Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() widynek F&F Sympatyk 700k Kraków | 2003-09-30 14:35:16 nigdy nie zwróciłem na to uwagi, ale mam pewną koncepcję. ile "nóżek" ma przekaźnik?? do guzika przy zegarach musisz poprowadzić kable do przekaźnika do sterowania nim (on/off), a z przekaźnika do lampy. chyba inaczej się nie da, choć nie wiem, bo też jestem lewy z elektryki |
Putin Kraków | 2003-09-30 15:10:57 a przepraszam po co przekaźniki? maluch standardowo ma przekaźniki dopiero w bisach i el. są tylko po to aby nie upalać przełącznika. ja mam H4 założone i żadnych przekażników nie mam.(wiem jak dawały w dupe w polonezie) |
![]() Yankee F&F MEMBER This Is Fluffy He Is The Destroyer Of Worlds. | 2003-09-30 15:24:00 Przekaźniki mają 4 nóżki..(tak jest u mnie) niepamiętam jak to podpinałem tylko że ja kupiłem w sklepie komplet i było rozrysowane jak to podłączyć |
![]() Przemol 126p Poznań | 2003-09-30 15:55:41 w sumie to musisz podpiąć przekaźnik pod kompbajn a reszte instalacji ,jest to kostka biała kwadrat ,Poprosto rozłączasz instalacje z kombajnem i ładujesz przekaźnik między złącenia kostek, potem tylko mały czarny kabelek podłączasz do masy , a czerwony do pierwszego bezpiecznika ,gdzie jest zawsze prąd ,ewentualnie 2 bezpiecznik . Powodzenia |
![]() Abdull F&F Sympatyk 126p Bielsko - Biała | 2003-09-30 16:43:38 Yo ![]()
Przekaźnik jest niezbedny bo powypala styki w wyłączniku ![]() Przekaźnik ma 5 styków. w chwili obecnej jestem w szkole to nie powiem Ci dokładnie jak to zrobic ale wieczorem ( po 22 postaram się zamieścić dokładny opis, ewentualnie wyśle Ci schemat na maila, bo nie umiem go tu wstawic Ps po co Ci aż 4 przekaźniki??? Wystarczy jeden (ewentualnie 2 jeśli chcesz też na długie światła!!! |
seba126 Fiat 125p Piekary Śląskie | 2003-09-30 16:48:29
dzieki Abdull , czekam na schemat, wiem ze wystarcza 2 przekazniki jeden na zwykle drugi na dlugie ![]() |
![]() Krzemowy Fiat 126 Skoczów | 2003-09-30 19:34:24 Oj panie przekaźniki są niezmiernie w tej sytuacji pomocne, radykalnie odciążają instalację(m. in. przełączniki), dzięki czemu są mniejsze spadki napięcia(więc żarówki lepiej świecą) a nawet jak się przekaźnik zwędzi(co może się zdarzyć) to wymiana jest o wiele prostsza i tańsza. Też sobie zakładałem, musiałbym to jakoś ładnie w Paincie narysować ![]() |
![]() Abdull F&F Sympatyk 126p Bielsko - Biała | 2003-09-30 19:55:10 schemat jest w moim profilu ( pod 5), jak ktoś umie to niech go tu wstawi ![]() A odnośnie tych 4 przekaźników to nie wiem skąd mi się to wzieło ![]() ![]() Na Przekaźniku powinnien być podobny schemat (numerki bedą inne, celowo nie pisałem takich jak są na moim bo na Waszych moga być inne i bedą komplikacje ![]() Więc tak: 1. odnajdujemy kabel idący do bezpieczników (wg ksiązki do 5E i 6F ( bezpieczniki te są połączone z jednej strony (chyba z tej gdzie bezpiecznik jest "wyżej", to widać jak się zdejmie tą listwe z bezpiecznikami))Podłaczony tam jest jeden kabel ( u mnie Szary z czerwonym paskiem, dość gruby). 2. wypinamy ten kabel i podłączmy go do (1) na przkaźniku. 3. (2) podłączmy do masy 4. (3) podłączamy do plusa, z którego bedziemy zasilać żarówki, najlepiej bezpośredno do klemy na akumulatorze! 5. łączymy (4) z bezpiecznikami, z miejscem gdzie wcześniej było podłączone (2). I to wszystko. Ważne jest żeby prawidłowo zidentyfikować kabel przy bezpiecznikach! Najlepiej sprawdżcie to tak. załączcie światła mijania, i wyjmijcie jeden kabel ( najprawdopodobniej szary z czerwonym paskiem), jak światła zgasną to znaczy że to ten! Rozwiązanie to nie pomija bezpieczników ( nie trzeba stosować dodatkowyc). Aha! to jest tylko dla mijania, dla długich bedzie identycznie tylko bedoą to bezpieczniki 3C i 4D (wg ksiązki), też połączone z jednej strony, są to dwa bezpośrednio obok tych od mijania! ( tylko nie wiem czy z lewej czy z prawej) Posprawdzajcie to dokładnie bo w malucha z ogrzewaniem tylnej szyby jest o jeden bezpiecznik więcej, tylko nie wiem czy na początku (jako 1A) czy na końcu (9I) |
