CB Radio

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Czytając wątek o LOB Party, zauważyłem że przewija się w nim motyw CB Radio, z czego wnioskuję że kilku z Was jest na bieżąco w tym temacie.
Kiedyś coś niecoś o tym wiedziałem ale minęło parę lat i zatrzymałem się kiedy na topie był President Harry i Herbert
A dziś jak wygląda sytuacja w tej branży?
Jakie są ceny sprzętu, anteny samochodowej?
Jakie są możliwości - zasięg tego sprzętu?
Czy trzeba się gdzieś rejestrować i wnosić jakieś opłaty?
Przyznam się że kiedy kupiłem Omege błysnęła mi myśl żeby kupić CB. Fajna rzecz na długich trasach - korki, policja i te inne.
No więc jak jest z CB dzisiaj?

PZDR Vincent

co do cen to nie mam pojecia jakie sa a sprzet w sumie sie nie zmienial chiba , ja ostatni raz przez radyjko odzywalem sie jakies 6-7 latek temu , mozliwosci podejzewam ze takie jak kiedys tylko teraz troszke spookjniej na radiu to napewno

co do cen to nie mam pojecia jakie sa a sprzet w sumie sie nie zmienial chiba , ja ostatni raz przez radyjko odzywalem sie jakies 6-7 latek temu , mozliwosci podejzewam ze takie jak kiedys tylko teraz troszke spookjniej na radiu to napewno

Cześć.ceny zaczynają się od 300 zł za radio do 1700 wic to zależy tylko od zaspbności twojego portfela. anteny również od 60 zł do 300 a reszta sie nie zminiła działa jak kilka lat temu .najtaniej jest na stronie presidenta wejdz i sprawdz . pozdrawiam

z tego co ja widzielem ostatnio to uzywane ale sprawne radyjko typu onwa mozna kupic za 30 w ladnym stanie

z tego co ja widzielem ostatnio to uzywane ale sprawne radyjko typu onwa mozna kupic za 30 w ladnym stanie

Jeśli chodzi o przydatność sprzętu CB to jeśli ktoś miał z tym styczność to zapewne wie, że nic się nie zmieniło. Różnica jest taka jedynie, że na kanale 19 można dowiedzieć się od TIR-owców co się dzieje na interesującej nas trasie, już nie ma osobówek (raczej to jest rzadkość0 z którymi można było pogadać swobodnie jak to było na początku.
Co do sprzętu to jest mnogość jeśli chodzi o możliwość zakupu: http://www.radio.org.pl/ można poszperać w propozycjach sprzętu używanego w zależności, kto ma ile do wydania pieniążków! Na allegro też można coś dla siebie odszukać.
A to, że panuje tam teraz raczej spokój to zasługa tylko mody, a to jest dobre dla tych co z niego korzystają i przynajmniej nie ma takiego śmietniska jak to bywało swego czasu. Można wybrać dla siebie coś za małe pieniądze, bo ludzie pozbywają się tego jak już mody nie ma, doba komputeryzacji i telefonii komórkowej wyparła tego typu porozumiewanie, a więc i sprzęt staniał znacznie.

Cytat:
2005-09-21 14:44:52, JacaG pisze:
Jeśli chodzi o przydatność sprzętu CB to jeśli ktoś miał z tym styczność to zapewne wie, że nic się nie zmieniło. Różnica jest taka jedynie, że na kanale 19 można dowiedzieć się od TIR-owców co się dzieje na interesującej nas trasie, już nie ma osobówek (raczej to jest rzadkość0 z którymi można było pogadać swobodnie jak to było na początku. Co do sprzętu to jest mnogość jeśli chodzi o możliwość zakupu: http://www.radio.org.pl/ można poszperać w propozycjach sprzętu używanego w zależności, kto ma ile do wydania pieniążków! Na allegro też można coś dla siebie odszukać. A to, że panuje tam teraz raczej spokój to zasługa tylko mody, a to jest dobre dla tych co z niego korzystają i przynajmniej nie ma takiego śmietniska jak to bywało swego czasu. Można wybrać dla siebie coś za małe pieniądze, bo ludzie pozbywają się tego jak już mody nie ma, doba komputeryzacji i telefonii komórkowej wyparła tego typu porozumiewanie, a więc i sprzęt staniał znacznie.

Hmmm....
Data postu 2003 r Myślę że do tej pory zdążył się już zorientować
Niezły kotlet

W zwiazku z ty iż otwieram skleb z CB RADIAMI i akcesoriami zmuszony jestem wiedzieć coś niecoś na ten temat, wiec nowe radio kosztuje od 230PLN (alan100) za podstawowe w górke za troche lepsze niż podstawa 280 (unide510) uzywane radia zaczynaja sie od 100PLN anteny zaczynaj sie od 56 zł w zwyż ale zawsze nalezy pamietać ze antene trzeba zestroić przed włączeniem radia bo grozi to spaleniem końcówki mocy. Co do opłat nie wnosimy juz zadnych, ale nalezy pamietać o jednym, radio musi mieć homologacje tzn musi być dopuszczone do uzytku w polsce.

