| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
VEndriuV Espero 1.5 GLX Katowice | 2012-04-10 18:50:04 tak też myślałem, ale jak pomyśle ile włożyłem juz kasy w to auto...
A i tak ciągle coś. |
robert_or3 Member Klubu Espero Citroen C5 FL Łękawica | 2012-04-10 20:09:45 Wiekowe auta tak mają. Niestety jak się chce żeby jeszcze posłużyło to trzeba w nie iwestować. To trochę tak jak z kobietami ![]() |
robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2012-04-11 22:49:42
Przecież to są zwykłe rzeczy eksploatacyjne. To logiczne, że w aucie wymienia się takie rzeczy... Pozdr. |
VEndriuV Espero 1.5 GLX Katowice | 2012-04-12 19:41:39
no i o to chodzi, logiczne takze, ze jak poprzedni włascicel nie wymieniał to ja musiałem wszystko hurtem zrobic... o to sie rozchodzi. Gdyby dbał to połowa by była na biezaco, wiec nie musiałbym tyle na raz wymieniac. |
slawek_p Klubowy Weteran Vectra C /Astra G/ P ... Jasienica | 2012-04-13 08:19:31
Nie tylko wiekowe samochody tak mają. W nowe też potrzeba inwestować, aby samochód działał bezawaryjnie, choćby przeglądy z wymianą części eksploatacyjnych. Często tak jest, że właściciel nowego samochodu musi więcej musi wydać z racji. że auto jest bardziej zaawansowane technologicznie i nie każdy mechanik umie go naprawić, bo nie ma odpowiednich narzędzi, oprogramowania diagnostycznego itp, droższe też są części zamienne i eksploatacyjne. Jeśli chodzi o wydatki na espero to nie mamy co narzeka, bo tak po prawdzie chyba taniej już się nie da. W sklepach części zamienne taniutkie, bo sprzedawcy chcą się ich wyzbyć zanim nie będzie już komu ich kupować. Do tego wiele części jest używanych często za grosze. I nie ma co narzekać, że trzeba dołożyć 400-500 zł aby samochód utrzymać sprawny, bo wystarczy zapytać właściciela nowoczesnego diesla ile kosztuje go naprawa układu wtryskowego, lub wymiana sprzęgła z kołem dwumasowym. No cóż on rzeczywiście ma prawo narzekać |
robert_or3 Member Klubu Espero Citroen C5 FL Łękawica | 2012-04-13 11:35:23 Chodziło mi raczej o to że jeśli auto ma już swoje lata sypią się co raz częściej mniej eksploatacyjne części, a jeśli chodzi o diesle to jakoś ze 4 lata temu za samo wyjęcie, ustawienie i wstawienie pompy bez jej regeneracji (silnik fiatowski 1,9 TD a więc bez wtrysków) powiedzieli mi 1200 PLN. |
slawek_p Klubowy Weteran Vectra C /Astra G/ P ... Jasienica | 2012-04-13 12:41:14
Zgadza się. W nowych samochodach rzeczywiście ryzyko wystąpienia awarii jeśli chodzi o stronę mechaniczną jest znacznie mniejsze niż w starych. Jednak coraz częściej samochody w miarę nowe są unieruchamiane na drodze za przyczyną awarii związanych z elektryką i elektroniką. Te awarie są zresztą często trudne do wykrycia wcześniej na przeglądzie i zdarzają się w najmniej odpowiednim momencie. Tak, że czy tak czy siak awarie na drodze czy starym czy nowym samochodom się będą zdarzały. |
VEndriuV Espero 1.5 GLX Katowice | 2012-04-16 20:10:19 Panowie może ktoś podpowiedzieć czy są jakieś trudności z wymianą chłodny ? Trzeba pod kanał - wtedy także osłony hm,..
Wiem, że muszę kupić cybanty (ściągacze) bo te oryginalne jakieś dziwne, ani dokręcić ani coś. Odpowietrzenie swoją droga, chodzi mi o samą częśc mechaniczną. Węże drogie ? warto od razu wymienić ? |
slawek_p Klubowy Weteran Vectra C /Astra G/ P ... Jasienica | 2012-04-16 21:24:34 Nie ma żadnych trudności przy wymianie chłodnicy. Kanał jest nie potrzebny.
Natomiast orginalne opaski są samozaciskające i są bardzo dobre pod warunkiem, że masz czym ich ścisnąć. Jeśli kupisz zwykłe cybanty też będzie dobrze. Węże musisz ocenić w jakim są stanie, czy nie mają pęknięć. Kosztują nie wiele. Ja za górny (kupuj tylko orginalne, podróbka są nędzne) zapłaciłem 17 zł. A tak z ciekawości - jaką chłodnicę kupiłeś orginał czy podróbka? [ wiadomość edytowana przez: slawek_p dnia 2012-04-16 21:25:41 ] |
VEndriuV Espero 1.5 GLX Katowice | 2012-04-17 05:53:53 tzn. na razie czekam na ofertę ze sklepu, ale podróbka ok. 90zł. |
VEndriuV Espero 1.5 GLX Katowice | 2012-05-10 18:10:22 jednak chłodnica 140 zł .
Mam nadzieje, ze bedzie dobrze. Wymiana za tydzień prawdopodobnie. Jakimś spustem opróżnić z płynu ? czy przy odkręcaniu zostawić samo zleci hm ? |