MotoNews.pl

Skrzynia kłowa do Łady z Węgier

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Czy ma może ktoś kontakt do jakiejś węgierskiej firmy, która produkuje/handluje skrzyniami kłowymi do Łady? Wydaje mi się, że kiedyś ktoś na forum miał dobry kontakt na Węgrzech.

sprawdź priv

Slyszalem ze uzywke mozn kupic za 2,5 tys zl a nowa ponad rok temu kosztowala ok 1tys eur bo gosc sobie przywozil
Mozna by bylo zrobicjakies rozeznanie i pozbierac paru chetnych i pojechac po takie skrzynie.Sam bym sie pisal najedna w rozsadnych pieniadzach.
Dostepne sa nawet 6 biegowe ale nie znam ceny

ceny od 1500 (wkład) do 2000 euro (gotowa w obudowach)
należy jednak pamiętać ze te skrzynie nie są homologowane do 125p i PN

za 2 m-sce będziemy testowac 6 biegową

Znalazłem gdzieś na necie przełożenia tych 5-biegowych skrzyń węgierskich, 2 zestawy są dostępne:

2,895
1,895
1,510
1,195
1,000

lub

2,370
1,722
1,431
1,195
1,000

Układ skrzyni:
2 4 1
3 5 R

Quaif też do łady robi wkłady.
3 miesiące oczekiwania i trzeba wysłać skrzynię wraz z obudową.

Cytat:
2013-07-16 07:15:45, Slawo pisze:
Znalazłem gdzieś na necie przełożenia tych 5-biegowych skrzyń węgierskich, 2 zestawy są dostępne: 2,895 1,895 1,510 1,195 1,000 lub 2,370 1,722 1,431 1,195 1,000 Układ skrzyni: 2 4 1 3 5 R

to juz lepiej 6 biegów
przynajmniej układ normalny
i 3 warianty przełożeń

A ile za 6??

Jak kiedys słyszałem o tym układzie skrzyni to myślałem, że to jakiś żart, okazuje się, że nie

Gregor
,a możesz napisać coś więcej o tej skrzyni od Quaif'a ???

Polonez skrzynia kłowa

Ciekawe, akurat ktoś zamieścił ogłoszenie na Allegro...

Na stronie internetowej polecanej przez sprzedającego jest mnóstwo fajnych fotek starych rajdowych polonezów, to tak nawiasem...

Cytat:
Gregor
,a możesz napisać coś więcej o tej skrzyni od Quaif'a ???

Jakieś 3 lata temu , mocno drążyłem temat.
Wysyłasz skrzynię Polonez -Fiat - można od 132 z prostym lewarkiem i robią wkład..
Koszty spore, z tego co pamiętam min 2500 EU.
Zaleski z Gdańska ma taką skrzynię quaifa, ale czy na niej jeździ, to nie wiem.
Prostrzym i tańszym rozwiązaniem jest to co napisał Winiar że z węgier można zamówić.
I do tego 6 biegów
Wiem że w USA, też taką skrzynię można zrobić, ale nie mam linka do firmy która takie robiła wkłady. Wychodziło najtaniej, tylko koszt wysyłki robił problem.
Ale popytam, bo to spece, co robią także felgi na zamówienie. Znajomy z litwy u nich dorabiał do jakiegoś wynalazku terenowego.

Rado Taborsky mial klowke Hewlanda do 128, 6 biegow. Z tego co mowil to tez robiona na zamowienie czyli nie klepia seryjnie ale dobiora wnetrznosci i dopasuja do obudowy. Okolo 3000 EUR.

no i pomału zbliżamy sie do kwoty 5000e za którą mozna miec nową Colotti w obudowie 132 zgodną z hom gr.B Poloneza

Cytat:
no i pomału zbliżamy sie do kwoty 5000e za którą mozna miec nową Colotti w obudowie 132 zgodną z hom gr.B Poloneza

To zdrożało - bo za 5 eu, to można było mieć w tamtym roku ze szperom
Ta z ogłoszeszenia tańsza