MotoNews.pl

Samara - Pompa wodna? - da sie naprawić?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Dziś w trasie podgrzało mi silnik. Staje, patrze - pusty zbiornik, dolałem 1litr, poszło wszystko. myśle jaki czort.
podjechałem na cpn, dolałem 5 litrów. Po kilku kilometrach znowu czerwone pole. Staję, patrzę - znowu pusto.Zaglądam pod spód, a tu kapie z okolicy paska rozrządu.
Postawiłem na pompę. teraz pytanie: da się taką cieknącą pompę naprawić, czy trzeba wymienić na nową? Co w cieknącej pompie zawiodło - uszczelka pod nią? Ile kosztuje nowa pompa do Samary 1,5?
Z góry dziekuję
pozdrawiam
lucass

Może to tylko uszczelka , ale pompę lepiej wymień w całości na nową . NA naszej stronie lubowej jezt dział "Polecamy"wejdź tam i cennik hurtowy masz na stronie firmy Skorpion - pozwoli Ci się to zorientoać mniej więcej w cenach.
Paweł

Co prawda nie mam Samary ale problem pompy wodnej już przerabiałem tyle że w klasyku.
A więc poruszaj za wałek pompy - jak ma luzy to pompę trzeba wymienić niestety bo łożysk tam się nie wymienia. Ale jak już to o ile obudowa nie jest pęknięta to trzeba kupić sam środek - oszczędza się kilkadziesiąt złotych. Jak nie ma luzu i obudowa jest cała to być może uszczelka załatwi sprawę.
Z tym że te informacje dotyczą klasyka jak już wyżej wspomniałem. Czy w Samarze jest tak samo to może ktoś z posiadaczy Samarek się wypowie bo nie pamiętam jak to jest tam rozwiązane.
Andrzej
Pompa do klasyka (bez obudowy) kosztuje ok 60-80 zł. Myślę że do Samary nie będzie o wiele droższa.

W samarze jest jednak zupełnie inna pompa niz w klasyku. Kurcze - zrobiłem samarą ze 250tys.km ale z pompa nigdy nie miałem problemów.
Układ chłodzenia możesz zobaczyć na obrazkach zamieszczonych na www.katalog.bos ru
Nie wim czy tam w ogóle jest jakaś obudowa

Pompa do Samary kosztuje 85 zł + wymiana
Cena z czerwca 2003 sklep w Pabianicach
Wymiana nie jest zbyt skomplikowana i doświadczonemu mechanikowi zajmuje ok 1 godziny

pzdr
CHIO

Jak pompa to niemiecka, w Scorpionie w Krakowie kosztuje 68 zł brutto, a jest lepsza od rosyjskich czy też nie daj Boże białoruskich, wiem bo sam dwa tygodnie temu zmieniałem

To niżej to ja napisałem, tylko mi coś logowanie nbie wskoczyło

Pompa do Samarki trzeszczy około 50 zeta w Łodzi.
Nie warto tego elementu naprawiać....

Hm tez musze o tym pomyslec jutro sprawdze cene u nas w Lublinie bo widze duze rozbieznosci a w skorpionie nie ma cen ostatnio podanych

Cytat:
2003-09-24 06:49:38, DeeJay pisze:
Pompa do Samarki trzeszczy około 50 zeta w Łodzi.

???? ja do 07 placilem 90... aczkolwiek za wloska. - i takowe polecam.

A ja kupiłem dzisiaj pompe firmy Fenox (nie wiem tylko jaka to produkcja) za 58 zl.Do tego dwa koła rozrzadu (górne i dolne) za 40 zł i uszczelke pod miske olejowa za 4,5 zl.Babka w drugim sklepie sprzedaje niemieckie pompy po 74 zl ale nie ma akurat teraz i trzeba by czekac.Jutro wymieniam wszystko i bedzie git

Wsumie jeszcze nie cieknie ale po wymianie rolki i paska zaczela wyc.Ma luz na lozyskach.A wole nie ryzykowac utraty plynu BP z( drogi ciutke ) lub awarii na drodze.Wymieniam wiec od razu pompe i kola (pasek z rolka i uszczelniacz poszly przedwczoraj ) dla swietego spokoju zmienie-mechanik zalecił.Cieszy mnie nadal to ze jestem w "strefie tanich czesci" i to w ladziach bardzo lubie ;]

Cytat:
2004-12-14 02:02:11, Jasio pisze:
Wsumie jeszcze nie cieknie ale po wymianie rolki i paska zaczela wyc.Ma luz na lozyskach.Cieszy mnie nadal to ze jestem w "strefie tanich czesci" i to w ladziach bardzo lubie ;]

Ja po powrocie od mechanika, gdzie byl wymieniany min. pasek nierzadu z rolka tez zwrocilem uwage na dziwne "dzwieki z silnika". Mozesz napisac jak pi *drzwi brzmi to wycie pompy, czy slycac je w calym zakresie obrotow? Wyczules luz na lozyskach pompy po zdjeciu obudowy paska?

Strefa Tanich Czesci--ladnie napisane

A ja kupilem Francuska pompe za 90zl- kompletna i jest OKI chociaz mialem troszke zabawy z wymienianiem , a przy okazji 3 litry zimowego napoju chlodzacego zbylo sie ...

Tak luz wyczulem po zdjeciu paska a co do wycia to jest w calym zakresie obrotow.Myslalem ze kumpel za mocno napial pasek i po popuszczeniu mniej wyje ale wtedy pasek jest odrobine za malo napiety wiec wole nie ryzykowac przeskoczenia.Wycie jest dosyc specyficzne podobne do wyjacego alternatora.Najgorsze jest to ze doczytalem sie na forum autolady ze pompy fenox nie sa rewelacyjne i sa made in belarus a wiec podejrzewam ze badziewie.A ludzie w sklepie mi wmawiali ze to wloskie albo niemieckie.I nie wiem czy nie pojechac jutro i nie probowac jej oddac i kupic drozsza niemiecka (o ile juz maja) w drugim sklepie.

W mojej samarce WAZ-owska pompa wytrzymała 97 tyś. km. Kupiłem niemiecką za 70 dych, zrobiła prawie 10 tyś. i jeszcze działa. przy wyjącej pompie, można się wściec. Zwłaszcza przy 100-wce

[ wiadomość edytowana przez: dcnt dnia 2004-12-17 23:11:41 ]
[ powód edycji: literowka ]