WIT_VU Ostrzeszów | Cytat:
| 2003-09-26 21:08:11, kanopa pisze:
Objawy są takie:
Początkowo (mam gazówkę) na gazie zdarzało mu się przy hamowaniu zgasnąć i migała "s", ale po ponownym odpaleniu było dobrze (to może nie mieć nic wspólnego ze sprawą). Później od czasu do czasu, ale rzadko blokował się na 3 w czasie jazdy. Jednak po zgaszeniu i ponownym odpaleniu wracał do normy.
Później przez 2-2 dni w trakcie przełączania się biegów tak szarpało, że mało zębów nie zostawiałemna szybie, a teraz się zablokowało na 3 i cały czas miga "s".nie pomaga gaszenie silnika Ruszyć ze skrzyżowania to prawdziwa katorga. Sprawdzałem olej i jest go tyle ile być powinno ( i w skrzyni i w serwo).
pozdrawiam - kanopa
|
|
proponuje poczytac www.automat.pl Nie wiem jaki masz silnik i jaka instalacja ale moze u Ciebie wystepowac taki wariant:
Cytat:
| Jeżeli w określonym modelu samochodu występuje układ TPS pojedynczy współpracujący jednocześnie z komputerem silnika i skrzyni ( przy czym kolejność współpracy nie ma znaczenia tzn. TPS podłączony do komputera silnika, a sygnał TPS podawany jest do komputera skrzyni z komputera silnika lub: TPS podłączony do komputera skrzyni, a sygnał TPS podawany jest do komputera silnikaz komputera skrzyni), to podłączenie niektórych układów elektronicznych sterujących składem mieszanki gazowej może wpływać na wartość ciśnienia liniowego skrzyni.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,Wskutek nieprawidłowej współpracy układów elektronicznych sterujących pracą skrzyni z układem sterującym składem mieszanki gazowej podczas zmiany biegów może występować nadmierne szarpanie lub poślizgi. Każdy z tych objawów przyczyni się do szybkiego zużycia elementów skrzyni biegów. Przy układzie wspólnego TPS dla komputerów silnika i skrzyni należy stosować takie elektroniczne sterowniki mieszanki gazowej, w których układ wejściowy podłączenia sygnału z TPS jest elektronicznie separowany. Ponieważ układ wejściowy do sterownika gazu jest podłączany równolegle z TPS , separacja ma zabezpieczać przed zmianą rezystancji TPS. O dobraniu konkretnego układu musi zadecydować specjalista zajmujący się instalacją gazowych układów zasilania. |
|
Cytat:
| Sprawna skrzynia automat za 1500 zł - niemożliwe lub świeżo kradziona Skrzynia po regeneracji kosztuje ok. 4500 zł. Dlatego ja swoją wyrzuciełem, kiedy padła po niemal 200 tys km i włożyłem manual. Mam święty spokój!
|
|
- To dokladnie moj plan w razie awarii. Wymiana na manual
Cytat:
| Skrzynia po regeneracji kosztuje ok. 4500 zł.
w Niemczech można kupić sprawną już za 70 - 100 euro, tylko nie wiem ile cła i reszty dowalą u nas. Może gość ma właśnie z tamtąd?
ciekawe jakie opłaty są związane ze sprowadzeniem z zagranicy
|
|
-- Nie wiem dokladnie jakie sa oplaty od czesci ale przy tej cenie na 100% sie oplaci. Mysle, ze jezeli stwka na czesci nie jest 0% to najwyzej kilka lub kilkanascie % i 22% VAT. Oczywiscie konieczny jest rachunek z regula o pochodzeniu towaru. Jutro sprawdze dokladnie stawke na czesci to podam. |