Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() _Artur TOYOTA DRIVER Yaris Terra Jaworzno | 2003-09-26 19:38:14 Witam,
Przy okazji tematu rozbierania deski rozdzielczej w Yarisie w którymś poście pojawiła się uwaga, żeby pod żadnym pozorem nie odłączać żółtych kostek, tych od poduszek, ponieważ zaowocuje to ustawieniem błędu w komputerze. Czy w takim razie można odłączyć akumulator (zdjąć klemę) i dopiero wtedy odłączyć żółte kostki? Czy można bez jakichkolwiek konsekwencji odłączyć akumulator? Zdrowy rozsądek sugeruje, że owszem można, ale nie zaszkodzi zapytać bardziej doświadczonych w tym względzie. |
![]() marcos yaris-ka warszawa | 2003-09-27 20:22:34 ladujesz akumulator ![]() ![]() |
![]() _Artur TOYOTA DRIVER Yaris Terra Jaworzno | 2003-09-27 20:54:42 Ja na przykład nie ładuję. Mam 30km w jedną stronę do pracy - głównie autostradą - dlatego się nie ma szans rozładować.
Ale przy odbiorze samochodu z salonu ktoś mi napomknął, żeby nie odłączać akumulatora. Nie wiem, ile w tym prawdy... Please help ![]() |
![]() miodek997 TOYOTA DRIVER Toyota Yaris 1,3 Luna Warszawa | 2003-09-27 22:18:46 Panowie, oczywiście może zajść potrzeba rozłączenia akumulatora. jak sobie np. wyobrażacie wymianę na nowy? Albo konieczność zastosowania np. spawarki przy naprawie w warsztacie?
Po przejechaniu ok. 3-4 km. komputer dostraja się do poprzednich ustawień. Pozdrawiam. ![]() |
![]() epidian Toyota Yaris Luna 5D Dąbrowa Górnicza | 2003-09-27 22:43:49
Spróbuję odpowiedzieć i jednocześnie pozwolę sobie na maleńką, niezłośliwą dociekliwość, co niech mi będzie wybaczone ![]() 1/ Wymiana: przez równoległe podpięcie niewielkiej baterii 12V (może wystarczy 9 albo nawet 6V), podtrzymującej pamięć komputera, na czas, kiedy akumulator jest odłączony od instalacji. 2/ Tak samo, jak konstruktor Yarisy przeoczył, olał lub sobie nie wyobraził wielu rzeczy, mógł również założyć, że o spawaniu nie będzie mowy, albo jeśli już, to w autoryzowanym serwisie TOYOTY, a więc tam, gdzie wiedzą co zrobić w sytuacji konieczności odpięcia akumulatora. 3/ Skąd wiadomo, że komputer się dostroi do poprzednich ustawień i skąd komputer ma wiedzieć, jakie te ustawienia były, skoro jego pamięć była pozbawiona zasilania? pzdr. |
![]() MisiekTS Toyota Corolla TS Brzeg | 2003-09-28 00:37:54 Widze, ze dosc czesto w kolko walkowany jest ten sam problem ![]() Wiec ja sprobuje odpowiedziec ![]() Po pierwsze to jedna z procedur resetowania kompa w aucie jest odlaczenie akumulatora na kilak minut. Robi sie to wrecz specjalnie wlasnie w celu zresetowania ustawien komputera. Jasne, ze mozna to zrobic bezpiecznikiem ale tak samo mozna to zrobic odlaczajac aku. Po drugie co do resetu kompa. Wiec po taim resecie procedura jest nastepujaca : 1. zapalamy autko nie wlaczajac swiatel, nawiewow, radia itp. 2. czekamy az wlaczy sie wentylator chlodnicy (najlepiej robic to przy zamknietej masce bo szybciejsie zagrzeje, w ziemie w ogole moze to byc problem i trwac dosc dlugo) 3. po skonczonej procedurze mozemy spokojnie wszystko powlaczac i jezdzic znowu. Komputer sam sie do wszystkiego dostroji (ma taka cudowna zdolnosc), tak jak pisalem robi sie to czesto specjalnie np. kiedy auto zaczyna cos za duzo palic bez wyraznej przyczyny oraz w wielu innych sytuacjach ![]() |
![]() epidian Toyota Yaris Luna 5D Dąbrowa Górnicza | 2003-09-28 17:03:03
![]() ![]() Mój były profesor (kiedy to było), który (sam) mienił się znakomitym wychowawcą i miłośnikiem młodzieży, twierdził że:
Ja pytam, bo mam wątpliwości. Dużo się dowiedziałem na tematy: "co?" i "jak?" Ale na temat "dlaczego tak się dzieje?" nadal nie wiem nic ![]() Mogę tylko się domyślać. Pomachiwajki wsiem ![]() |
![]() Katka TOYOTA DRIVER lepiej nie pisać ;) Kraków | 2003-09-28 21:27:37 Ja wymieniałam akumulator na nowy w Yarisie i nie ma żadnego problemu z jego odłączeniem, stracisz najwyżej ustawienia radia i to wszystko.
Pozdrawiam Katka |
![]() Aleks Mitsubishi Carisma Warszawa | 2003-09-28 22:11:57 Pamiętajcie że przed odłączeniem akumulatora warto wyłączyć centralkę alarmu (jeśli taka funkcja istnieje). W niektórych modelach alarmów ich nieodłączenie może spowodować wykasowanie ich ustawień np. sprzężenia z centralnym zamkiem. |
![]() papa_smerf Toyota Corolla Częstochowa | 2003-09-30 20:31:39 Możesz odłaczać bez problemu ja rozbierałem praktycznie cały środek i żadnego błędu nei miałem mówie o yarisce , ale rónież rozbierałem desce w corolli i poduche wyciągałem z kierownicy i żadnego błędu nei mam ![]() |
![]() _Artur TOYOTA DRIVER Yaris Terra Jaworzno | 2003-09-30 22:35:34 Dzięki za wszystkie info. Teraz sprawa jest już zupełnie jasna, jak przypuszczam ![]() Papo_smerfie, ściągałeś deskę w Yarisce? |