Kara od UFG za bark OC

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Na początek lektura: http://ubezpieczenia1info.blogspot.com/2012/03/brak-oc-kara-ufg.html
A teraz do meritum. Czy ktokolwiek z Was lub Waszych znajomych dostał od UFG karę za brak opłaconej polisy OC?
Niby UFG nałozyło już kilkadziesiat tysiecy takich kar ale być może to jakieś profilaktyczne straszenie...
Chodzi o mój stary pojazd, który jest ciągle zarejestrowany ale od 20 lat nikt nie płacił OC. Che zobaczyć czy istnieje realne ryzyko, że w momencie powtórnego ubezpieczenia pojazdu ja bądź poprzedni właściciel zostanie obciążony karą 3000zł.

Myślę że jest tyle tego że pewnie zaczęli weryfikować od niedawna i sprawdzają na bieżąco. Ja dostałem list z prośbą o wyjaśnienie ciągłości oc od początku roku 2012 do maja za auto które dopiero w maju kupiłem sądzę że mają tam niezły burdel ...

W twoim przypadku najlepiej jakby mieć umowę z dniem kiedy będziesz szedł ubezpieczyć Wtedy jesteś kryty

Gdzieś czytałem że sprawdzanie opiera się na tym czy wystąpiła różnica między datą pierwszej rejestracji a datą zawarcia OC. W sensie że jak przedłużasz to zawsze od tego samego dnia każdego roku.