![]() widynek F&F Sympatyk 700k Kraków | 2003-09-30 21:43:49 ![]() |
![]() DamianS F&F Sympatyk Mercedes 230E Wola | 2003-10-01 01:13:21 ja mam malucha `87 założyłem lampy H4 i wszystko cycuś jest. |
![]() Abdull F&F Sympatyk 126p Bielsko - Biała | 2003-10-01 12:51:34
Ja też założyłem i było cycuś!! do czasu aż wyłącznik przestał stykać!!, rozkręciłęm i czrniutkie styki!! dobrze że wyłącznik a nie te przełczniki pod kierownicą szlag trafił. Pozatym światła lepiej świecą i to gołym okiem widać!!!! Warto założyć, choćby dla tego że cena przekaźnika 5.50zł a nowy wyłącznik świateł 6zł!!!!!! |
![]() DamianS F&F Sympatyk Mercedes 230E Wola | 2003-10-01 13:05:20 ja nie umiem takich rzeczy zakładać ![]() |
![]() Abdull F&F Sympatyk 126p Bielsko - Biała | 2003-10-01 15:28:28 Napisałem jak to zrobić ![]() ![]() |
seba126 Fiat 125p Piekary Śląskie | 2003-10-01 17:00:12 Abdull a co myslisz o tym sposobie montazu? :
"Sprawdziłem montaż przekaźników (ja mam układ z 2 przekaźnikami na światła mijania i drogowe) , powinno to być podłączone tak: Minus (-) - podłączamy oczywiście do masy auta Plus (+) - podłączamy do bezpiecznika nr. 2 (2 bezpiecznik patrząc od strony pojemnika z płynem hamulcowym). Jeżeli mamy coś już tam podłączone to trzeba tak zmodyfikować końcówki kabli aby podłączyć przekaźniki i to co mieliśmy tam do tej pory. Przekaxniki podłączmy do kostki nr. 7. Rozłączmy tą kostkę i wpinamy między końcówki nasze przekaźniki. Kostka nr. 7 (z czterema przewodami)umiejscowione są w środku bagażnika wraz z innymi wychodzącymi z przełącznika zespolonego w kierownicy. Kolory kabli jakie się w niej znajdują są następujące: 1 strona (patrząc od tyłu na koskę) GÓRA - szaro-czerwony, niebieski DÓŁ - szaro-czarny, 2x niebieski 2 strona (patrząc od tyłu na kostkę) GÓRA - 2x niebieski, szaro-czerwony DÓŁ - niebieski, szaro-czarny " i dlaczego + zasilajacy swiatla podlaczony pod drugi bezpiecznik?? znalazlem to na starym forum i teraz nieweim ktory sposob jest lepszy ![]() [ wiadomość edytowana przez: seba126 dnia 2003-10-01 17:58:20 ] |
![]() DamianS F&F Sympatyk Mercedes 230E Wola | 2003-10-01 17:02:18 w piątek zaczynam przygotowywać autko do przeglądu ![]() ![]() |
![]() Abdull F&F Sympatyk 126p Bielsko - Biała | 2003-10-01 18:13:45
Wiesz, nie mam przy sobie instalacji z malucha więc musiałbym, posprawdzać!!!!, ale jeżeli działa to jest dobry ![]()
Nie wiem czy to jest plus zasilający światła, czy cewke przekaźnika! ( w opisie nie pisze) Jeżeli plus na światła to ta idea jest popierwsze bez sensu bo itak nie mamy na żarówkach "mocnego" plusa, a w dodatku cholera wie przez co płynie prąd zasilający lampy i może to spowodowac wypalenie się czegoś w instalacji! A jeżeli zasilający cewke, to przypuszczam że to nie bedzie działac, bo pod drugim bezpiecznikiem nie ma nic co miałby chociaż pośredni zwoiązek z lampami!!!! Rób jak chcesz, ale wiem że mój sposób działa na 100% bo mam sam tak zrobione i podłączałem to z kumplem, elektromechanikiem ![]() [ wiadomość edytowana przez: Abdull dnia 2003-10-01 18:34:34 ] |
seba126 Fiat 125p Piekary Śląskie | 2003-10-01 18:27:26 a wiec tak, wlasnie mam w rece schemat instalacji elektr , drugi bezpiecznik rzeczywiscie niema nic wspolnego ze swiatlami, oba sposoby roznia sie tylko miejscem wpiecia w instalacje u Ciebie odrazu pod bezpieczniki a w tym drugim wpiecie w kostke, ale to jest dokladnie to samo. U Ciebie plus bezposrednio z aku i to moim zdaniem jest dobre rozwiazanie , bo po co podlaczac pod 2 bezp nie zwiazany wogole ze swiatlami ?? |