| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Mruk F&F Sympatyk ![]() Bielawa | 2012-09-19 16:53:09 A może by tak najprościej???? Byłeś w serwisie Forda, pytałeś o homologację? |
Mruk F&F Sympatyk ![]() Bielawa | 2012-09-19 20:47:40 Jedyne "obejście" to pożyczyć odpowiedni hak, przejść przegląd a potem zamienić. |
fifi PF 126 BIS, W202 230 ... Toruń | 2012-09-19 21:04:22 w wielu niemieckich samochodach jest tak że w drugiej rubryce na tabliczce samochodu masz -------
nie oznacza to że nie możesz nic ciągnąć, mercedes bardzo często tak robi a wypuszcza samochody z fabrycznym hakiem a na tabliczce masz ----- i takie coś przechodzi u mnie w urzędach i na przeglądach, wiec proponuje męcz temat u innego diagnosty |
Try3ek F&F Sympatyk bmw e30, mondeo ST220 Luboń | 2012-09-19 22:14:42 tutaj raczej nic nie zdziałasz, dużo małych aut nie ma możliwości ciągnięcia przyczepki, np uno od którego roku też nie ma a wcześnie mogło mieć w aucie nic się nie zmieniło a jednak nie wydali takiej homologacji.
A na haku masz wpisane jakieś wartości ile można ciągnąć?? |
mar125 (M) Furious Moderator ![]() 124sc'74 , 125p'76 , ... sosnowiec | 2012-09-19 22:26:37
Co by było gdybyś do takiego auta zamontował hak w profi zakładzie montującym haki?? Przecież jeżeli auto nie miało haku to też ma kreski w dr..ale można założyć i wtedy robi się zmianę w dr. Jest ktoś w urzędzie/na stacji diagnostycznej w stanie po vin ie sprawdzić czy dany egzemplarz może mieć hak? Swoją droga pierwszy raz się spotykam z taką sytuacją , są jakies zmiany konstrukcyjne w takich autach nieprzystosowanych? ----------------- "Fatalna Imitacja Auta Turystycznego" P.U.H. MARAKANT Transport samochodów / pomoc drogowa Poliwęglan do rajdówek |
dommel F&F MEMBER Fiat 126p Kraków | 2012-09-19 23:57:20 Ja zakładałem hak u siebie i przy wbiciu w dowód chciałem dodać informację o dop. masie bez hamulca którą mam ---. Były dwie opcje albo homologacja albo informacja o dop. masie na świstku od diagnosty. Pierwszy temat już rozpoznałeś. Drugi możesz jeszcze próbować gdzieś na stacji diagnostycznej... choć co mówi homologacja to już wiesz ![]() |
Poochaty F&F Sympatyk Kraków | 2012-09-20 10:30:32 Panowie to , że w dowodzie rej. są kreski to naprawdę nic nie znaczy poza tym, że przy którejś tam rej. komuś się nie chciało poszukać danych. Często w rubryce pt. moc też są kreski, ale przecież to nie znaczy że silnik mocy nie generuje Na stacji diagnostycznej diagnosta ma prawo zmienić taki zapis, tzn. wydać zaświadczenie z informacją o tym, że samochód może ciągnąć przyczepę o takiej a takiej masie, ale robi na na podstawie czegoś. W nowych autach jest to najczęściej homologacja. Przerabiałem taki temat ostatnio z fabrycznym hakiem, tylko w trochę innej wersji i sprawa faktycznie jest problematyczna od strony formalnej. Jeżeli homologacja stwierdza, że dany pojazd nie może ciągnąc przyczepy to nie może i tyle. I to czy fizycznie do niego się da zamontować hak czy nie nie ma znaczenia. Niekompletność twojej tabliczki na haku wynika prawdopodobnie właśnie z tego, że hak był wyposażeniem fabrycznym stosowanym w fiestach, tyle tylko że w takich, w których mozna ciągnąć przyczepkę. Facet pewnie potrzebował zamontować bagażnik na hak albo box i mu w salonie wmontowali takie cuś i tyle, a że auto przyczepy ciągnąc nie może to w dowodzie dalej było --- a facetowi to latało. Formalnie nie przeskoczysz tego, możesz jedynie tak jak Mruk zaproponował przełożyć inny hak "z zestawu" z pełną tabliczką i rżnąc głupa. Gorzej jak się okaże, że katalog ITS też podaje o braku możliwości ciągnięcia przyczep dla takiego auta, to wtedy możliwości się powoli kończą. |
wicekdw _ | 2012-09-20 10:54:54 Poochaty źle mnie trochę rozumiesz. Tabliczka haka jest kompletna i ok, ale tabliczka auta znamionowa, tam gdzie masz też numer VIN w miejscu gdzie ma być "masa zaspołu pojazdów" ma kreski. Właśnie ciekawe co katalog ITS podaje. |
Zuraw Byl 126p 1.2MPI Wawa | 2012-09-20 11:05:11 Zapewne "nieprzystosowany do ciaggniacia przyczep". |
Poochaty F&F Sympatyk Kraków | 2012-09-20 11:10:11 Aaaa no to już w ogóle pozamiatane, bo faktycznie , ja myślałem, że Ty mówisz o tabliczce znamionowej haka. To tutaj to już nic nie nawojujesz, ew. tylko jakimś przekrętem. Jak na tabliczce auto masz null i homo stwierdza to samo to temat w zasadzie można uznać za zamknięty. |
wicekdw _ | 2012-09-20 11:14:52 No właśnie myślę nad przekrętem jak zerwę tabliczkę i nabiją nową na której takiej rubryki nie ma to problem tabliczki mam z głowy, pozostaje dowód rejestracyjny i w nim kreski. Ale jak katalog ITS podaje że ta wersja nie może mieć przyczepy no to dupa już na amen. Chyba że się znajdzie diagnosta co mi popatrzy do katalogu na dane dla silnika powiedzmy diesel gdzie może być przyczepka a wpisze do mojego tak samo. Ale znajdź takiego diagnostę
Aktualizuję: diagnosta sprawdził mi w katalog ITS - też są kreski w danych o przyczepce. Czyli znów się potwierdza, że nie przystosowany do przyczepy. I chyba już żadnego wałka nie wykombinuję w tym wypadku. Zostaje tylko opcja "Hak do montażu bagażnika". [ wiadomość edytowana przez: wicekdw dnia 2012-09-20 11:54:50 ] |
wicekdw _ | 2012-09-20 16:49:55 Co ciekawe w obecnie sprzedawanym modelu Fiesty 1,25 również 60KM już można ciągnąć przyczepkę o masie 500kg. |
Try3ek F&F Sympatyk bmw e30, mondeo ST220 Luboń | 2012-09-20 22:14:07 ale może w nowszej wersji są większe hamulce inna nośność opon lub coś jeszcze innego co pozwoliło na podczepienie przyczepy |