Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() klaczyslaw łada 2107była teraz ... Dobrzany | 2003-10-02 21:07:02 Nie wiem czy z przednią szybą ładnej tak jest ale opisze jak robiłem to w kartonie(trabant)
Najpierw trzeba wyjąć klin, potem lekko obruszać a raczej odkleić wkrętakiem uszczelke od nadwozia. Po tym wszystkim wyciskać szybe. Ja leżałem w trabancie i wyciskałem nogami. Na nową szybe załuż uszczelke. Potem w uszczelke wsadż do okoła sznurek. Sznurek wkładać w miejsce gdzie wchodzi do nadwozie do uszczelki. Docisnąć szybe w miejsce jej ułożenia i od wewnątrz pomału wyciągać sznurek. Na końcu wcisnąć klin. I po zawodach. Jeśli będzie potrzeba gdzieś nasmarować aby lżej szło to polecam olej jadalny, bo nierozkłada gumy.Inne mogą zaszkodzić uszczelce. Powodzenia!!! |
![]() klaczyslaw łada 2107była teraz ... Dobrzany | 2003-10-02 21:18:00 Stawiał bym bardziej na klejoną. Mam wrażenie że te szyby pasują do całej gamy radzieckich klasyków produkowanych do dziś(mam na myśli 2107) ![]() |
![]() adasco Bardzo Ważny GOŚĆ Roomster & kropek Łódź | 2003-10-02 22:30:53 klejona, klejona ![]() co moge polecic w temacie klina: jesli masz nowy, to chwile przed zalozeniem skap go we wrzatku, coby zmiekl.... o tym ,ze rozwinac go musisz pare DNI przed to chyba nie musze.... przy wkladaniu tez przyda sie suszarka - nie lam sie, jak za 1. razem nie wejdzie.... ja sie pitolilem pol dnia czy lepiej.... Najgrosze rogi, to sreberko wewnatrz musi sie pomarszczyc, inaczej naroznik klina ci wylezie i bedzie syf... to metalowe gowienko na samym koncu wciskaj, a pod nie dobrze dac silikon.... zreszta rant okna tez dobrze posilikonowac... uszczelnienia nigdy za wiele, a silikon wydatnie pomaga tez przy zakladaniu szyby. polecam czarny. Nie polecam natomiast wkladania kliina przed zalozeniem szyby. Dziad przeszkadza. Mnie w kazdym razie latwiej wlazla bez klina, choc przyznam, ze jego wkladanie pozniej to mordega i nie zacytuje co wtedy mowilem.. Ale efekt niezly, co widac po moim autku. powodzenia zycze ![]() uprzedzam, robota upierdliwa maxymalnie.... |
![]() Grzegorz2107 SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 21072 Västerås/Sverige | 2003-10-03 00:01:26 Klin włożyć po założeniu szyby to mordęga! Tydzien temu zakładałem ( raczej asystowałem przy zakładaniu) szybę przednią firmy Nordglas od DF. U mnie pasowało zupełnie dobrze. Nie przewiduję żadnych przecieków, uszczelka dała się założyć stara , bo guma w niej jakaś taka wybitnie elastyczna jak na 15 letnią (macher sam był zduminy jakością tej uszczelki).
I tu najważniejsze. Macher do zakładania klina używał specjalnego narzędzia osadzonego na uchwycie do wkrętaka, zrobionego ze stalowego drutu w kształcie rombu, którym wduszał klin. Bez tego wynalazku nie wyobrażam sobie założenia klina po zainstalowaniu szyby . Raczej trzeba włożyć klin do uszczelki przed instalacją chociaż wtedy dużo trudniej zamontować szybę. |
![]() adasco Bardzo Ważny GOŚĆ Roomster & kropek Łódź | 2003-10-03 10:54:58 Pawel - natychmiast go do GARA!!!
