MotoNews.pl

Jaki akumulator

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jakiej pojemność powinien być akumulator do 2107 i jakiej firmy żeby było dobrze i niedrogo (jak możecie to sypnijcie kilkoma cenami)

Ja mam 63 Ah. Podobna pojemnosc byla jako oryginal. Ceny niestety nie pamietam, ale tanio nie bylo.

Oryginalnie miałem 55 Ah. Ostatnio kupiłem dość tanio (promocja) też 55 Ah ale miał odwrócone bieguny. Po lekkim przekręceniu kabla od masy zupełnie dobrze podchodzi.

55-65 powinno być najlepiej, ale wiem, że na 45 też sobie radzi, nie wiem jak zimą ale jesienią było ok! Ceny różne trzeba się pokręcić i poszukać. Nie jestem pewien na 100% ale weszło coś takiego, że jak oddasz stary to masz taniej nowy

Potrzeba ok. 60 Ah. Ceny około 200zł. Nie ma sensu oszczędzać i kupować "okazyjnie"! Ja nabyłem Centre Future 60 Ah i jestem bardzo zadowolony. Kosztował ok. 250 zł. Jak nie oddasz starego to doliczają 15 albo 20 zł na ochronę środowiska. A... i nie kupuj "FIVE STAR-a" lub innego niby amerykańskiego, niby z 24 miesięczną gwarancją. Mój padł po 4 miesiącach, a szef firmy powiedział, że to naturalne zużycie i nie podlega gwarancji!!! Lepiej dołożyć ok.50 zł i kupić Bosha, Centre, Exita lub jakiejś innej poważnej firmy. A... w 'MAKRO" są najtańsze Bosch'e.

Ja kupiłem do swojej 2101 45-kę Jenox czy coś w tym rodzaju w Geancie za 70 zł i jestem w 100% zadowolony. Jest wystarczający, przynajmniej do silników 1200 i 1300. Jak masz sprawny altenator, rozrusznik i regler to na pewno nie trzeba nic silniejszego.
Andrzej_Kraków

Przy 1500 45 też daje rade!

Gorąco polecam naszą rodzimą Centre, odradzam natomiast Boscha - to samo tyczy się świec - Bosch ten co jest w Polsce nic nie jest warty - więc co do świec kupujcie Iskry, a akumulatory Centry Dobra cena i bardzo dobry produkt

Andy

Centra rzeczywiście robi solidne akumulatory, ale nie narzekałbym na Boscha...Poza tym Centra nie robi jednak bezobsługowego takiego jak Bosch Silver.
Moja Centra zniosła b. wiele. Tyle razy była całkowicie rozładowana i szybko doładowywana i nie pękła!
Ale po trzech latach już ma powoli dość. Ma jedną celę walniętą i to chyba krytyczna awaria zmuszająca do zakupu jeszcze przed zimą czegoś nowego.

Centra rzeczywiście robi solidne akumulatory, ale nie narzekałbym na Boscha...Poza tym Centra nie robi jednak bezobsługowego takiego jak Bosch Silver.
Moja Centra zniosła b. wiele. Tyle razy była całkowicie rozładowana i szybko doładowywana i nie pękła!
Ale po trzech latach już ma powoli dość. Ma jedną celę walniętą i to chyba krytyczna awaria zmuszająca do zakupu jeszcze przed zimą czegoś nowego.

Ja co prawda akumulatora Bosha nie mam i nie miałem,wiec sie nie wypowiadam.
Mam za to doczynienia z paroma wyrobami tejze firmy i nie mam zadnych zastrzezen co do funkcjonowania produktów.
W aucie mam świece(drugi komplet już,ten stary woze jako zapsa wyczyszczony i zapakowany w bardzo dobrym stanie,a wymieniłem je profilaktycznie zimą).Mam tez wycieraczki Bosha i są rewelacyjne. To i to dośc długo i dobrze mi słuzyło.Nie kupię już innych wycieraczek jak Bosh.
Mam w domu pralkę i lodówkę Bosha.Działają bez zarzutu już kilka lat.Coprawda kosztowały kiedyś dośc duzo,ale w tej chwili widzę że się opłacił ten wydatek.
pzdr Grzesiek

Cytat:
2003-06-04 19:29:51, Andy pisze:
więc co do świec kupujcie Iskry, a akumulatory Centry Dobra cena i bardzo dobry produkt

Mam u siebie identyczna kombinacje i nie narzekam. Ostatni akumulator 45 Ah zajechalem przez niesprawny regulator i ciagle rozladowywanie i ladowanie. Moja wina, ale teraz mam prawidlowa ladowanie i moje 63Ah pieknie sprawowalo sie zima!

Ja zraziłem się do Bosha po tym, jak w dwóch kompletach rozsypały się izolatory wewnętrznej elektrody
Jeździłem na Championach i wszystko było OK.
Pozdro.

Polecam akumulatory Exide
Mam taki o pojemności 55 Ah
Kosztował 159 zł (na stacji benzynowej !!!)
Co do świec - Iskry które posiadałem po prostu zaczęły sie sypać (pękały izolatory) i to po dwóch miesiacach
Zmieniłem na NGK i jestem bardzo zadowolony

pzdr
CHIO

W Iskrze pękł mi też izolator, ale to tylko 7 zł...
Na AUTO-LADA inż Czech pisze , że można zastosować aku o poj. 72Ah...Bo większy się nie mieści. A czy to znaczy, że alternator poradzi sobie z obsługą takiego o 50% za dużego niż zaleca instrukcja?

Czyli jak to jest? Można wsadzić od 45-72Ah ale jaki będzie pasowny do alternatora (jaki powinien być?) w ładnej 2107

Z tego co pisał pan Czech to z alternatorem problemu nie będzie.Jest on przystosowany do takich pojemności
Ja mam centre 61Ah
Pzdr Grzesiek

Witam,

Zarżnąłem akumulator w Samarce i [potrzebuję kupić nowy.

Czy ma ktoś dojście do tańszych akumulatoró?
Co sądzicie o akumulatorach z suoermarketów (tych tanich).
55Ah do Samary to nie za dużo?

Jacek

nie za duzo.

marketowe odradzam, zreszta popatrz na producenta. Warte uwagi sa jedyniew te wytwiorzone przez ZAP piastow, i centre.
ale lepiej kupowac w specjalistycznym sklepie. Prawde mowiac polecalbym centre. Nie ma sensu bawic sie w jakies bosche, bo jakosc ta sama a doplacasz za marke Porownaj tez prad rozruchu. Im wiekszy, tym lepiej.... aku o tej samej pojemnosci ten prad moga miec rozny....

dla pewnosci przypomne, zebys stary wzial ze soba do sklepu, inaczej doplacisz 30 zeta kaucji. mam nadzieje, ze stary jeszcze masz

ja jak zwykle w opozycji do Adasia . sam zakupiłem marketowy no name 55Ah i używam go już dwa lata.
Co do marki (jeśli szukasz czegoś ambitniejszego), to poszukaj na takim wynalazku producenta, bo może się okazać że jest to firmowy wyrób bez nazwy robiony na potrzeby marketu. Jest to normalna praktyka. (np. woda aro w makro jest wyrobem wosany, zmieniono tylko naklejki)

A jeśli już coś z nazwą, to faktycznie lepiej centrę niż boscha... niewielka różnica w jakości, a cena dużo niższa.