Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Madcar BMW e30 330i `84 / 1 ... Toruń | 2003-10-05 12:31:41 wlasnie jak mozna podniesc niv`ke??
da wogole zrobic to jakos...tanio?? THX |
![]() Madcar BMW e30 330i `84 / 1 ... Toruń | 2003-10-05 15:23:24 ![]() ![]() chodzi mi o to czy da rade nive podniesc...z jakies 4"... bo chce sobie kupic...albo nivke...albo samuraja...lada byla by tansza...i wiecej salaty zostaloby na "tuning"... ![]() ale THX... |
![]() Madcar BMW e30 330i `84 / 1 ... Toruń | 2003-10-06 22:58:18 Naprawde wszyscy posaidacze Nivek...maja seryjnej wysokosci zawiechy??? ![]() tylko mi nie mowcie ze je obnizacie...bo to profanacja terenowki... ![]() |
![]() Madcar BMW e30 330i `84 / 1 ... Toruń | 2003-10-07 01:05:29 no tak ale mi chodzi o jakies konkrety...jakie sprezyny..od czego??czy na zamowienie robicie??a jakie amory wtedy??
no chyab ze to tajemnica... caly czas sie zastanawim miedzy samurajem a niva...chcialbym nivke...ale jak ją podniesc..wlasnie chodzi mi o taki delikatne 5-6cm...aby mi sie zmiescily jakies MT-ki 31"... ![]() jak nie chcecie zdradzac na forum...to moze na priva..plissss ![]() |
![]() Damian21214 Klubowicz NOK Pontiac Fiero '88 Katowice | 2003-10-07 07:57:19
MT 31" ![]() ![]() 5-6 cm w stosunku do nowego samochodu zrobisz spokojnie. Ja robilem podkladkami pod sprezyny i wkladami do sprezyn z przodu, plus do tego amorki Monroe Adventure, na nowych sprezynach. Kolega Boreg robi to inaczej, ale on ma Nivke sporo wyzsza :d, i najlepiej niech sam napisze. O rozmiarach opon poczyaj w ktoryms z watkow wczesniejszych wtedy wyjasnia sie te MR-ki 31" ![]() Pozdrawiam Damian |
![]() boreg Klubowicz NOK VW T-23 warszawa | 2003-10-07 10:59:30
No wiec od poniedzialku mialem walczyc z amortyzatorami - w gre wchodzily tylne od roznych wersji Poldka, a takze (do dopasowania) sportowe od Punciaka, ktore moglem miec za pare groszy. Ale w niedziele na szalenstwach w Beniaminowie po raz kolejny rozwalil mi sie fotel kierowcy i najpierw musze cos z tym zrobic ![]() ![]() ![]() Co do podnoszenia Nivy to Tieri wsadzil chyba 31' wiec niech nikt nie mowi, ze nie mozna. Generalnie z przodu, aby dac dluzsze sprezyny podkladki sa absolutnie konieczne! Jezeli scisniecie dluzsza sprezyne (lub dacie grube gumy) i szersze opony, prawie pewne jest to, ze zawieszenie tego nie wytrzyma ![]() Tyl - rozciagnac sprezyny, podspawac gniazda sprezyn, dac gumowe podkladki, aby nie piszczaly i dluzsze amorki - mi wystarczyly Monroe Adventure. Do tak podniesionej Nivki, jezeli ktos nie ma litosci dla przedniego mostu i ukladu kierowniczego mozna bez podcinania nadkoli wsadzic 215/75 R15 albo lepiej 195/80 R15 - wyzej i mniejsze obciazenia. Pozdrawiam [ wiadomość edytowana przez: boreg dnia 2003-10-07 11:00:58 ] |
![]() Mateusznia takietam... wieś gdzieś (pod Wawą) | 2003-10-07 14:00:30 Qrna, a czy skok zawieszenia standardowej (fabrycznej) Niwki jest zbyt mały? Mi to nigdy nie przeszkadzało. Czy ktoś kiedyś "dobił" kołem do czegośtam ![]() Chyba przesadzacie z tym przesadnym podwyzszaniem -> po co? Żeby szybciej - jak pisze Boreg - zniszczyś cośtamcośtam...? Zeby autko - i tak wywrotne i niestabilne na trasie przy większych prędkościach - stało się zagrożeniem dla Was na trasie? Jak ktoś chce mieć prawdziwie terenowe autko, to może lepiej zastanowiłby się nad czymś na ramie i przerabiał do woli. Wielu gości wozi takie auta na lawetach ![]() |
![]() boreg Klubowicz NOK VW T-23 warszawa | 2003-10-07 16:32:53
Mariusznia, o mozliwosciach przerobek nie decyduje rama, tylko konstrukcja zawieszenia. Oczywiscie konstrukcje ramowe sa latwiejsze do przerabiania ![]() ![]() A samochod ostatecznie jest od tego, zeby sie nim bawic i uczyc sie czegos nowego ![]() ![]() A poza tym, kto ci kaze przerabiac ![]() |
![]() Mateusznia takietam... wieś gdzieś (pod Wawą) | 2003-10-07 17:30:00 Nadal pozostaje pytanie otwarte -> czy skok zawieszenia fabrycznej Niwki faktycznie jest zbyt mały? W taki prawdziwy, wielki przez duże 'W" teren to i tak Niwka się nie nadaje, a na taki średni, to i obecny skok jest wystarczający.
