Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Ikarus260 Klubowy Weteran Opel Astra Warszawa - Gocław , Żoliborz | 2012-04-16 13:55:00 W związku, że Espero tak bardzo ![]() ![]() Technicznie jest sprawny, bo dbam. Razem z Martą zastanawiamy się nad Mareą Weekend jakoż, że mamy 2 małych ludków potrzebujących dużo miejsca rozglądamy się za Kombi. Lancią zarządza teraz brat ( ja tylko doradzam i zamawiam części jak coś trzeba ), samochód jest drogi w utrzymaniu ![]() Podpowiedzcie mi jaki wybrać silnik z szerokiej ich gamy. Diesel nie lubi krótkich odcinków drogi, a moje przejazdy to różnie. 2 razy 50 km i wakacyjne wyjazdy 120 km i czasami 260 w jedną stronę. Pozostają jeszcze miejskie wojaże gdzie nie przekroczą 20 km i to rzadko też używam samochodu. Jeśli benzyna to raczej z gazem ale mało takich jest ![]() Głównie chodzi o utrzymanie takiego autka. Z tego co widzę części nie są drogie. Jakie silniki byście polecili ??? Ja myślałem nad 1,6 lecz nie wiem, czy nie za mały na Kombi. [ wiadomość edytowana przez: Ikarus260 dnia 2012-04-16 13:56:48 ] |
![]() robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2012-04-16 14:08:05 Brat ma Fiata Marea 1,6 z gazem.
Ogólnie nie narzeka, zrobił nim już sporo kilometrów, ale jak czasem coś dupnie, to szkoda gadać, np. immobilizer prędzej czy później zawsze padnie - usunięcie ok. 150-200zł). Co do silnika, to w porównaniu z espero 1.8 gorzej zbiera się w dolnym zakresie obrotów, w górnym porównywalnie. Spalanie około 10l/100km gazu. Miejsca w środku trochę mniej niż w espero. Jeżeli chodzi o koszty utrzymania, to skoro twierdzisz że Lancia jest droga, to na Fiata nie patrz, bo ceny części eksploatacyjnych porównywalne. Nic nie będzie tak tanie jak daewoo (chyba, że polonez). Pozdr. |
![]() Ikarus260 Klubowy Weteran Opel Astra Warszawa - Gocław , Żoliborz | 2012-04-16 15:04:46
Tak tyle, że płaci się głównie za znaczek ![]() Maluch też Fiat, a części tańsze ![]() W tamtym roku szukałem poduszki silnika do Lanci i ona montowana jest w łapie, która jest jednocześnie uchwytem jednej z rolek rozrządu ( głupie rozwiązanie. Na szczęście był też wymieniany rozrząd ) :/ W serwisie powiedzieli mi, że poduszka jedynie z całą łapą i to ściągana z Włoch. Poduszka z wyglądu jest zwykłą tuleją metalo-wogumową, którą trzeba było wycisnąć i wcisną nową z łapy. Zajrzałem u siebie w pracy na półkę i znalazłem samą poduszkę od Fiata chyba Tempry lub czegoś za jakieś 13 zł jak dla mnie ![]() [ wiadomość edytowana przez: Ikarus260 dnia 2012-04-16 15:06:59 ] |
![]() robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2012-04-16 15:29:21
No ale to do tempry. Skoro Marea ma ten sam silnik, to ta poduszka będzie kosztowała tyle samo. A jeżeli do Marei spasuje ta poduszka z Tempry, to znaczy, że do Lancii też by spasowała. Pozdr. |
![]() Ikarus260 Klubowy Weteran Opel Astra Warszawa - Gocław , Żoliborz | 2012-04-16 16:00:07 Dlatego piszę, że płaci się za znaczek.
