Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Micaj TOYOTA DRIVER Carina E 1.8 GL LB Starogard Gdański | 2003-09-26 19:45:20
A co to polerka na prądzik. Nakładka na wiertarkę? |
![]() _Artur TOYOTA DRIVER Yaris Terra Jaworzno | 2003-09-26 19:52:52 Rozmawiałem kiedyś z jednym lakiernikiem samochodowym, który powiedział mi co-nieco o kolorach lakierów samochodowych.
Otóż, najtrudniej jest utrzymać w dobrym stanie lakiery w kolorze czarnym, granatowym (w zasadzie wszystkie bardzo ciemne) i biały. Na takich samochodach widać praktyczne wszystko. Druga sprawa to fakt, że lakiery metaliczne są o wiele twardsze niż zwykłe, chyba także perłowe. Nie chcę być złym prorokiem, ale czarny nie-metalik będzie wymagał od Ciebie dużo troskliwości i czułości ![]() |
![]() CarinaGTI TOYOTA DRIVER Yaris & GAZ69 & Hilux wrocław/DTR | 2003-09-26 20:11:55 zgodze sie z toba artur w 100000% to jest najtrudnijeszy lakier do utzrymania ![]() |
![]() KrzysioVW [H] W-wa | 2003-09-26 21:13:12 Mialem 3 samochody -Raz mialem czarny metallic, póżniej miałem cynamonowy metalic, a teraz mam czarną perłę
i sprawa przedstawia sie nastepujaco: Jesli chcesz miec ładny nowy 2-u miesieczny ssamochod - kupuj tylko samochody z lakierem metalicznym lub perłowym jesli chcesz miec ładny samochód przez całe lata użytkowania - kup TYLKO I WYŁĄCZNIE zwykły kolor! A to dla tego że: Zwykłe kolory nie mają dodatkowej warstwy lakieru bezbarwnego, ktory to właśnie mają lakiery metaliczne i perłowe (za ktore oczywiscie trza doplacic 1500 - 2000 zł) Zwykłe lakiery szybko "płowieją" czyli tracą połysk i dla tego trzeba je dość często woskować/ pastować/ myć/ polerować etc etc... Przy metaliku i perle - nie trzeba nic robić, bo kolor jest chroniony przed promieniami UV (to od nich płowieje lakier) przez warstwe lakieru bezbarwnego. ALE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Metalik i perła - gdy się zarysują - praktycznie już nie można zniwelować rysy ![]() ![]() ![]() Bo: Pasty takie świetnie sie sprawdzają przy rysach na zwykłych kolorach - pasta w pewnym sensie rozpuszcza lakier i tenże rozpuszczony lakier "wchodzi" w ryse, dzieki czemu nie pozostaje żaden ślad ![]() Przy metaliku i perle - pasta ściera powłokę zewnętrzną i matowi ją - przez co mamy ryse i matową plamę ![]() "Mleczka" i Woski (polecam "Turtle") - likwidują brud i przebarwienia lakieru, rysy i inne defekty, a dodatkowo go nabłyszczają i konserwują przed szkodliwymi promieniami UV - - - ale to tylko przy zwyklych lakierach! Przy metaliku i perle - wosk nie wchodzi w reakcje z lakierem właściwym, bo ten jest pokryty lakierem bezbarwnym - wiec tu wosk ma jedno zadanie - ładnie nabłyszczyć autko i to wszystko ![]() Taka jest smutna prawda. Ja mam śliczny czarny perłowy kolorek, za ktory zabuliłem 1800 zł, ale rys nie moge sie pozbyć (a preparatów do takich zabiegów mam całe tony, nawet paste ścierną z diamentami, ale w PL nie mozna tego chyba kupić) Moja rada jest taka na rysy w metaliku i perle - nie wolno stosowac past ścierających (nawet tych najsłabszych) a najlepiej sie sprawdza "kredka", no i woskowanie - wosk leciutko przykryje rysy, nie bedzie aż tak widać tych kolistych rysek i dodatkowy efekt - samochod tak szybko sie nie brudzi, a mycie samochodu jest bardzo łatwe ![]() na koniec dodam - ze jesli chcesz miec ladny lakier , omijaj z daleka myjnie samochodowe! (no chyba ze karcher - to juz co innego). Najgorsze kolory do utrzymania w czystoci - to czarny, grafit, granat Biały - to kolor ciekawostka - lekkie zakurzenie - nic nie widać (super), no ale błoto - to juz najbardziej Najlepsze kolory na ktorych nie widać brudu - srebrny, beżowy, złoty, rudy i wszystkie tego typu dziwactwa ![]() Najgoszy lakier do mycia (najtrudniej sie myje samochod) - cała grupa Volkswagena Najłatwiej się myje lakiery Renaulta - nie wiem dla czego, ale na tych lakierach ten brud szybko sie zmywa ![]() To może na tyle ![]() |
![]() KrzysioVW [H] W-wa | 2003-09-26 21:52:36 Wosk ma byc gęsty jak ????????/ masło albo smalec jakiś ![]() A wosk w płynie ? a co to K ![]() Zamiast wosku mozna użyć mleczko - polecam Shella, reszta to szajs! Blacha koroduje gdy jest niezabezpieczona, lub źle zabezpieczona albo gdzy przed lakierowaniem jest źle odtłuszczona |
![]() _Artur TOYOTA DRIVER Yaris Terra Jaworzno | 2003-09-27 21:07:37
Że naprawa jest tańsza, to się zgodzę. Czy dużo tańsza, to zależy co to znaczy dużo. Na pewno trudno mi się zgodzić z tym, że zwykły lakier jest twardszy niż metalik! Znajomy mój jeździ sobie Corollką, dobrą japońską, model '92. Kolor czerwony, niemetalik. Samochód fajny, ale lakier po tych paru latach bardzo kiepsko wygląda. A auto jest garażowane, nie myte w myjniach tylko ręcznie, i powłoka zabezpieczana dobrym woskiem. Widziałem kilka Corollek z tego rocznika z lakierami metalicznym i wszystkie wyglądały o niebo lepiej... Zresztą wystarczy zerknąć na starsze rocznikowo samochody - niemetaliki wyglądają na bardziej zniszczone. Oczywiście nie te na giełdach, wypolerowane na błysk jakimiś pastami ściernymi ![]() |
![]() KrzysioVW [H] W-wa | 2003-09-27 23:42:30 Z naukowego punktu widzenia lakier metaliczny i perłowy jest trwalszy, bo na lakier kolorowy jest dawany drugi lakier - bezbarwny...
Lakier zwykly juz tak nie ma |
![]() Micaj TOYOTA DRIVER Carina E 1.8 GL LB Starogard Gdański | 2003-09-29 09:09:18
Abosolutnie się nie mogę zgodzić. U mnie świetnie się sprawdza pasta ścierająca (delikatnie). Nie ma żadnych matowych placków a wręcz przeciwnie - te matowe od ptasich quano schodzą bardzo dobrze. Robię tym nawet większe rysy. Mam metalic w kolorze wszystkim znanym - ciemnym ![]() |
![]() KrzysioVW [H] W-wa | 2003-09-29 19:13:13 Micaj jezeli na twoim lakierze zostaja slady po ptasich odchodach, to ciekawy jestem co to za metallic......
Moze ci po prostu ktos powiedział: "ładny lakier, pewnie metalik" , a ty uwierzyles ![]() Pozdrowienia |