Poza tym poprawiając (zwiększajac) skok zawieszenia - jak słusznie zauważyłeś - nie zmieniamy prawie nic (a z tyłu chyba w ogóle) prześwitu autka... Aha -> wypowiadam się, bo - jak wiecie - znam się jak mało kto na zawieszeniach aut ![]() ![]() Generalnie -> miłej zabawy i... oby nie miało to wpływu na własności trakcyjne na szosie ![]() |
![]() boreg Klubowicz NOK VW T-23 warszawa | 2003-10-07 17:40:50
Posiadajac oryginal najlepiej go nie przerabiac - Niva to samochod bardzo dobrze policzony przez radzieckich (jeszcze) inzynierow. Przerabiajac Nive, jak sie cos poprawi to inne sie sp....i. Niemniej fabryczne sprezyny dosyc szybko "siadaja" i jezdzacy sporo tym samochodem czesto staja przed problemami dotyczacymi zawieszenia ![]() ![]() ![]() |
![]() Madcar BMW e30 330i `84 / 1 ... Toruń | 2003-10-07 22:57:43 Czyli podsumowujac chcac podniesc nive o ok 5cm...
sprezyny seryjne...amory jakies monroe adventure...czy od czegos innego amory?? i podkladki pod/nad sprezyny??jakiej grubosci..i z czego??samemu je zrobic??czy sa dostepne w sklepach?? ![]() |
![]() boreg Klubowicz NOK VW T-23 warszawa | 2003-10-08 11:16:04 Podsumowujac przod: podkladki takie -> Zawieszenie Nivy + rozciagniete sprezyny (lub gumowe podkladki nad i pod sprezyne) + dluzsze amorki
tyl: rozciagniete sprezyny + dluzsze amorki A moja Nivka dostala lotnicze ![]() ![]() [ wiadomość edytowana przez: boreg dnia 2003-10-08 11:24:20 ] |
![]() Madcar BMW e30 330i `84 / 1 ... Toruń | 2003-10-08 20:26:51 a mozesz ta fotke mi przeslac na madcar@poczta.fm ??
bo tam jej nie ma... ![]() a jak dluzsze amory...to od czego??lublin?? |
![]() Madcar BMW e30 330i `84 / 1 ... Toruń | 2003-10-08 21:15:44 okey..juz znalazlem...byla w Twoim profilu...
i co nie sprzedales niwki?? |
![]() Damian21214 Klubowicz NOK Pontiac Fiero '88 Katowice | 2003-10-08 21:30:19
Pod sprezyny nie mozna, tylko nad. Dolne gniazda sa za plytkie i po wstawieniu podkladek moga sie wysunac, ale nad sprezyny mozna sporo nadlozyc. Sprawdzales czy nad dolne sworznie mozna zalozyc podkladki, bo ja mierzylem i wydaje mi sie ze przegub napedowy-polos moze przycierac o dolny wahacz? Pozdrawiam Damian |
![]() boreg Klubowicz NOK VW T-23 warszawa | 2003-10-09 10:09:55
Nie sprzedalem, zreszta chyba dobrze, bo garaz bede mial dopiero w przyszlym roku, wiec kupno Gaza sie oddalilo ![]() Damianie, facet ktory toczyl mi podkladki proponowal tez wytoczenie dolnych. Mnie one nie interesowaly (bo po co obnizac wahacz w dol ![]() ![]() |
![]() Damian21214 Klubowicz NOK Pontiac Fiero '88 Katowice | 2003-10-09 23:02:00
Podkladka pod dolnym sworzniem podniesie wahacz, i dlatego obawialem sie ze bedzie za blisko polosi. Damian |
![]() boreg Klubowicz NOK VW T-23 warszawa | 2003-10-10 11:14:07 Oczywiscie Damianie, jak zwykle masz racje! Az wlazlem dzis rano pod samochod, aby to sprawdzic. Ale wynika z tego, ze jezeli dasz podkladki ne gore i na dol, to nie zmieni sie skok zawieszenia - tylko kolo pojdzie w dol. Tak wiec zero klopotow z amorkami, ale wraca sprawa sprezyn - dalej sa zbyt scisniete i zawieszenie nadal "siedzi" na odbojach.
Pozdrawiam |