MotoNews.pl

Jak samemu zrobic nabe do boba...:D

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jesli ktos kiedyś trafi okazyjnie fajną kierownice i nie będzie miał do niej naby to może sobie zrobić ja samkoszt takiej operacji nie jest duży(tańszy niż orginalna naba)......ja sfoją nabe zaczołem od znalezienia starej kierownicy na szrocie która pasowała by do eleganta(starsze boby mają inny wielowypust)do mojego el-a pasowała kierownica od BISA (tak wogule to szkoda mi było ciąć orginalną kierownice od sfojego boba)następnie trzeba obciąć kierownice tak by został tylko jej śierodek(poprostu uciąć ramiona kierownicy przy sierodku i obedrzeć z pianki którą jest pokryta kierownica)następnie w sktepie metalowym kupiłem kawał aluminiowego walca o srednicy większej niż sierodek kierownicy który wcześniej wiciołem....ja mam tokarke więc sam sie bawiłem ale mozna udać sie do zakładu slusarskiego gdzie za grosze dotoczą otwór na sierodek pozostałej kierownicy należy przykręcić go paroma śróbkamiz w sierodku tego aluminium należy zrobic dziure by mozna to wogule przykręcić do kolumny kierowniczej z drugiej strony należy dotoczyć odpowiedni rant tak by kierownica(ta sportowa)miała na co sie wsunąć...potem to juz tylko ustawic koła prosto i nawiercić dziury na śruby które trzymają kierownice

i mamy ful wypas nabe nówke nierdzewke

wszystko ok, myślę nad taką nabą od dłuższego czasu, ten duży środkowy otwór bez problemu mi każdy ślusarz zrobi... bardziej mnie martwi te 6 dziur - jak to zrobiłeś, żeby dziury (6) wyszły prosto??bo ja mam nabę do swojej i teraz muszę wywiercić 6 dziur pod kątem prostym do płaszczyzny naby (tej gdfzie jest klakson)....
myślę od jakiegoś czasu, jak nie wymyślę (albo ty mi nie powiesz ), to zdecyduję się na coś co zrobił czopek (vide artykuł na fnf), tyle że oparte na nakrętkach

Przyłuż kierownice zaznacz miejsca gdzie mają być dziury i na wiertarce stołowej sie wierci...a pomyśl ile ja musiałem sie ginnastykować żeby zrobić dziury na gałce żeby muc wkręcić imbusy(gałka zmiany biegów TEŻ SAM ROBIŁEM)

jakbym miał wiertarkę stołową, to już dawno bym to zrobił
może ktoś z Krakowa dysponuje takim sprzętem???

WPADNIJ do mnie to ci przewierce bez problemu... i powiem jak zrobić klakson...ja mam w dzwigni od migaczy....(ciagnie sie do siebie....)fajna sprawa....ale myslałem nad nią 3 dni....

Masz sprzęt to możesz sam robić takie bajerki, ładnie ci to wyszło!!

To teraz kolej na dzwignie ręcznego
Ile kosztuje taki kawałek walca z aluminium ??

za aluminium dałem 30zł....a dzwignie od ręcznego robie z małej chinskiej chromowanej latarki....zobaczymy co mi z tego wyjdzie:]

Jutro jade na zlot i bede dysponował aparatem cyfrowym......więc może sie poswiece i rozkręce wszystko i foty porobie.....JAK narazie ma ANGINE I 40 stopni gorączki......ale postaram sie wżucic tu fotki....