Pozdrawiam cmatt

w razie potrzeby chetnie odpowiem na jakies pytania na priv

Cytat:
2005-09-21 14:55:15, cmatt pisze:
W zwiazku z ty iż otwieram skleb z CB RADIAMI i akcesoriami zmuszony jestem wiedzieć coś niecoś na ten temat, wiec nowe radio kosztuje od 230PLN (alan100) za podstawowe w górke za troche lepsze niż podstawa 280 (unide510) uzywane radia zaczynaja sie od 100PLN anteny zaczynaj sie od 56 zł w zwyż ale zawsze nalezy pamietać ze antene trzeba zestroić przed włączeniem radia bo grozi to spaleniem końcówki mocy. Co do opłat nie wnosimy juz zadnych, ale nalezy pamietać o jednym, radio musi mieć homologacje tzn musi być dopuszczone do uzytku w polsce. Pozdrawiam cmatt w razie potrzeby chetnie odpowiem na jakies pytania na priv

W związku z tym, że otwierasz sklep z cb, to mam do Ciebie pytanko. Czym różni się Alan 100 od Unidena 510? Jeśli mógłbyś mi wytłumaczyć to łopatologicznie, to byłbym dźwięczny (żaden radioamator ze mnie)

Po pierwsze przyjacielu ceną po drugie jakościa wykonania, po trzecie filtr ANL wystepuje w Unidenie a w Alenie z tego co mi wiadomo nie ( Filtr ANL przeciwzakłuceniowy), Po czwarte zaś uniden jest wygodniejszy w obsłudze (gałka do zmiany kanałów)

Pozdrawiam cmatt

A jaki polecisz ze sterowaniem w "gruszce"?
Jakiś mały coby się flaki pod nogami nie majtały.
Bo mi antyradar chłopaki LOBowe z głowy wybili...

Cytat:
2005-09-21 17:44:21, cmatt pisze:
Po pierwsze przyjacielu ceną po drugie jakościa wykonania, po trzecie filtr ANL wystepuje w Unidenie a w Alenie z tego co mi wiadomo nie ( Filtr ANL przeciwzakłuceniowy), Po czwarte zaś uniden jest wygodniejszy w obsłudze (gałka do zmiany kanałów) Pozdrawiam cmatt

Acha.
Znaczy się Uniden lepszy
Dzięki bardzo.
A jak się sprawa ma z antenami?
Dłuższa lepsza? Czy może mniejsze mają jakieś dopalacze? Jaka ew. antena do tego Unidena?

Cytat:
Znaczy się Uniden lepszy

Bez mała nie ma różnicy między Unidenem a President. z info jakie kiedys znalazłem wynika że Uniden to firma amerykańska a President to jej powiedzmy odpowiednik lub licencja na Europe.

Cytat:
2005-09-21 22:36:00, kuba pisze:
Acha. Znaczy się Uniden lepszy Dzięki bardzo. A jak się sprawa ma z antenami? Dłuższa lepsza? Czy może mniejsze mają jakieś dopalacze? Jaka ew. antena do tego Unidena?

"Kuba"

Będziesz na zlocie, obejrzysz oba radia (ja mam uniden, dandan alana)

Radio sterowane w gruszce najlepsze do auta to maycom em-27 niestety nieprodukowane juz, co do anten lepsza dłuższajezeli kupujesz patrz ile ma decybeli zysku dobrze jest zeby miała 6 i pamietaj ze trzeba ja zestroic w samochodzie!!!

Pozdrawiam cmatt

Cytat:
2005-09-22 09:48:18, cmatt pisze:
Radio sterowane w gruszce najlepsze do auta to maycom em-27 niestety nieprodukowane juz, co do anten lepsza dłuższajezeli kupujesz patrz ile ma decybeli zysku dobrze jest zeby miała 6 i pamietaj ze trzeba ja zestroic w samochodzie!!! Pozdrawiam cmatt

Ok.
To znaczy krótsza antena będzie powodowała, że będzie więcej zakłuceń, słabszy zasięg?

Cytat:
2005-09-22 09:48:18, cmatt pisze:
Radio sterowane w gruszce najlepsze do auta to maycom em-27 niestety nieprodukowane juz, co do anten lepsza dłuższajezeli kupujesz patrz ile ma decybeli zysku dobrze jest zeby miała 6 i pamietaj ze trzeba ja zestroic w samochodzie!!! Pozdrawiam cmatt

Nie produkowane tzn nowe niedostępne. To co w zamian?
Proszę poradźcie laikowi wyczerpująco.
Chcę jakiś kupić ale forsa na ulicy nie leży i nie chcę wtopić a radyjko ma posłużyć trochę. Stąd moje, i nie tylko, upierdliwe pytania.

No ja też bym prosił o wskazanie jakiegoś fajnego CB ze sterowaniem w gruszce, a nawet całym radiem w gruszce (kiedyś coś takiego robil chyba alan, ale nie jestem pewien).

Pozdrawiam,
Michał

Wiec dalej robi takie radyjka ze sterowaniem w gruszce ALAN 78 plus (400PLN) a co do anten to im dłuższa tym lepsza ale do mobila wystarczy antena z 3 decybelami zysku około 1metr.

pozdrawiam cmatt