Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Lava1 Felicia Combi / Mond ... Wrocław [Kiełczów] | 2003-10-01 13:43:25 Przeglądjąc (czytając) teksy z forum często widzę że niektórzy użytkownicy poruszją kwestię bębnów hamulcowych.
Otóż dziwne mi się wydaje (o ile to wogóle możliwe) że w nowoczesnych, bądź co bądź Polonezach CARO [Caro +](zanznaczam Caro bo chodzi mi przede wszystkim o nowa wersję Poloneza) zastosowano z tyłu hamulce bębnowe. Ja w swoim Polonezie z tyłu mam hamulce tarczowe, a trzeba powiedzieć że jest to auto z przed 20 lat. Może się nie znam, ale czyźbyśmy cofali się w rozwoju. Przeciez hamulce tarczowe są lepsze (skuteczniejsze) i wiele osób z tego co wiem dałoby dużo żeby mieć z tyłu w swoim aucie. Poza tym i tak zawsze narzekano na skutecznośc hamulców poloneza i w końcu zastosowano LUKAS-y. Dla mnie najlepszym wyjściem byłoby monowanie z przodu tarcz wentylowanych a z tyłu tarcz Jak to właściwe jest - czy ja nie potrafię czytać i w Polonezach Caro są z tyłu tarcze czy w Polonezach Caro są z tyłu bębny ?? Jak znam życie zarz napiszecie że jstem głupi i nie mam racji, ale kto pyta nie błądzi ![]() |
profil-usunięty | 2003-10-01 13:55:33 stare poldki tarcze / tarcze
nowe poldki (caro ->) nowe tarcze / nowe bębny (lepsze w dzialaniu i bardziej bezobslugowe) |
![]() adamus Miłośnik FSO 1.3 - 2.0 Gdynia, Elbląg | 2003-10-01 14:58:08 Tarcze tarczom nie rowne.
Stare, te ze starego Poloneza nie odpowiadaja stanowi wspolczesnej techniki. Dlatego zastosowano "wspolczesne" zaciski i tarcze z przodu (Lucas), mniej podatne na zabrudzenia i o mniejszym tarciu szczatkowym. Dlaczego zalozono bebny? Bo sa tansze - a w Polonezie wystarczaja, zwlaszcze z polskimi silnikami. Poza tym w ham. bebnowym znacznie latwiej (czyt. taniej) mozna zrobic dobry hamulec reczny. Czyli znow koszty. Tarcze wentylowane sa sporo drozsze od niewentylowanych i juz masz odpowiedz. Na marginesie: w ukladzie Lucas zmieniono takze servo, ktore zmniejsza sile na pedale 2,5 raza, co tez swiadczy o nowoczesnosci. Jak widac nie byl to krok wstecz ale do przodu. Adamus |
Nabauab Miłośnik FSO Polonez, Tico i Room ... Stargard | 2003-10-01 15:30:06 to drogo coś u was w kraku ![]() sorki miało być 28 zł ale nie 45 ![]() |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2003-10-01 16:44:54 Rzeczywiście drogo - w Nieporęcie komplet klocki+dwie tarcze=100zł (klocki prod.Lucas) |
![]() Samael Miłośnik FSO HPI Savage X4,1 Stalowa Wola | 2003-10-01 16:50:35 racja, w stalowej woli tez fabryczne tarcze sa po 28zł sztuka... |
Nabauab Miłośnik FSO Polonez, Tico i Room ... Stargard | 2003-10-01 17:03:27 To dobrze,że mieszkam tu gdzie mieszkam,bo znając mój refleks przy wymianie klocków zawsze musze wymienić jednocześnie tarcze ![]() A klocki na przód to po ile u Was? Ja niedawno kupowałem chyba fomary po 22zł. |
Piter20 (M) A3 WRC | 2003-10-01 17:10:40 U mnie hamulce stare (tarcze/tarcze) i klocki na przód - lucas - 35 zeta, tył (nie pamiętam nazwy) dwadzieścia parę. |
![]() Samael Miłośnik FSO HPI Savage X4,1 Stalowa Wola | 2003-10-01 17:12:57 u mnie tam gdzie tarcze sa po 28zł sztuka za klocki fomara na przod wolaja 23zł |
![]() bodziot Miłośnik FSO "Misia" czyli Fiat P ... Kraków | 2003-10-01 17:17:37
potwierdzanm słowa kolegi
w sumie sie zgodze ze trzeba o układ hamulcowy dbać ale co do kolektora to ja nie nazekam bo działa i wyczuwam różnice w hamowaniu jak jestem pusty i załadowany trzeba poprostu pamietać ze stary układ został zaprojektowany chyba w latach 60 i to przez FIAT czyli nie dość że przestarzały to jest chory ![]() ![]() ![]() ![]() |
Nabauab Miłośnik FSO Polonez, Tico i Room ... Stargard | 2003-10-01 17:42:07
W sumie tez się zgodze,ale akurat korektor hamowania pojawił się w polskim 125,włoski go nie miał. ![]() Właśnie o to chodzi,ze on za dobrze działa,za bardzo według mnie popuszcza ![]() |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2003-10-01 21:27:38 Jak jest w dobrym stanie to dobrze działa - nieraz udało mi się zablokować we Fiacie wszystkie koła przy ostrym hamowaniu. |
![]() Jojo Miłośnik FSO SI /PF 125 '77 Warszawa-Bemowo | 2003-10-01 21:32:13 bębny mają jeszcze tę zalete że przebieg między wymianami okładzin często przekracza 100kkm co w przypadku klocków jest nie do ośągnięcia. |
![]() Janio Miłośnik FSO To pole jest za małe ... Pruszków | 2003-10-02 00:36:29 Ja ostatnio płaciłem po ok. 40zł (chyba 3 ![]() |
arturw Miłośnik FSO Peugeot 405/Peugeot ... Warszawa | 2003-10-02 11:28:17 FAbryka czy nie fabryka też jest powód do podniety. Ja zakładam rzemiosło po 15 zł szt (stary typ) na giełdzie Żerań i latam aż mi łeb odskakuje. Przy cenie 30 zł za kpl/oś to sobie można zmieniać tarcze za każdą zmianą klocków. Uważam ze lepsze nowe rzemiosło niż orginały po 2-3 zmianach klocków. Kolocki oczywiście Lucas. |
![]() AndrewS FSO 125p 1.4 GLI 16V ... Puławy | 2003-10-03 11:13:41 a po co tarcze z tylu skoro i tak korektor skutecznie zmniejsza sile hamujaca tylne kola ??
na poczatku napisane bylo i ogolnie sie przyjelo ze bebny sa slabsze tzn. slabiej hamuja a to ja wam zadam takie pytanko kto widzial ciezarowke autobus z tarczami ??? tam trzeba zahamowac kilkanascie ton oczywiscie jest pneumatyka ale to jednak bebny ![]() |
![]() Walezy Fiat 131, Subaru Imp ... Czyżowice | 2003-10-03 11:31:29 nowe ciezarowki maja tarcze(czyt. dobre ciezarowki) |