PILNE !!! - czy 13 cali felga - wejdzie do Ładnej?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak w temacie - czy 13" do 2107 wejdzie na tarczę i bęben czy minimum 14" ?

Sprawa na już bo decyduję się na fele...

Pozdrawiam.

5"x13"H2

kup sobie jakaś książkę za kilkanaście złotych "sam naprawiam", podstawy musisz znać
klasyki wychodziły z fabryki na stalowych 13".

Mam taką, ale chyba jestem ślepy... Dzięęęęki

Cytat:
2012-07-02 22:03:34, Kamish2107 pisze:
Jak w temacie - czy 13" do 2107 wejdzie na tarczę i bęben czy minimum 14" ? Sprawa na już bo decyduję się na fele... Pozdrawiam.

Nie kumam, napisz jasniej o co ci chodzi.

-----------------
АвтоBA3 непобедим, скрутим, склеим, полетим

Cytat:
2012-07-02 22:28:45, Kamish2107 pisze:
Mam taką, ale chyba jestem ślepy... Dzięęęęki

nie martw się, jeśli to oczy to można zastosować okulary

bankowo są dane techniczne , rozmiary auta .. i felg, ogumienia.

Cytat:
2012-07-02 23:20:17, SzokoLada pisze:
Nie kumam, napisz jasniej o co ci chodzi.

tobie też okulary potrzebne Szokolada ?

Cytat:
2012-07-02 23:27:56, bartixr pisze:
tobie też okulary potrzebne Szokolada ?

Starosc nie radosc, i na ciebie tez przyjdzie pora. A tak na powaznie, to nie doczytalem tematu.

-----------------

Cytat:
2012-07-03 12:25:05, SzokoLada pisze:
Starosc nie radosc, i na ciebie tez przyjdzie pora. A tak na powaznie, to nie doczytalem tematu.

ja już mam okulary, śliczne, fotochromy, z powłoką antyrefleksyjną

faktycznie kolega zagadkowo napisał i temat i opis, ale domyśliłem się z wiarygodnością bliską 90% i zapewne zgadłem.

A bo ja tak lubię zagadkowo... Felgi zamówione będzie gruuuuuuubo i szeeeeroookoo

Cytat:
2012-07-03 22:35:10, Kamish2107 pisze:
A bo ja tak lubię zagadkowo... Felgi zamówione będzie gruuuuuuubo i szeeeeroookoo

Jak szeroko to dobrze he he he

Cytat:
będzie gruuuuuuubo

Mam nadzieję, że nie za grubo. Gdzieś czytałem (chyba nawet tu na forum) przed laty jak ktoś chciał wpasować alufelgi 13" z Poloneza do klasyka i coś tam mu haczyło o zacisk hamulcowy, bo właśnie te felgi były ciut za grube (w porównaniu do stalówek). Radzę uważać z przeróbkami, bo pytanie jak w temacie to nie przymierzając (bez obrazy) jak pytanie czy da się wsadzić ogórek wiecie gdzie
Są felgi i są felgi...

Mialem sam osobiscie ten problem na 14. Chaczyla mi felga wlasnie o cylinderek, rozwiazalem ten problem dluga szpilka i podkladka dystansowa. Ocierala tarcza felgi, obrecz nie ocierala o nic.

-----------------

U mnie temat był podobny felga 13" ATS Classic szeroka 7", niestety bez kombinacji się nie obeszło ponieważ z przodu wadziło o zacisk,a z tyłu o bęben. Rozwiązanie = dystanse tył 2cm z pierścionkiem coby felga ładnie siadła, przód 1,5cm felga opiera się o piastę + do całego zestawu dłuższe szpilki pływaki bo rozstaw śrub 4x100 Ciekawie

No właśnie... Felgi przyszły... :/ przód łapie o zacisk - trzeba będzie zeszlifowac pare mm i pozaginac pslone tarczy. Tył to juz zupełna tragedia bo ten śmieszny kolnierz na bębnie blokuje koło. W poniedziałek wizyta u tokarza i albo tniemy bęben, albo pasujemy inny.

Muszę tez zamówić plywaki - pytanie jaki skok gwintu - muszą być dłuższe - byłbym wdzięczny za radę - szukałem na forum, ale jest jedynie temat o szpilkach i nie jestem pewien czy skok w 2107 to 1,25 czy 1,5 i jaki rozmiar bo juz dostaje na dekiel...

1,25. Ja polecam przerobić na szpilki, dobrze trzymają dystans i łatwo ustawić felgę. Ja mam szpilki 80mm.

-----------------

Rozumiem, ze mówisz o dystansach zmieniających rozstaw ze szpilkami...?

Cytat:
2012-07-08 00:20:05, Kamish2107 pisze:
No właśnie... Felgi przyszły... :/ przód łapie o zacisk - trzeba będzie zeszlifowac pare mm i pozaginac pslone tarczy. Tył to juz zupełna tragedia bo ten śmieszny kolnierz na bębnie blokuje koło. W poniedziałek wizyta u tokarza i albo tniemy bęben, albo pasujemy inny. Muszę tez zamówić plywaki - pytanie jaki skok gwintu - muszą być dłuższe - byłbym wdzięczny za radę - szukałem na forum, ale jest jedynie temat o szpilkach i nie jestem pewien czy skok w 2107 to 1,25 czy 1,5 i jaki rozmiar bo juz dostaje na dekiel...

popieram Szokolada,
daj sobie spokój ze śrubami pływającymi i zrób porządnie, tym bardziej że łądne siły bedą działac i na felgę i na wachacz.
dystans przykręcony na stałe do piasty oryginalnymi śrubami na przykład.. i dalej szpilki w dystansie już z rozstawem 4x100 (bo rozumiem ze taki kupiłeś) i kołnierzem centrującym felgę.

Ok. Dzięki za radę - tak właśnie zrobię. Muszę teraz tylko zmierzyć jaki otwór centrujacy ma felga. Od razu tutaj żeby nie zakładać nowego tematu zapytam o cylinderki hamulców tył. Znalazłem z samoregulacja i bez. Które maja być? Łada 2107 rok produkcji 1985 silnik 1,3.

zapomniałem dodać skok gwintu tak jak pisze Szoko 12x1,25, a dystanse mam przykręcone w oryginalne otwory w bębnie i w piaście,

P.S. Jak byś chciał to moge Ci zmierzyć długości i na priva podeśle bo teraz nie pamiętam

[ wiadomość edytowana przez: Pawel2103 dnia 2012-07-08 16:05:16 ]

Ja mam RSL - napewno będzie potrzebna dłuższa śruba i przemodelowanie zacisków i bębnów, ale nie wiem jaki jest otwór centrujący w feldze. Mam już namiar na firmę, która robi dystanse na zamówienie pod konkretne dane. Więc musze tylko wsio pomierzyć i wysłać im info.

Ktoś pomoże z tym cylinderkiem do tylnych hamulców ?