Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() SAL RWD Poznań/Wrocław | 2013-03-31 14:32:05 Zapewne wielu z Was nie wie, że w Polsce istnieje kilka zespołów biorących udział w Formula Student. Na te zawody studenci praktycznie od zera projektują i budują własną wyścigówkę. Należę do zespołu, który jako pierwszy w PL wystartował w takich zawodach: PWR Racing Team. Na koncie mamy już 3 zbudowane pojazdy:
RT01 (sezon 2010) ![]() RT02 (sezon 2011) ![]() RT03 (sezon 2012 & 2013) ![]() Polskie zespoły są coraz popularniejsze, ale nadal dużo o tych zawodach się nie mówi, a moim zdaniem jest to bardzo ciekawa sprawa - żeby od zera zaprojektować taki pojazd (oczywiście pomijam silnik, skrzynię i np. amortyzatory, które większość zespołów kupuje gotowe) trzeba całkiem sporo wiedzy ![]() ![]() |
![]() jaqo F&F MEMBER 126elx + C classe Warszawa | 2013-03-31 15:05:26 Przynajmniej wy profesjonalnie podchodzicie do tematu. Ja sie krecilem dookola formuły sae na politechnice warszawskiej ale szybko uciekłem bo takiej LIPY i tragedii nie widziałem już dawno. Włos się na głowie jeży, że tacy ludzie sa inżynierami, magistrami czy doktorami.
Starsznie fajna inicjatywa, zazdroszcze warunkow i zaluje, ze nie moglem brac w czyms takim udzialu - świetna szansa na dobra karierę w tym temacie. |
![]() SAL RWD Poznań/Wrocław | 2013-03-31 15:44:06 jaqo, Warszawa chyba zaczyna teraz odnosić jakieś sukcesy ![]() ![]() |
![]() jaqo F&F MEMBER 126elx + C classe Warszawa | 2013-03-31 18:56:03 Sal nie wiem (masz jakies info?), ale mozliwe bo zmienił sie debil ktory sie tym opiekowal, co nie zeminia faktu ze takich kretynow nie widziałem dawno. |
![]() Bilo 126p Radomsko | 2013-03-31 19:26:45 Napisz cos wiecej o specyfikacji waszego bolidu, samych zawodach. Pierwszy raz wiedze taki temat. Ciekawe. |
![]() Try3ek F&F Sympatyk bmw e30, mondeo ST220 Luboń | 2013-03-31 23:25:49 To mnie Macieju zaskoczyłeś, widać że benzyna płynie u Ciebie dużym ciśnieniem, fajna sprawa. Tak na szybko przeleciałem po stronce i przyspieszenie poniżej 4s do 100km/h robi wrażenie. To nie to samo jak jechaliśmy razem Warte na seryjny silniku ![]() |
![]() SAL RWD Poznań/Wrocław | 2013-03-31 23:56:20 jaqo, tutaj relacja z debiutu zespołu WUT Racing: www.formulastudent.pl/2012/12/opis-przebiegu-zawodow-formula-sae-italy-2012/. Wystartowali i sklasyfikowano ich w połowie stawki, uważam to za niewątpliwy sukces! W tym roku startują w tych samych eliminacjach, co my (Czechy, Austria, UK), więc zobaczymy kto lepszy ![]() Try3ek, więcej jazdy było na tych KJS niż tutaj ![]() Bilo: idea zawodów to międzynarodowy konkurs projektów studenckich. Zespoły z różnych uczelni samodzielnie projektują i budują wyścigówkę zgodnie z regulaminem Formula SAE, a następnie są oceniani w konkurencjach statycznych (prezentacja projektu, ocena rozwiązań konstrukcyjnych i kosztów) oraz dynamicznych (przyśpieszenie, ocena przeciążeń bocznych na skid-padzie, tor typu autocross pomiędzy pachołkami i na końcu Endurance - 22 km ze zmianą kierowców, czasem na nitce toru, ale też z ustawionymi pachołkami). Nasz najnowszy pojazd (RT03) waży gotowy do jazdy ok. 205 kg i ma ok. 70 KM (bez doładowania). Na otwarciu obwodnicy Wrocławia RT02 pojechał ok. 170 km/h. Teraz będą krótsze przełożenia, bo na zawodach raczej na końcu prostych dochodzi się do trochę ponad 100 km/h. Przykładowy onboard: www.youtube.com/watch?v=v1C_KXzICAA |
