Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Tailgunner FSO 125p tarnów | 2012-08-15 10:45:45 moim zdaniem nic, bo tamto miejsce jest już fabrycznie wzmocnione dodatkową blachą ![]() |
![]() gregor125 F&F Sympatyk Fiat 125 p;FSO-Polonez Warszawa | 2012-08-16 10:19:05 Wszystkie miejsca łączenia blach w komorze silnika - spawem przerywanym - od 1 cm - przerwa - 2 cm - i znowu 1 cm spawu.
Mocowania amorów - ciagłym dookoła.. Łaczenia podłużnicy od strony wewn - nakładki z blachy min 1.5 -2 mm - tzw trójkąty Zaspawać otwory w podłużnicy . Od góry nakładki z blachy min 2 mm na podłużnicę - przy przegrodzie. drążki prżód - mocowania w przednim pasie - ciągłym spawem + wzmocnienie blachą. Tak samo pas przedni - spaw przerywany. od strony wew kabiny - łaczenia nadkoli, pod deską + słupki. Jeżeli przewidujesz klatkę, to możesz odpuścić słupki. spawać na odciążonym nadwoziu, podpartym pod przedni pas, progi przód i tył, czyli w 6 miejscach. |
![]() Tailgunner FSO 125p tarnów | 2012-08-16 22:08:20 ja robiłem tak:
![]() |
bing17 FSO 125p Łódź | 2012-08-17 13:25:15 Prawdę powiedziawszy to bardziej chodziło mi o tego typu wzmocnienia
Foto nr.1 Foto nr.2 czyli takie jak stosowane w rajdówkach z OBR. Takie nie wystarczą przy 125p na niskim, dość twardym zawiasie z 2000 DOHC pod maską ? Auto używane jako auto na niedzielę i ewentualne track day'e od święta. Mam już wstawione nowe fabryczne progi wewnętrzne, dodatkowo progi środkowe z Łady plus nowe progi zewnętrzne, zagęszczone zgrzewy poszyć bocznych, obspawane mocowanie tylnego resoru plus podłużnice tylne i wzmocnienie tylnej półki z Łady. Chciałem jeszcze wzmocnić łączenie fartucha ze słupkiem A, niestety z tego co patrzyłem to trzeba ściągać błotnik, a tego chciałbym uniknąć ze względu na to że są zdrowe i spasowane już z drzwiami. Czy wzmocnienie tego tylko od przedniej strony bez obspawania bocznej części ma sens ? Jak sensownie wzmocnić łączenie nad sprężyną ? Całość ma dać tyle żeby ten syf nie pękał podczas eksploatacji myślę że dość lekkiej, okazyjnej, bez skoków na hopach itd. |
![]() mar125 (M) Furious Moderator 124sc'74 , 125p'76 , ... sosnowiec | 2013-01-08 20:00:58
U mnie nie ma żadnych dodatkowych wzmocnień , podłużnice zostały jedynie obspawane , klatka nie ma zastrzałów do przodu. Do tej pory musiałem jedynie poprawić spaw wzmacniający podłużnice w okolicach przekładni bo się rozlazło. Kilka felg i krawężników zapoznałem ze sobą dość blisko , parę skoków też było. |
![]() mar125 (M) Furious Moderator 124sc'74 , 125p'76 , ... sosnowiec | 2013-01-08 20:37:41 Myśle że rozlazło się bo:
-było słabo pospawane -szerokie opony -twarde zawieszenie -styl jazdy ![]() Wg mnie wystarczy to książkowo obspawać i spełni swoje zadanie |
![]() gregor125 F&F Sympatyk Fiat 125 p;FSO-Polonez Warszawa | 2013-01-09 09:53:59
Mruku, ja sam osobiście złamałem podłużnicę dwa razy. Raz w 125p, obspawaną i wzmocnioną. Po kilku skokach i po upalaniu na dziurawych szutrach - po prostu się złamała przy przegrodzie. Dodam, że nie było korozji. Kilka razy mocno dobiło, po czym pękło. Obspawane służyło dalej. Drugą ułamałem w Mirce, jadąc z Tomaszkiem z Bielawy -osobie znanej Tobie , przez przejazd w Dzierżoniowie - było grubo - skok przez torowisko ![]() Co nie oznacza, że przy dobrym obspawaniu ma się ułamać. Uważam że nie powinna. |
bing17 FSO 125p Łódź | 2013-01-09 18:02:34 Morał jest taki że nie będę nic nadspawywał tylko obspawał łączenia jak należy i styknie. Szutru i skoków to to i tak nie zobaczy. |
![]() gregor125 F&F Sympatyk Fiat 125 p;FSO-Polonez Warszawa | 2013-01-10 08:24:55
nigdy nie mów - HOP ![]() |
bing17 FSO 125p Łódź | 2013-01-10 15:32:32 Akurat co do tej budy to jestem więcej niż pewien ![]() |
Canonman 2 x Fiat 125p Jelcz-Laskowice | 2013-01-10 16:47:53
Ja u siebie też tylko obspawałem bez dodatkowych blach. Zastanawiałem się czy nie wspawać rurek pod wzmocnienia boczne mieszczące się na fartuchach przednich, które łączą słupek A z kielichem. Też to odpuściłem bo mój samochód będzie okazjonalną zabawką. Jedynie połączę słupki A, B i tylne nadkole profilem wspawanym między progi. Oczywiście każdy ma jakieś przeznaczenie dla budowanego przez siebie samochodu. Wydaje mi się że w przypadku moim czy Twoim, dodatkowe wzmocnienia nie stanowią większego znaczenia. Jedynie, przy zastosowaniu profili zamkniętych jako wzmocnienia problem pojawia się inny... trudność w doprowadzeniu zabezpieczania antykorozyjnego. Wiercić dodatkowe otwory żeby wpuścić fluidol w rurkę? Można... |
bing17 FSO 125p Łódź | 2013-01-10 21:08:46 Jestem też ciekaw czy pomoże coś ten próg środkowy z Łady jak Kania radził ![]() |