MotoNews.pl

Klimatyzacja w Polonezie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
czy ktoś instalował może klimatyzację?

Jeśli tak - to jakie są tego koszty?

Polonez Caro Plus 1.6 GSI rok prod 1998?

cześć! Do Poldka Plusa na giełdzie widziałem po 800zł.
Podobno na Górczewskiej w W-wie koło HIT-a zakładają za 1000zł. Dokładnego adresu nie znam, i cena ta jest z kwietnia, może mieli promocje?

ja kiedyś widziałem na naszej giełdzie pełny zestaw za 1300 pln, razem z nowymi rurami do wylotów powietrza (bo to papierowe raczej się nie nadają) + regulatory temperatury do zamontowania w "kokpicie" (w wersji z kwadratowymi zegarami na przestrzeni pomiędzy włącznikami nawiewu i halogenów a schowkiem, tam gdzie prawie wszyscy czepiają uchwyt na komórę )

pozdrawiam

miałem okazje mieć poldka z klima (fabryczna )
klima piekna rzecz
ale po włączeniu z poldka robił sie maluch (ja mu w gaz a on nic)
a o zużycie paliwka lepiej nie pytajcie,ale było straszliwe

klime to juz w modelach MR93 montowano także wiesz jest możliwość, fabryczna była najtańsza taka o bedzie duzo droższa, no i zabiera nieco mocy i paliwa ale bez przesady nie tak targicznie ze kompletny muł ale da sie odczuć.

Ucieszyła mnie wiadomość że w tym modelu można zamontować klimatyzację. A może ktoś zna jakąś stronę gdzie byłyby bliższe informacje na temat elementów jakie wchodzą w skład kompletnej instalacji?

Byla montowana 100% w wyposazeniu dodatkowym w szerokim Caro.

Ja tam bym goraco odradzal klime...
1) Silniczek sie rozwala dosc szybko, a scislej pada uszczelka pod glowica co 10kkmm bo mocowanie klimy jest za blisko glowicy.
2) Klima aby sensownie dzialac powinna byc wyposazona w izotermiczne szyby jesli jest inaczej slonko grzeje jak w szklarni a biedna klimka usiluje to schladzac a niestety nawet te fabrycznie montowane klimki nie mialy takich szyb...
3) wspomniane juz wczesniej wieksze zuzycie paliwa
4) zamulenie autka

Ja za to podczas moich wypraw po Grecji i Hiszpanii wymymyslilem ze zrobie sobie klime z reduktora gazu!
Poprostu zrobie na krotko obwod z nagrzewnica i reduktorem i jakas pompke elektryczna i troche zaworkow

A wiec tak:
Reduktor gazu podczas rozprezania gazy schladza sie do minus kilkudziesieciu stopni (wlasciwie to nie wiem do ilu
i moj pomysl polega na zamocowaniu pompy wody jakich pelno na wolumenie i i kilku zaworkow.
Poprostu mysle zeby nagrzewnice i reduktor i pompke elektryczna polaczyc razem i jak reduktor bedze pracowac to bedzie schladzal plyn, pompa przepompuje do nagrzewnicy gdzie bedzie sie nagrzewal.
Jak zadziala to opisze...

Cały pomysł wydaje się nieprawdopodobny czy to naprawdę może zadziałać?

W życiu!!!!!!
Tia... Ale do reduktora musisz podać GORĄCY płyn, bo inaczej gaz sie nie rozpręży i samochód nie będzie jechał. To jest najważniejszy argument na NIE.
Ponadto parownik pobiera zbyt mało ciapła aby schłodzić wnętrze. Skraplacz z klimatyzacji ma większasprawnosc niż nasz archaiczna nagrzewnica.

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

W hiszpani temp pod koniec wrzesnia sa >40 w grecji >50
starczy zeby reduktor dzialal poprawnie

Ok co powiesz na to? Układ zalany czystą wodą, temp 20 stopni. Parownik po 5 km zamarzł na kosc. Dopiero jak sie odmroził to fura chciała jeżdzić na gazie.
Zpomnij - tak "klima" nie będzie działac.

-----------------

Dlatego mysle ze to powinno zadzialac!!!
reduktor w tem 10 st. powinien dzialac . Mam na mysli temperature wycodzacej z niego wody*. Chce wykombinowac pompke elektryczna i cztery za wory oraz ukladzik elektroniczny ktory bedzie dzialal tak ze jesli tem z reduktora spadnie ponizej 10 to otworzy doplyw i odplyw do reduktora cieplej z silnika.

Ale zrozum że nie bedzie cie jechał na gazie!!! Gaz musi! mieć dostarczone ciepło aby odparować a nie bedzie sam go odbierał od płynu. Jak nie podgrzejesz parownika to nie pojedzie. Zresztą parownik zabiera za mało ciepła aby ochłodzić samochód.
Jeśli w samochodzie włącza sie klime - robi sie muowaty i pali o litr wiecej. Dlaczego? Spręzarka musi wykonać pracę aby sprężyć czynnik chłodzący. energia jak wiadomo nie bierze sie z niczego. Jeśli klima była by tak prosta to nie kosztowała by tyle!
Ja Ci mówie że nie będzie to działało! A w każdym razie efekt nie bedzie adekwatny do środków. Jak nie wierzysz to się męcz.
liznąłem nieco termodynamiki na poprzednim roku...
EOT

-----------------

Spręzarka musi wykonać pracę aby sprężyć czynnik chłodzący.

Praca ta zostala wykonana w .... Rosji.
Pozatym jesli owe rozprzezanie gazu nie starczy na schlodzenie auta to jeszxcze lepiej !!! nie potrzeba kombinowac z dogrzewaniem reduktrora.
Jak na razie zalatwilem dupunktowy terometr od -50 +150

chryste panie!!! No więc to zrób i sie pochwal wynikami

-----------------

Wracając do tematu... jeśli chodzi o mnie, to raczej zdecydowałbym się na montaż szyberdachu niz klimatyzacji. I tak pod maską robi mi się coraz ciaśniej a szyber mozna zostawić uchylony letnią porą na parkingu.
Strata mocy wyraźnie przemawia do mnie - i tak gaz zabiera już nieco powera.

Wg mnie z reduktora nie da się za nic w świecie zrobić klimy.
Interesująca nas wartość to ciepło parowania/wrzenia. Nie znalazłem odpowiedniej wartości dla propan-butanu, ale chyba najbliższy będzie etanol z 850kJ/kg. Spalanie propan-butanu to 45MJ/kg czyli 50x więcej. Do tego dochodzi fakt, że reduktor nie odbiera całego ciepła.
Mój wniosek jest taki - niezłe science fiction, ale kombinujcie dalej - zawsze można przypadkowo wpaść na niezły wynalazek
Dzbanek

>najbliższy będzie etanol z 850kJ/kg.
Przelicz to na W - bedzie bardziej obrazowe (pozniej przyjmujac ze reduktor odparowywuje ok 10l gazu na godzine)

>Do tego dochodzi fakt, że reduktor nie odbiera całego ciepła.
I co sie dzieje z tym pozostalym ??