MotoNews.pl
3 FIAT 126p Jak podłączyć hydrauliczny ręczny? (262813/0)

FIAT 126p Jak podłączyć hydrauliczny ręczny?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
Mam problem,tego typu taj mam podłączyć taka hydołape.
Gdzie wejście od strony pompy hamulcowe i gdzie wyjście na tył auta.
Czy może trzeba zastosować trójnik?
Z góry dzięki za pomoc.

Użyj wyszukiwarki, było nie raz.

nalej płynu w górny przewód i zobacz w która strone bedzie go wyrzucąć proste

To chyba pompa sprzęgła ze skody, a nawet jak nie to sądząc z jej położenia względem dźwigni ręcznego w jej osi wejście prostopadle wyjście ale próba płynowa Ci to najlepiej potwierdzi.

Tak. ja u siebie mialem pompe sprzegla ze skody . ale osobiscie odradzam ten sposob recznego w malaczu. Miałem takie problemy kilka razy ze jak mocniej wcisnołem pedał noga to wypychało mi bolec z pompy z recznego i wszystko sie zapowietrzalo. i odrazu niebyl hamulca ani norznego ani recznego.Montujesz reczny w ten długi przewod ktory idzie od pąpy hamulcowej do trujnika. masz wiecej pytan pisz na priva

Z tego co pamiętam w tej pompie problemem było zabezpieczenie tłoka. Jak sobie dobrze przypominam w miejsce segera/pierścienia z drutu miałem tam dotoczona tuleje z gwintem zewnętrznym i gwint w pompie. Taki patent zapobiegał wypychaniu tłoka. Poza tym jest tu wielu, którzy w przeciwieństwie do mnie dalej te tematy "przerabiają" i chętnie rozjaśnia Twoje wątpliwości.

Ten ręczny jest źle posmarkany...Bo można tak zrobić to konstrukcyjnie, żeby sama konstrukcja rękawa zapobiegała wyrzucaniu tłoczka. Tutaj teoretycznie nie powinno go wybijać, ale moim zdaniem ta konstrukcja jest za wiotka i nie będzie robić.

U nas w bobie siedzi pompa sprzęgłowa z hondy civic. Bardzo łatwy montaż i późniejsza regulacja. Jedna śruba oporowa do regulacji skoku wajchy- granica pomiędzy mieć a nie mieć hamulców.
Z pompką od skody kumpel eksperymentował (z lepszym i gorszym skutkiem) teraz w sumie chyba mi ona leży w garażu nawet. Nie polecam jej dla kogoś kto nie ogarnia tematu, bo w pewnym pięknym momencie może się okazać, że heble sie skończyły i albo zablokuje Ci tył bo tłok nie miał miejsca wrócić albo nie będziesz miał wcale roboczego hamulca bo pedał wpadnie w podłogę.

A tak poza tematem; można u Was na zawodach mieć ręczny na wspólnym obwodzie z roboczym? Bo u nas srają ogniem na BK (za wyjątkiem zawodów organizowanych przez AMK Ślązak).

mam gdzie taka pompe z hondy jak jestes chetny pisz

Cytat:
pąpy hamulcowej do trujnika

Pisz w wordzie, niech Ci błędy poprawi bo tak to wszyscy mają niezłą PĄPE z Ciebie

Filip zawsze jakis błąd sie musi wkrasc

Oczywiscie swiadomi jestescie, ze taki reczny to podstawa do niezaliczenia badania technicznego.