Olej fiat 125p

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
kurde,wlasnie wrocilem z bibki-ale nie o tym teraz mowa...jak wracalem do domu wzialem jeden zakret slizgiemi oczywiscie zapalila mi sie kontrolka oleju!!!!-to nie pierwszy raz-ale musialem dlugo odczekac,zeby zgasla kontrolka-mialem zapas oleju w bagazniku wiec przy okazji dolalem go troche,zeby szybciej zaczal smarowac-fura smiga jakby nigdy nic,ale mnie to denerwuje-co mam zrobic???wspawac przegrody w misie????prosze-podpowiedzcie mi cos-bo ja oszaleje z tych nerwow.dzieki z gory za odpowiedziyowww

Ja w swoim bobku mam też to samo gdy biorę zakręty ostrym nawrotem lub ślizgiem. Wynika to z niskiego poziomu oleju. Metodą jest trzymanie wysokiego poziomu oleju (powyżej Max na bagnecie) lub jak już powiedziałeś wspawanie przegród, aczkolwiek i one mają swoje ze strony (utrudniony powrót oleju do smoka).
Takie jest moje zdanie

a czy ktos sie jeszcze wypowie??czy tylko ja mam taki problem???

Hmm ja mam podobny problem, na seryjnym zawieszeniu przy bardzo ostrym hamowaniu zapala się kontrolka ciśnienia oleju, czasem też tak się dzieje jak się ręcznym bawie ale to bardzo rzadko.

mi sie wydaje ze to normalne i niema sie czym przejmowac

mi się kontrolka zapala przy każdym chamowaniu ale mój silnik to... wiadomo.
ja myslę ze nie masz sięczym przejmować, najwyzej dolej trochę oleju i byc może wymień czyjnik cisnienia - sprawdz czy on przypadkiem nie przepuszcza po kropelce, miałem tak w malaczu.

Typowe przyczyny "mrugającej" lampki to wywalone panewki,lub zuzyta pompa oleju-->niskie ciśnienie oleju-->sprawdź ciśnienie .Poza tym miałem tez przypadek totalnie zasyfionego smoka pompy - efekt jeżdżenia na gównie,a nie oleju.W dobrym silnku,przy poziomie oleju max,NIE MOŻE zapalać się lampka,nawet przy ostrym śmiganiu.Pozdrawiam!

Na początek sprawdź poziom oleju.
Pompa oleju jak już siada to zazwyczaj porządnie,no chyba że wyrobił się wieloklin od napędu lub nadłamał smok.

Coś jest nie tak ja jeżdze na torze i nic sie nie zapala a zakrety bardzo ostre jak byś miał wpożo motor to nie zapali ci sie nic