Problem ze światłami

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam Wszystkich Klubowiczów.

W dniu dzisiejszym odnotowałem awarię świateł. Jadę sobie (już było ciemnawo) a tu nagle zaczynaja mi migać światła. Jakby coś nie stykało. Zatrzymałem się na CPN i posprawdzałem (metodą ruszania przy włączonych światłach) kabelki przy kierownicy, przełącznik swiateł - pozycja, mijania i drogowe, oraz sprawdziłem w skrzynce obok alumulatora (chyba to dobre miejsce ) czy nie grzeje się któryś przekaźnik. Wszystko wyglądał ok. To znaczy nie zamigały światełka. Ruszyłem więc dalej i po 300 m zgasły mi światła (ja ich nie wyłączyłem). Przekręciłem przełącznik w pozycję wyłączona i ponownie włączyłem. Światła się zapaliły na 10 sekund i znów zgasły. Powtórzyłem czynność i już nie zgasły.

Martwię się tym zdarzeniem bo często wieczorami jeżdżę w długie trasy. Jak mi padną światła to albo spowoduję kolizję, albo mnie zleja jakieś lumpy jak będę się włóczył poboczem.

Czy ktoś już to przerabiał?

Z góry dziękuję.

Miras

Pierwszy raz słyszę taki przypadek w Espero.

Ale kable według kilku klubowiczy mamy bardzo słabe. Może tam leży przyczyna

Życze szybkiego rozwiązania problemu

Pozdro.

Po pierwsze to należało by wiedzieć czy gasły krutkie i długie cz tylko krutkie.Jezeli nie masz załozonych dodatkowych przekazników wina moze leżeć w przełączniku ,Moze też lecieć w pliszki przekaznik sterujący (nad pedałami).Zdarza się też ze walnie włącznik główny swiateł .Przyczyn może być wiele -nić tylko szukać.
A może nawet kostka łącząca przewody koło akumulatora nie styka

Niestety to o czym mówi Zoltar to prawda.
Ja przy okazji zamiany lampek na xenony zmieniłem pół wiązki świateł na kabelki lepsiejszej jakości oraz kostki na niemieckie hermetyczne odpowiedniki. Kilka kabli było zaśniedziałych. Radzę przeciąć peszel w którym idzie seryjna wiązka i sprawdzić na oko. Jeśli nic się tam nie uda znaleźć warto pomierzyć wszystko miernikiem. Sprawdzić bezpieczniki itp.
Jednak przyczyna może leżeć też w zaśniedziałych stykach przy włącziku świateł przy kierownicy. Polecam na to także zwrócić uwagę.