Gumowy odgłos przy zmianie biegów

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Sprawa wyglada tak: mialem problemy z wrzuceniem trojki tzn. przed jej wrzuceniem musialem troszke pchnac dzwignie w kierunku czworki jesli tego nie zrobilem byl zgrzyt. Pomyslalem wiec: synchronizator, lecz pomyslalem dluzej i doszedlem do wnisku, ze moze obejdzie sie bez grzebania w skrzyni. Poszedlem do sklepu i kupilem LIZAK. Dodam, iz juz wczesniej bylo slychac gumowe odglosy lecz troche mniejsze. Po wymianie owego lizaka odglos wzmogl sie niebagatelnie. Czy to minie? Bede wdzieczny za kazda odpowiedz gdyz dzwiek ten wku..ia mnie na maksa.

Ps. trojeczka wchodzi pieknie.

Pozdrawiam

AD.zgrzyty:były spowodowane właśnie lizakiem.Wtedy nie wchodzi trójka bezpośrednio tylko przez czwórkę.Natomiast co do gumowych odglosów:z mojego doświadczenia wiem ze kiedy się pojawiają to albo skrzynia się mocno zagrzała albo nie ma w niej oleju .wybierz sobie co wolisz

Cytat:
albo skrzynia się mocno zagrzała albo nie ma w niej oleju

Olej dolalem tydzien temu, a skrzyneczka zimna

skoro tak to jest jedna tylko mozliwosc intuicyjna:ktorys element gumowy (ale ze mnie mądrala ) tam są takie uszczelniacze gumowe do prowadnicy od lewarka,o ringi w dupce skrzyni itd.

Sądzę że to albo źle zamocowany lizak albo wyrobiony przegub kulowy przy drążku zmiany biegów.

Dzieki wszystkim za odpowiedzi Juz po problemie. Zakupilem jakies swinstwo w sprayu z silikonem za 20 zl, popsikalem wszystko co bylo mozliwe, pojechalem na wyzywke i wszystko pieknie gada. Polecam wam to swinstwo.

Pozdrawiam

Ps. dla rzeszowiakow: jest piekny placyk zwirkowy. wlasnie sie wyzywalem. jak ktos chce podam lokalizacje.