![]() jaqo F&F MEMBER 126elx + C classe Warszawa | 2013-04-01 01:42:08 SAL nie zrozumielismy sie. WUT składa sie głównie z chłopaków z mel (Wydział Mechaniczny Energetyki i Lotnictwa) - Ci sa super i maja bardzo profesjonalne podejscie do tematu. Ja mialem przygode z ludzmi z simru (samochody i maszyny robocze) zwani simr team albo we racing, white eagle etc. - to jest porazka. Ich poprzedni bolid wazyl nie pamietam 400 kg albo lepiej [ wiadomość edytowana przez: jaqo dnia 2013-04-01 01:42:40 ] |
![]() pioban www.banymotorsport.pl Warszawa | 2013-04-01 10:08:23 SiMR=Syf i Mnustwo Roboty... |
![]() SAL RWD Poznań/Wrocław | 2013-04-01 22:50:00
Chyba większość polibud można tak opisać ![]() 400 kg to naprawdę waga ciężka. My powinniśmy zejść z nowym autem poniżej 200 kg, ale nie mamy już ramy przestrzennej tylko "monocoque" z kompozytu z włóknami węglowymi. Zabawa w odchudzanie jest niebezpieczna, łatwo przesadzić ![]() Jak kogoś interesuje, to 2 galerie: budowa RT01 budowa RT02 [ wiadomość edytowana przez: SAL dnia 2013-04-01 22:54:59 ] [ wiadomość edytowana przez: SAL dnia 2013-04-01 22:55:58 ] |
![]() jaqo F&F MEMBER 126elx + C classe Warszawa | 2013-04-01 23:37:24
super! widze przed wami przyszłość. Na simrze mieli np hamulce z yarisa - waga polowy waszego bolidu ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() flapjck1 F&F Sympatyk mini urzut | 2013-04-01 23:40:36 eh, a ja simru nie skonczylem ![]() ![]() |
![]() Zuraw Byl 126p 1.2MPI Wawa | 2013-04-02 00:44:13 Patrz, a ja skończyłem, jako jedna z kilku, ale za moich czasów nie było mowy o takich projektach... A szkoda. |
![]() SAL RWD Poznań/Wrocław | 2013-04-04 21:46:21 Fajna animacja złożenia modelu bolidu teamu z UK na sezon 2013: www.youtube.com/watch?v=jBnUYTszu1k |
13matt13 Fiat 126p, BMW E36 c ... Gdańsk | 2013-04-06 00:24:42 Nawet nie wiedziałem o takich projektach, ktoś musi się zając nagłośnieniem tego... składając papiery na wydział mechaniczny nie myślałem o tym że można na studiach takie fajne rzeczy robić, zawsze studia są kojarzone z nudnymi wykładami ![]() |
R1-E 126 Opole | 2013-04-08 10:33:58 Jak studiowałem to reprezentowałem barwy kół naukowych stawiających pierwsze kroki budowy Formuły SAE na Politechnice Śląskiej.
Gdzieś w 2006 roku powstał w Gliwicach zespół "Bolid", w którym byłem krótko bo na koniec semestru zrezygnowałem z tego kierunku studiów na jakim byłem, w momencie gdy się zmyłem to omawiano sprawy organizacyjne, przedstawiano wizualizację jak mógłby pojazd wyglądać i w między czasie odrzucono mój pomysł zaoszczędzenia poprzez zakup silnika z rozbitego motocykla (dziś wiem, że to najgłupszy pomysł w historii Formuły SAE ![]() Ale na kolejnych studiach już nie odpuściłem i mocno pocisnąłem temat zrobienia takiej Formuły, ale tym razem na wydziale w Katowicach. Za pierwszym podejściem załatwiłem tłum ludzi, omówienie w czym rzecz, ustawienie nazwy i inne organizacyjne sprawy. Po pół roku było po 4-6 osób na każde spotkanie i ciągłe wałkowanie rozważań teoretycznych, zrobiło się wręcz smutno. Dopiero jak już kończyłem studia i miałem odejść, to koło naukowe zostało uratowane nowymi ludźmi z młodszego rocznika, którzy działali jak natchnieni. Zrobiłem wybory nowego prezesa, bo zostało mi 2 miesiące studiów i nie widziałem sensu być dalej na tym stanowisku i oddałem władzę człowiekowi, który okazał się właściwy do tej roboty. Ustawił wszystkich kto co ma robić i widzę, że dobrze im idzie: http://silesiaautomotive.polsl.pl/index.php/samochod/ W praktyce przez 6 lat nie doszedłem do tego, by chociaż podkładkę pod śrubki do tego bolidu zaprojektować ![]() ![]() Pytanie do reprezentanta PWR: napisane jest na waszej stronie, że tankujecie E85. Skąd bierzecie to paliwo w Polsce ? Na forum był już poruszany temat tankowania tego do Malucha i temat utknął na braku możliwości zakupu tego paliwa w Polsce od ręki. |