Nowości w taryfikatorze mandatów...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Nowy taryfikator mandatów - przykładowa punktacja za wykroczenia w ruchu drogowym:

Parkowanie na miejscu dla niepełnosprawnych - 5 pkt (dotychczas 0).

Rozmowa przez telefon komórkowy - 5 pkt (dotychczas 0).

Przewóz dzieci bez fotelika - 6 pkt (dotychczas 3).

Przewożenie pasażerów niezgodnie z przepisami, czyli bez pasów lub bez kasku - 4 pkt (dotychczas 1).

Przewożenie pasażerów w liczbie przekraczającej dopuszczalną - za każdego pasażera przewożonego w niewłaściwy sposób dodaje się 1 pkt - od 1 do 10 pkt (dotychczas 1).

Przewożenie osób samochodem ciężarowym poza kabiną kierowcy z naruszeniem przepisów - 2 pkt (dotychczas 1 pkt).

Przewożenie osób w przyczepie z naruszeniem przepisów - 2 pkt (dotychczas 1 pkt).

Ciągnięcie za pojazdem osób na nartach, sankach lub wrotkach - 5 pkt (dotychczas 0).

Nieustąpienie pierwszeństwa pieszemu na oznakowanym przejściu - 10 pkt (dotychczas .

Nieustąpienie pierwszeństwa pieszemu podczas cofania - 6 pkt (dotychczas 5).

Niezatrzymanie pojazdu w razie przechodzenia przez jezdnię osoby niepełnosprawnej - 10 pkt (dotychczas 8 pkt).

Wyprzedzanie na przejściach dla pieszych i przed nimi - 10 pkt (dotychczas 9).

Wyprzedzanie na przejazdach rowerowych i przed nimi - 10 pkt (dotychczas 8 pkt).

Wjeżdżanie między pojazdy jadące w kolumnie - 2 pkt (dotychczas 0).

Wjeżdżanie na skrzyżowanie jeśli na nim lub za nim nie ma miejsca do kontynuowania jazdy - 2 pkt (dotychczas 0).

Zakrywanie m.in. świateł, oznaczeń czy tablic rejestracyjnych - 3 pkt (dotychczas 0).

Cofanie na drodze ekspresowej lub autostradzie - 5 pkt (dotychczas 3).

Niezatrzymanie pojazdu przed znakiem STOP - 2 pkt (dotychczas 0).

Zwiększanie prędkości przez kierującego pojazdem wyprzedzanym - 3 pkt (dotychczas 0).

Wyprzedzanie pojazdu uprzywilejowanego na obszarze zabudowanym - 3 pkt (dotychczas 0).

Co o tym sądzicie ?

No cóż, u nas mało co zmienia się na lepsze dla normalnych ludzi. Mi wystarczy stary taryfikator i 6 punktów parę dni temu

Osobiście jestem zdania, że kara ma być dotkliwa. Nie twierdzę że zawsze jeżdżę przepisowo, ale baranów którzy pędzą przez wioski 120km/h albo wyprzedzają na przejściach dla pieszych bym powystrzelał.

Cytat:
2012-04-01 19:26:57, Kamil_H pisze:
Osobiście jestem zdania, że kara ma być dotkliwa. Nie twierdzę że zawsze jeżdżę przepisowo, ale baranów którzy pędzą przez wioski 120km/h albo wyprzedzają na przejściach dla pieszych bym powystrzelał.

owszem, za zagrożenie bezpieczeństwa powinni karach.. duża prędkość w zamieszkanych terenach, przejścia dla pieszych, pijaństwo (zabierać prawo jazdy), parkowanie na miejscach dla inwalidów
ale ale, to co mamy to jest państwo policyjne.

Za zaparkowanie i postój 4 minuty bez opłaty blokadę mi założyli, mandat sądy ..
traktują cię jak przestępce jak przekroczyć10 km/h w zabudowanym !
przesadzają mocno.

za np. Nieustąpienie pierwszeństwa pieszemu podczas cofania - 6 pkt (dotychczas 5)...
sory pieszy tez ma oczy i głowę, niech myśli czy go kierowca widzi i nie łazi za autem..

Ja tez jestem za karanie za realne wykroczenia zakreżajace bezpieczeństwu, ale nie przypieprzanie się do wszystkiego.. fotoradary wszechobecne.. po są mam detektory radarów aby ich unikac!

Zasady musza byc proste. Jest przepis, ograniczenie. Za jego zlamanie przekroczenie placisz kare ktora powinna byc adekwatna do wykroczenia, dotkliwa ale przede wszystkim NIEUCHRONNA. Nie wazne czy przekroczyles o 10km/h cz 50. Przekroczyles i tyle. W innym przypadku zaczyna sie filozofowanie.

Cytat:
Przekroczyles i tyle. W innym przypadku zaczyna sie filozofowanie.

i kto jeździ 50 w terenie zabudowanym ??
Ciekawy jestem czy sam jeździsz 50 ?
Pewnie tak jak wszyscy ..tylko tam gdzie stoi masz fotoradaru..
Trzeba budować drogi a nie stawiać znaki ograniczające prędkość.

a dróg tak i nie ma.
We wschodnim regionie gdzie najwięcej jeżdżę.. 250 km do Warszawy w 3,5-4 godziny !!

