MotoNews.pl
7 Yaris 2002, nierówne obroty (260518/18)

Yaris 2002, nierówne obroty

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Mam taką przypadłość iż samochód czasem nie schodzi z obrotów lub nawet sam dodaje gazu. Jak się jeździ i się hamuje silnikiem jest ok., problem pojawia się gdy np przy pewnej prędkości np 60 wyrzucam na luz to auto jak pisałem dodaje gazu lub obroty stoją w miejscu. Czasem spadają.

Co to może być za przypadłość.

A jak nie wrzucasz na luz jest ok i nie ciagnie??
na ilu obrotach zostaje?

-----------------
Toyota Lexus diagnostyka i naprawa
Rowniez hybrydowe i wersje USA
Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream
Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera.
Naprawa elektroniki.
Regeneracja sterownikow Air bag.
Wpisywanie nr.Vin w komputer

Obroty czasem zostają a czasem wracają do normalnej pracy.
Obroty po wyrzuceniu na luz potrafią zostać na granicy 4 tys. ale przeważnie to od 1500 do 3 tys. Obroty mogę wówczas zminimalizować wysokim biegiem ale nie zawsze. Czasem po uruchomieniu ponownie silnika jest ok. Czasem jeżdżę cały dzień jest ok a czasem nie da się jeździć. Jak pisałem wcześniej obroty potrafią się podnieść.

Może przyczyna może być silnik krokowy lub przepływomierz albo przepustnica się zacina.

Cytat:
2011-09-05 09:04:40, vistula-vistula pisze:
Obroty czasem zostają a czasem wracają do normalnej pracy. Obroty po wyrzuceniu na luz potrafią zostać na granicy 4 tys. ale przeważnie to od 1500 do 3 tys. Obroty mogę wówczas zminimalizować wysokim biegiem ale nie zawsze. Czasem po uruchomieniu ponownie silnika jest ok. Czasem jeżdżę cały dzień jest ok a czasem nie da się jeździć. Jak pisałem wcześniej obroty potrafią się podnieść. Może przyczyna może być silnik krokowy lub przepływomierz albo przepustnica się zacina.

Czy kiedy obroty stoja np na 3000 , jedziesz na luzie i zatrzymasz sie to spadna czy dalej trzyma tyle samo?
A ile ma normalnie obrotow na biegu jalowym na nagrzanym silniku na postoju?

-----------------
Naprawa elektroniki.

[ wiadomość edytowana przez: Bigelektron dnia 2011-09-05 20:46:33 ]

Na biegu jałowym mam obroty ok 650. Czasem zawiesi się na ok 1000.
Jak jadę no 50 km/g. wrzucam na luz to obroty czasem stoją a czasem nawet rosną. Dodam ze są momenty kiedy jest wszystko ok.

Cytat:
2011-09-05 21:14:40, vistula-vistula pisze:
Na biegu jałowym mam obroty ok 650. Czasem zawiesi się na ok 1000. Jak jadę no 50 km/g. wrzucam na luz to obroty czasem stoją a czasem nawet rosną. Dodam ze są momenty kiedy jest wszystko ok.

Tak akurat ma byc ze jak sie kola tocza to ma 1000.
Czy kiedy obroty stoja np na 3000 , jedziesz na luzie i zatrzymasz sie to spadna czy dalej trzyma tyle samo?

-----------------
Naprawa elektroniki.

Cytat:
2011-09-05 23:17:29, Bigelektron pisze:
Tak akurat ma byc ze jak sie kola tocza to ma 1000. Czy kiedy obroty stoja np na 3000 , jedziesz na luzie i zatrzymasz sie to spadna czy dalej trzyma tyle samo?

Czasem obroty stoją np na 3000 tys. jak jadę na luzie - czasem natomiast po jakimś czasie spadną ale np do 1500 a czasem nawet jeszcze skoczą do góry.

Czasem robię tak że jak stoję i mam orot ok 3000tys to wrzucał mu 4 bieg i puszczam sprzęgło i wówczas obroty trochę spadną a czasem nie.

To wszystko jest dziwne.

Cytat:
2011-09-06 08:55:20, vistula-vistula pisze:
Czasem obroty stoją np na 3000 tys. jak jadę na luzie - czasem natomiast po jakimś czasie spadną ale np do 1500 a czasem nawet jeszcze skoczą do góry. Czasem robię tak że jak stoję i mam orot ok 3000tys to wrzucał mu 4 bieg i puszczam sprzęgło i wówczas obroty trochę spadną a czasem nie. To wszystko jest dziwne.

Sprawdz czy ktos nie krecil przy przepustnicy ...nie podciagal na lince , czy sie calkowicie domyka.Jezeli tak to ISC do czyszczenia.

-----------------
Naprawa elektroniki.

Już poradziłem sobie z tym problemem.

Wymieniłem silniczek krokowy i silnik działa jak należy. Obroty takie jak powinny być.

Szczególne podziękowania dla kolegi Bigelektron za zainteresowanie tematem i podpowiedzią.