[126] Elegant - elektryczne szyby

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, jako, że jestem nowy na forum chciałbym się przywitać ze wszystkim użytkownikami
Posiadam eleganta z 1997 roku. Jak wiadomo w elegancie mechanizm szyb jest inny niż w pozostałych modelach i ma niestety tendencje do szybkiego wyrabiania się, tj przeskakiwania podczas podnoszenia szyby. Od dłuższego czasu obserwowałem ten problem w moim elegancie, szybie od strony kierowcy trzeba było pomagać podczas domykania.
Niestety parę dni temu mechanizm całkowicie odmówił posłuszeństwa, po szybkim przeglądzie aukcji internetowych spotkało mnie niemiłe zaskoczenie - brak ofert sprzedaży takowego mechanizmu.
Pojawił się pomysł aby całe mechanizmy, już elektryczne założyć od innego fiacika. Po przegrzebaniu internetu pod tym kątem wyszło, że najlepiej założyć mechanizm od cc/ccs. I tu pojawia się pytanie, czy jest ktoś kto zmieniał w ten sposób szybki w elegancie i mógłby wspomóc jakimś opisem i/lub zdjęciami? Ew czy ktoś wie gdzie można kupić oryginalny sprawny mechanizm?
Zbliżają się ferie i nie godzi się aby maluszek był niesprawny na ten czas
Będę wdzięczny za jakąś formę pomocy..

Radził bym nie kończyć poszukiwań na internetach, tylko wziąć w łapę telefon i obdzwonić kilka sklepów. Za pewne gdzieś takie coś sobie leży i jeśli właściciel jeszcze nie poczuł, że to "zabytek" to kupisz za rozsądne pieniądze.

Cytat:
2013-01-20 19:03:27, Wojciech_M pisze:
Posiadam eleganta z 1997 roku. Jak wiadomo w elegancie mechanizm szyb jest inny niż w pozostałych modelach i ma niestety tendencje do szybkiego wyrabiania się, tj przeskakiwania podczas podnoszenia szyby.

Nie nie ma takiej tendencji - czasem pewnie sie uszkodzi jak kazda czesc w kaszlu ale jeszcze nigdy sie z tym nie spotkalem a mam bogata przeszłość jeśli chodzi o el'e.
Tak sie rodza internetowe mity.

ja się spotkałem w dwóch elegantach z problemem przeskakującego mechanizmu podnoszenia szyb..

W swoim bisie mam zamontowane mechanizmy EL i nie mam problemu. A elektrykę szyb załatwiły uniwersalne zestawy z allegro i wszystko gra tyle, że pozostają mechanizmy el.

Nie jest to pierwszy maluch w którym zaobserwowałem ten efekt wiec myślę ze nie jest to normalne, zakupiłem mechanizmy od SC i CC i te od CC pasują o wiele lepiej, mają mocniejsze silniczki, to tak dla potomnych