a chromik pozostanie piekny, choc nie ma bata,zeby sie na rogach nie pomarszczyl... szkoda, ze na zlocienie wspomniales, to pokazalbynm conieco wskazowek na zywo ![]() Grzegorz - widzialem kiedys ten wihajster, ale poradzilem se bez niego. uzywalem szerokiawej blaszki, ktora to rozpieralem rowek, i wciskalem klinik. potwierdzam, to MORDEGA. |
![]() klaczyslaw łada 2107była teraz ... Dobrzany | 2003-10-06 16:25:07 Nie wiem jak sprawdzić te nitki od ogżewania szyby, ale słyszałem kiedyś że co niektórw firmy naprawiają takie usterki klejem przewodzącym prąd. Sam nie mam pojęcia ile w tym prawdy, ale tak słyszałem. Czy może ktoś też to słyszał? ![]() |
![]() Grzegorz2107 SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 21072 Västerås/Sverige | 2003-10-06 18:33:45 O tylnej szybie i klejeniu nitek myślałem do czasu gdy znalazłem w ofercie Skorpiona szybę za 55 zł . Nową ze sprawnym ogrzewaniem. Klej do ścieżek ogrzewania widziałem w sklepie za 60 zł. Ktoś mówił , że jest do kupienia za 13-15 zł , ale nie miałem szczęścia takiego znaleźć. Fachowiec elektryk samochodowy chciał się tego podjąć za 100 zł pod warunkiem , że nie będę grymasił jak coś się nie uda " bo to trudna robota" , a przy okazji wysmarowałby mi pewnie siedzenia klejem i smarami z kombinezonu. Rachunek był prosty. Kupiłem nową szybę bo to najtaniej wyszło. |
![]() adasco Bardzo Ważny GOŚĆ Roomster & kropek Łódź | 2003-10-06 21:05:39 klej do nitek kupowalem za 7 zl i byl skuteczny. Nie zwracalem uwagi na zadne parametry typu gestosc itp, malowalem praktycznie wszystkie nitki od nowa i dzialalo. Przyklejalem tez tym w polonezie urwany konektor - tu akurat odpadl po pol roku, ale mu nieco pomoglem.... Ale jesli szyba kosztuje tylko 50 zl to moim zdaniem nei ma sensu sie pie.. z jakimis klejami czy lakierkami..
PS. Pawel, wspolczuje. Co za barany - klin ucina sie pod koniec wkladania, jak juz wiadoma jest dlugosc, ja ucialem nawet po dobiciu rogow mloteczkiem. I nawet blaszka nie byla potzrebna. I jakie powody do dumy ![]() |
Anonymous Niezarejestrowany | 2003-10-06 21:46:03 Adasco! Czemu twierdzisz, że chromik klina musi się pomarszczyć? Sprawdzałem i nigdzie na rogach nie ma żadnych zmarszczek... |
![]() adasco Bardzo Ważny GOŚĆ Roomster & kropek Łódź | 2003-10-06 23:00:50 nie, ja nie mowie, ze zawsze i absolutnie. Zeby sie nie zmarszczyl trzeba miec albo wprawe albo farta. jak koledzy zobaczyli, jak prezentuje sie autko z nowymi chromami, to sami w tych ich kredensach czy tam innych pojazdach wymianiaja na gwalt ![]() jesli ktos montuje w Toligatti kliny od 10 czy 25 lat to na pewno mu sie nie marszca...... w domowych warunkach przy malych umiejetnosciach nie ma sily, zeby sienie zmarszczyl. a uscslajac: powierzchnia klina jest gladka, zalame sie jakby wewnatrz, ten pasek mtalowy(chromowanie). Dla niezorientowanych (o ile jacys sa): Klin to metalizwany paseczek zatoiony w przezroczystym plastiku. Widzialem tez kliny jakby natrysniete tym metalicznym od wewnetrznej strony... i te moze sie nie marszcza... Nie wiem... |
![]() Nico SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada Niva 2121, opel ... Poznań-Swarzędz | 2003-10-06 23:56:13 To jak jesteśmy przy szybach małe pytanko do fachowców - czy tylna szyba od osobowej łady podejdzie do Nivki oczywiście starej ![]() ![]() ![]() |