| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
shabat był niebieski Fiat 1 ... Wrocław | 2011-12-17 12:06:33 Odnośnie świateł mijania to zrób sobie włączanie na przełączniku heblowym typu on-off-on - w jednej z pozycji on będziesz załączał tylko postojówki, a w drugim położeniu on postojówki i mijania. Tylko pamiętaj żeby zastosować jakiś przekaźnik dodatkowo, bo przełączniki tego typu z reguły nie są przystosowane do przenoszenia dużych prądów. |
CEHU F&F MEMBER Duży Kropek Iserlohn/Niemcy | 2011-12-17 16:54:17 a instalacje masz od El czy zwykłego malucha, ja jak zakładałem instalacje z El'a musiałem również założyć włącznik z El'a ten z Fl'a nie działa i do tego brak jest kierunków, z tego co pamiętam. w Fl są dwa przerywacze jeden od kierunków drugi od awaryjnych , w El'u jest jeden od tego i tego. |
CEHU F&F MEMBER Duży Kropek Iserlohn/Niemcy | 2011-12-17 19:23:10
tak jak pisałem musisz zastosować przełącznik od awaryjnym z eleganta inaczej ani kierunki ani awaryjne nie mają szansy działać... |
Karol13 Viper 126p/Megane I ... Poznań | 2011-12-17 21:57:04
Dokładnie w FLu masz dwa przekaźniki jeden tak duża kostka od awaryjnych... a za dmuchawą masz od lewy/prawy - standardowo jest ta tak puszeczka sterowana magnetycznie czy jakoś tak... już nie pamiętam od lat mam w tym miejscu zamontowany przekaźnik od ELa i zapomniałem o problemie z kierunkami |
bozydar007 Stolica | 2011-12-18 14:18:32 Co do świateł awaryjnych:
Panowie, jak chcecie w elegancie pozbyć się włącznika świateł awaryjnych ( a jak wiadomo po odjęciu przełącznika zespolonego kierunki nie będą działać) musicie zewrzeć (trzymając kostkę pionowo) pierwszy kabel z lewej strony z tym niżej. Jak trzymacie pionowo przełącznik macie mniej więcej taki widok styków: _<-zwieramy ten z tym pod nim _ _ _ _ Temat z przełącznikami zespolonymi mijania i awaryjnych już ogarniam. Teraz przyszła pora na zapłon. Chcę go podłączyć pod hebel i rozruch pod przycisk. Pod rozruch (by działał tylko po włączeniu zapłonu) z tego co wczoraj miernikiem wybadałem podłączamy czerwony i niebieski. Lecz stacyjka do zapłonu zwiera jednocześnie 3 kable. Które są po wyłączeniu zapłonu odseparowane od siebie. Natomiast hebel ma możliwość podłączenia tylko dwóch kabli. Do kostki idą 4 kable: -Brązowy - + prosto z akumulatora -Czarny - po podłączeniu go z brązowym zapalają się nam kontrolki (prawie jak zapłon ale auta nie odpalimy) -Niebieski - działa tylko po załączeniu brązowego z czarnym (uruchamia nanoplex bądź coś innego w silniku) po zwarciu go z brązowym słychać od silnika "pyk" -Czerwony - rozruch. Jedyne co wczoraj wybadałem, to fakt że nic nie dzieje się jak podłączymy pod hebel niebieski z czarnym razem, a do drugiego wejścia brązowy. Ale skoro fabryka tak nie zrobiła to musiała mieć ku temu jakiś powód? [ wiadomość edytowana przez: bozydar007 dnia 2011-12-18 14:19:53 ] |