Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
pony007 Kalisz | 2013-11-13 19:51:43 Witajcie!
Jestem Łukasz, już sporo czasu zajmuje się "starymi gratami" - mam Syrenkę 105 z 1980 roku http://www.odrdzewiacz.fora.pl/pochwal-sie,19/fsm-syrena-105-historia-remontu,36.html oraz Żuka z 1959 roku http://www.odrdzewiacz.fora.pl/pochwal-sie,19/zuk-a03-1959-powrot-do-zycia,38.html Mój ostatni, samochodowy zakup to Polski Fiat 126p z 1979 roku, dlatego tutaj jestem ![]() Sprawa wygląda tak, chce mieć samochód w klimacie dawnych lat, więc żadne "ksenony" nie wchodzą w rachubę- ma być jedynie troszkę przestylizowany (poszerzony, ale też minimalnie), z klatką i cieszącą moje serce techniką ![]() W dniu zakupu: ![]() Na codzień: ![]() ![]() Parę detali: ![]() ![]() Jak będę miał więcej czasu to powstawiam więcej zdjęć bo trochę tego jest, ale narazie zajrzyjcie tu: http://www.odrdzewiacz.fora.pl/sport-z-epoki,8/ (w sumie wszystko do tego konkretnego 126p) Pozdrawiam! |
max_xa5 ![]() 126p 91r, 126p 84r Opole Lubelskie | 2013-11-13 22:57:09 Jak chcesz wykorzystać głowicę z BISa/CC700 ? |
![]() rallyfilip (M) Furious Moderator Fiat CCS x 2 Tychy | 2013-11-14 00:45:37 Bardzo fajnie !
Dobrze się ogląda jak idzie robota. Ciekawy jestem co będzie dalej, to jak czekanie na kolejny odcinek ulubionego serialu ![]() |
![]() jaqo F&F MEMBER 126elx + C classe Warszawa | 2013-11-14 02:21:42 Wywal te trąbki - mam dostęp do ciekawych testów, gdzie gość badał przepływ przez gaźnik z różnymi trąbkami, i tak zrobione jak Twoje dawały MINUS 5.5% ![]() ![]() Do tego trochę osobiście nie podoba mi się patent z głowicą chłodzoną wodą - malucha urok polega na chłodzeniu powietrzem, a tutaj dajesz wodę. Do tego straty z napędu wentylatora się nie zmniejszą a dojdą straty z napędu pompy, waga... nie lepiej dorwać pandę, ew. zrobić dwukanałową głowice z seryjnej? [ wiadomość edytowana przez: jaqo dnia 2013-11-14 02:24:03 ] |
![]() jaqo F&F MEMBER 126elx + C classe Warszawa | 2013-11-14 10:55:17
Nie nie chodziło mi o airbox - mam dane przepływów z flowbencha układu dolotowego w którym gość podmieniał trąbki - długość miały tą samą (słusznie przytoczony przez Ciebie rezonans) ale za to miały różne kształty i wywinięcia co wpływa na przepływ. Taki kształt jak u Ciebie (stożek bez wywinięcia rantów) był drugim od końca najgorszym rozwiązaniem (-5.5% przepływu). Zobacz, że silnikach seryjnych albo wyścigowych nikt nie stosuje trąbek o takim kształcie. Zazwyczaj najtaniej i najłatwiej jest kupić trąbki z motocykla który ma gaźnik/przepustnice o takiej samej średnicy. Jak już musisz robić to chłodzenie wodą to przelicz jakie przełożenie ma napęd pompy wody w oplu i zreplikuj to w maluchu - na oko wygląda to na podobną pompę jak w c20xe a tam przełożenie jest chyba bliskie 1:1. Jeśli teraz zamontujesz tą pompę na wiatraku maluchowym (ciekawy pomysł przyznam) bez zmiany przełożeń kół pasowych może się kręcić sporo szybciej - będzie działać ale może wyjść poza zakres swojej wydajności i generować większe straty. [ wiadomość edytowana przez: jaqo dnia 2013-11-14 10:56:13 ] |
![]() gregor125 F&F Sympatyk Fiat 125 p;FSO-Polonez Warszawa | 2013-11-14 15:12:47 Z tą mech pompąwody, to ogólnie bez sensu.
Wystarczy założyć elektryczną od skutera: http://www.scooterkingz.pl/elektryczna-pompa-wody-motoforce |
![]() gregor125 F&F Sympatyk Fiat 125 p;FSO-Polonez Warszawa | 2013-11-15 08:07:35 Ale dlatego wypruwało się nawet prądnice w wyścigówkach, aby były jak najmniejsze straty.