Idąc do sklepu i mówiąc sprzedawcy , ze potrzebujesz poduszkę do Lybry nie wiedząc o tym, że taka sama jest w Temprze płacisz za nią ponad stówę + koszt wysyłki, bo ściąganą z Włoch z tego względu, że w Polsce nie ma i już tego nie produkują jak sprzedawca w Fiacie poinformował, na dodatek powiedział, że samej poduszki bez łapy nie dostanę. Wchodząc po taką samą tulejowatą poduszkę już bez łapy do Tempry płacę mniej, bo gość nie patrzy na samochód tylko na cenę przypisaną do danej części w danej kategorii. Tak przynajmniej zapewne jest w Fiacie ![]() Ceny są wygórowane dlatego mało osób decyduje się na zakupy w serwisach. Ze względu właśnie na droższe części do Diesla rozglądam się za Benzyniakiem z Gazem najlepiej. Zaoszczędzone pieniążki za jazdę Dieslem wydam na naprawę podzespołów tegoż silnikowca. [ wiadomość edytowana przez: Ikarus260 dnia 2012-04-16 16:03:05 ] |
![]() Ikarus260 Klubowy Weteran Opel Astra Warszawa - Gocław , Żoliborz | 2012-04-16 16:42:00 Rozważamy też Nubirę ale mniej niż wcześniej o niej myślimy. Tego jest sporo na Naszych ulicach,a Marei jest mało. Widzieliśmy jedną w sobotę ![]() Przez co staje się unikalna i niepowtarzalna ![]() ![]() [ wiadomość edytowana przez: Ikarus260 dnia 2012-04-16 16:44:21 ] |
![]() robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2012-04-17 22:36:10
Zawsze można dozbierać i dozbierać i dozbierać i kupić nowego mercedesa... A co do Stilo, to znajomy miał i sprzedał jak tylko skończyła się gwarancja (a wytrzymał tak długo tylko dlatego, że pracował w salonie FIATa ![]() Pozdr. |
Zzzz Opel astra Torun | 2012-04-17 23:11:03 Jasne ale pakować się po espero w coś co lada chwilę dostanie rdzawych wykwitów ![]() .http://www.e-autonaprawa.pl/artykuly/2265/naprawa-powlok-cynkowych.html szczególnie na jak długo zabezpiecza warstwa cynku [ wiadomość edytowana przez: Zzzz dnia 2012-04-17 23:12:54 ] |
![]() robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2012-04-17 23:31:07
Dlatego odradzam fiata. Brat kilka miesięcy temu łatał podłogę - mimo, że na aucie nie ma śladów rdzy, to podłoga przegniła na wylot... Co do Nubiry, moim zdaniem ciekawa opcja - a jest na naszych drogach tam samo "nudna i opatrzona" jak Marea. Pozdr. |
![]() robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2012-04-18 10:01:09
i to jest bardzo fajne autko ![]() Tylko trzeba być świadomym, że miejsca jest o wiele mniej niż we Fiacie Marea. Pozdr. |
![]() kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2012-04-18 14:50:38 I warto dodać, że Astry nie są wolne od rdzy.
Nawet wersja G przy naszych drogowcach, którzy tonami wysypują sól na drogę po 2-3 sezonach zardzewieje. Wszystko zależy ile masz kasy na autko. I jakie masz priorytety. Ja jak kupowałem samochód to zrobiłem sobie pewne rozeznanie, choć sam do końca nie bardzo wiedziałem co kupić. U mnie najważniejszym było: 1. Duże rodzinne autko 2. Bezpieczeństwo 3. Autko wolne od rdzy. 4. Możliwość instalacji LPG Dlatego wybrałem Lagunkę II z silnikiem 1.8 i zainstalowałem dobrą instalację LPG. Pali identycznie jak koledze "Skorupiakowi" ale ... większy samochód a co za tym idzie wygodniejszy, bezpieczniejszy, przednie błotniki i tylna klapa jest z tworzywa a przednia klapa aluminiowa. Jednak patrząc na ceny to musisz przeznaczyć nieco więcej kasy niż za fiutka ![]() |