Popatrzmy teraz na ta złą stronę mocy, miliony za mandaty, za podatek drogowy w paliwie (pamiętacie te obietnice, tak , tak z te podatki będziemy budować drogi)

Czechy, 20 lat temu mieli piękną infrastrukturę drogową.. a kraj też po PRLowski. A co sie robiło u nas z fbudżetem, gdy były na to pieniądze i można było niewielkimi nakładami budować.. ?
Szkoda gadać, lepiej postawię kropkę, bo na tym temacie to mi nerw rusza.

Także ja jeżdżę tak, aby było bezpiecznie i aby mógł auto zatrzymać gdy zajdzie niebezpieczeństwo a na fotoradary sa detektory i nie ma co się martwić, że je przenoszą chowają..

Ależ nie ma się co denerwować. Zgadzam się z Tobą, że to co dzieje się w Polsce wsprawie dróg to jakaś kpina. Również nie twierdzę, że zawsze jak widzę 30km/h to tyle jadę. Ale jak złapie mnie policjant to nie twierdzę że się czepia tylko płacę mandat - to ja złamałem przepis a on jest od tego aby go egzekwować wszelkimi możliwymi sposobami.

Cytat:
on jest od tego aby go egzekwować wszelkimi możliwymi sposobami.

aha, te sposoby też wzbudzają wiele zastrzeżeń.

państwo policyjne, śledzą, podsłuchują , kontrolują .. na każdym kroku zdzierają podatki opłaty, mandaty.. płatne autostrady ? ..

W Białorusi autostrada Polska Rosja jest bezpłatna dla obywateli Białorusi , Rosji Kazachstanu .. reszta słono płaci.
Logiczne , przecież za pieniądze swoich obywateli wybudowana i z rosyjskiej ropy..
a Kazachstan jest obecnie w uni celnej to też maja bonus gratis.

w Polsce przejadę 250 km do Warszawy, podczas gdy w tym samym czasie całą Białoruś przepruję (650km)- nie łamiąc przepisów !

Wszelkimi możliwymi metodami zgodnymi z prawem . Jeśli metody okazują się niezgodne z prawem to taki policjant niczym nie różni się od kogoś kto jedzie przez wioskę 120 i też powinien być NIEUCHRONNIE I DOTKLIWIE ukarany.

BTW, nikt nikogo pod pistoletem nie trzyma - można się przeprowadzić na Białoruś

Cytat:
BTW, nikt nikogo pod pistoletem nie trzyma - można się przeprowadzić na Białoruś

Jak byś nie był w temacie, mieszkam na wschodzie i często korzystam z ich normalnych bezpłatnych dróg, w tym białoruskiej autostrady.
Jeśli pominąć niższy poziom serwisu, to dużo przyjemniej się tutaj żyje.
Zwłaszcza ludzie, rodowici obywatele, wspaniałe osoby.

Nie wiem czy akurat ciebie, ale wiele osób się dziwi. Niestety taki stereotyp wizji Białorusi i Rosji w oczach rodaków polaków, którzy nigdy na współczesnym wschodzie nie byli.

Cytat:
2012-04-03 23:38:21, bartixr pisze:
Nie wiem czy akurat ciebie, ale wiele osób się dziwi. Niestety taki stereotyp wizji Białorusi i Rosji w oczach rodaków polaków, którzy nigdy na współczesnym wschodzie nie byli.

Przyznaję - nie byłem, ale mam w planach. Znam jedynie z opowiadań znajomych, którzy mieli "przyjemność" przejeżdżać przez białoruś i mieć kontakt z tamtejszą policją. Ledwo im fajek starczyło do wschodniej granicy, bo jak pierwszy patrol wyczaił że jedzie Polak, którego można obskubać z fajek, to dziwnym trafem za 30km miał znowu kontrolę. Może źle trafił

Ale sie OT zrobił hehehe

Cytat:
2012-04-04 21:07:18, Kamil_H pisze:
Przyznaję - nie byłem, ale mam w planach. Znam jedynie z opowiadań znajomych, którzy mieli "przyjemność" przejeżdżać przez białoruś i mieć kontakt z tamtejszą policją. Ledwo im fajek starczyło do wschodniej granicy, bo jak pierwszy patrol wyczaił że jedzie Polak, którego można obskubać z fajek, to dziwnym trafem za 30km miał znowu kontrolę. Może źle trafił Ale sie OT zrobił hehehe

3 lata z polskimi numerami jeździłem po Białorusi .... przebiegi w dziesiątkach tysięcy kilometrów.. nigdy nie miałem kontroli.. a jak złapali mnie kilka razy za prędkośc to za 2 falszki (bo ich 2 jest) można się dogadać..
Jak nie to oficjalnie mandat, opłata w najbliższym banku i sumienie czyste - w myśl Twojej zasady, że za wykroczenie trzeba karać.

Polacy nie umieją zachować się przy kontroli gdy popełnili wykroczenie, zaraz wyjmują pieniądze, chca sie dogadywać - a nie umieją
po prostu dają się oskubać stąd takie historie.

[ wiadomość edytowana przez: bartixr dnia 2012-04-04 21:54:16 ]