MotoNews.pl

Na czym polega zapłon elektroniczny

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Takie pytanie mam, na czym polega zapłon elektroniczny w 7? Co on daje? Jaka jest ewentualnie trudność montażu ? Warto zmienić?

Krotko na temat. Warto. Zero trudności przy montażu.

To fajnie a mógłbyś mi wyjaśnić co daje elektroniczy zapłon, no bo jakaś różnica jest na pewno, bo inaczej nie był by instalowany. Wzrost mocy? Stabilizacja pracy silnika? Cichszy?

Sam odpowiadasz na swoje pytania + mniejsze spalanie.

Podczepię się pod temat. Ile kosztuje gotowy "zestaw" do 2107? i co wchodzi w jego skład? Czy ktoś sam robił elektronikę pod oryginalną cewkę? jako że posiadam takie możliwości w lipcu planuje sam zrobić elektroniczny zapłon (moduł zapłonowy) pod ori cewkę

Trzeba zmienić cewke, aparat i dołożyć moduł i instalacje do niej. Co do cen, to do Bartka.

panowie a jak taki elekro ustawić zapłon..
trzeba mieć stroboskop...
czy da rade np...na kontrolke tak jak z przerywaczem_________

[ wiadomość edytowana przez: janjestemjan dnia 2013-06-11 16:13:12 ]

tam nie ma przerywacza
jest czujnika halla.

zatrzymujesz motor.
wyjmujesz stary aparat i tak sami wladasz nowy.
momen zwarcia czujnika widzisz na hallu, podaje impuls napiecia na modul zaplonowy.

Dzięki za odpowiedź, trzeba będzie w lato to zrobić bo kurde pali tyle co dobre V6

ale inaczej jest w klasyce a inaczej w samarze.
palenie nie koniecznie jest związane z zapłonem, szukałbym tez w innych miejscach.

A tak nie w temacie, żeby nie zaczynać kolejnego jak ściągnąć pokrywę zaworów, bo odkręciłem śrubki i kurde nie chce zejść. I jeszcze jak odkręcić ten element, który jest połączony z pokrywą zaworów ( tj.: to od sterowania gazem) tam są jakieś śruby?

Uszczelka skleiła się z głowicą i pokrywą. Podważ pokrywę srubokretem i tyle.

pokrywę należy delikatnie podważyć, najlepiej na rogu pokrywy a ten dzinks od cięgien ma zabezpieczenie na serera do ściągnięcia śrubokręcikiem