnie poprzecierane. Wiedząc, ze niektóre elementy pasują od Opla, poszedłem do niedalekiego ASO tej marki. Wziąłem ze sobą cały mechanizm. Niestety sprzedawca zrobił wielkie oczy, bo przyznał sie, że pierwszy raz widział tego typu rzecz. Zawołał machaniora i on też nie widział żadnego podobieństwa z oplowskimi mechanizmami
Ale jak masz taką możliwość to porównaj osobiście oba mechanizmy. A nóż, może w Oplach są takie tulejki tyle, że nie z plastiku i sobie po prostu je wymienisz?
Powidzenia.

Paweł.

[ wiadomość edytowana przez: Kufel dnia 2003-09-23 20:49:27 ]

Kufel ma racje. Od siebie dodam, że gdy kupiłem moje Espero to stan tulei wycieraczek był na tyle tragiczny, że nie było sensu nic kombinować. Tuleje były przetarte do samych gwintów. W przeciwnym razie próbowałbym rozwiercić te owalne otwory i nabić tuleje z brazu. A może Tobie coś takiego się uda Spróbuj, bo chyba nikt tego jeszcze nie próbował

Naprawa tulei.

Pozdro.

Nie wiem, może źle zrozumiałem, ale myślę, że Pepton miał na myśli tuleje ramion wycieraczek.