Ile litrów płynu ta pompa będzie musiała przepchnąć ? Policzyłeś ? przy elektrycznej nie masz żadnych strat na mocy. Przy mech będą spore. |
![]() jaqo F&F MEMBER 126elx + C classe Warszawa | 2013-11-15 12:25:30 No teraz robi się ciekawie ![]()
A prąd bierze się z powietrza (to raczej nie będzie wydumka jeżdżąca bez ładowania) [ wiadomość edytowana przez: jaqo dnia 2013-11-15 12:25:57 ] |
PitGTR F&F MEMBER 126p Gdańsk | 2013-11-15 16:54:05 Ciekawe rzeczy się tu dzieją ![]() Czy w ten blok pasuje wałek od 126p? |
![]() gregor125 F&F Sympatyk Fiat 125 p;FSO-Polonez Warszawa | 2013-11-15 19:27:57
A liczyłeś ( sprawdzałeś ) ile zabiera alternator na dużym, kole pasowym ? Otóż ja sprawdzałem na hamowni. Prądnica na dużym kole- 0,86 KM - 1,25 KM przy max 7500 obr/min Altek 1,25 KM - 1,85 KM - przy max 7800 obr/min W zależności od poboru prądu oczywiście. Generalnie wychodziło mniej niż 5 %. Założmy że opór pompy mech będzie minimalnie taki sam jak alternatora przy pełnym obciązeniu. Dodajemy i 1,85 KM x 2 = 3,70 KM. Ale tylko zakładamy, gdyż opór pompy wody mechanicznej wraz ze wzrostem prędkości obrotowej będzie rósł proporcjonalnie. Przy elektycznej jest stały i nie wzrosnie powyżej 5% pobranej mocy już przez alternator. Proste. Nawet niech to będzie 2 KM, a nawet 2.5 KM, to gwarantuję że mechaniczna wciagnie około 5-6 KM, nawet na przełozeniu 1;2. Tak wynika z moich doświadczeń z chłodzeniem silnika pf 126 p wodą. |
![]() jaqo F&F MEMBER 126elx + C classe Warszawa | 2013-11-15 22:34:34
Problem jest ciekawy (ale niezbyt istotny) Jak przeprowadziłeś swoje pomiary? W teorii z tego co znalazłem NA SZYBKO to sprawność altka to koło 60% co daje 1hp straty na każde 33 ampery. Maluchowy altek z tego co widzę maksymalnie przy dobrej pogodzie daje 35 amper czyli powinno być trochę ponad 1km strat. przy pełnym obciążeniu. Znalazłem jakąś pompę do układu chłodzenia samochodu - wymaga 8 amper. Pojawia się pytanie czy altek malucha to uciągnie (to koło 25% jego mocy)? Jeśli tak to straty są stosunkowo niewielkie (ćwierć konia). Ciężko znaleźć dane ile mocy zabiera pompa wody - wszystkie testy jakie widzę polegają na zdjęciu paska z niej, a on generuje duże straty. W tym przypadku kolega chce zamontować pompę na osi alternatora więc przekładni nie przybywa. Chociaż po ostatnim poście jużnie wiem jak to ma wyglądać ![]() ![]() |
![]() GR235I3K F&F MEMBER 126p+125p+AUDI 2.2 2 ... Suwałki | 2013-11-15 23:58:02 Nie jestem inżynierem, ale czy wirnik pompy nie powinien być w pewnego rodzaju "szczelnej komorze" wokół niego, aby uzyskać efekt tłoczenia płynu zamiast jego mieszania ![]() |
![]() gregor125 F&F Sympatyk Fiat 125 p;FSO-Polonez Warszawa | 2013-11-16 08:34:12 Oczywiście że przekładni nie przybywa, ale rośnie opór właśnie na tej osi.
Pomiary przeprowadzałem na stanowisku hamowni silnikowej. Silnik seryjny - 650 ccm - 24.6 KM. trwało to wszystko około dwóch tygodni, stosując rózne warianty włacznie z chłodnicą oleju. 1. Pomiar - standart - prądnica - przy min obciązeniu i max prądowym . 2. pomiar- standart altek przy min i max obciażeniu. 3 i 4 pomiar na dużym kole i takich samych obciążeniach elektrycznych. 5. Pomiar - po przebudowaniu silnika na chłodzenie cieczą - bazowo wyszło 26,5 KM. 6. Pomiar - pompa napędzana paskiem tym samym co altek i prądnica - zmieniliśmy tylko prądnicę na alternator - bezpośrednio napend bez żadnych rolek prowadząco napinających. 7. Pomiar z użyciem rolki prowadzącej i napinającej pasek. 8. Pomiar - z użyciem elektrycznej pompy wody - akurat pompa była od jakiegoś japońskiego skutera. Co było ciekawostką dosyć istotną. Otóż przy wysokich obrotach powyżej 5200 wydatek pompy wody mechanicznej spadał, pomimo zastosowania różnych przełozeń od koła pasowego. Tworzył się korek wodny i zaczynało się to mocno grzać i zapowietrzać . Zwiększenie przekrojów przewodów nic nie dawało, dopiero układ bez termostatu i na dużo większej chłodnicy pozwalał na bezproblemowe kręcenie silnika do powyżej 6700. Straty na chłodnicy oleju z filtrem - 1,80 -2,00 KM. Mała sprytna pompeczka, która bez problemu schłodzi silnik 600-800 ccm. http://www.scooterkingz.pl/elektryczna-pompa-wody-bosch |
bing17 FSO 125p Łódź | 2013-11-16 13:15:04 W Łodzi te zdjęcia robiłeś ? ![]() |